Презентація "Терморегуляція. Захворювання шкіри. Перша допомого при термічних ушкодження шкіри"

Про матеріал
Презентація призначена для вивчення розділу "Виділення. Терморегуляція" за темою "Шкіра. Терморегуляція". За підручником В.І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Терморегуляція. Захворювання шкіри та їх профілактика. Перша допомога при термічних пошкодженнях шкіри,тепловому та сонячному ударі.

Номер слайду 2

Терморегуляція – здатність теплокровних організмів підтримувати на сталому рівні температуру тіла незалежно від змін температури навколишнього середовища. Теплоутворення. Хімічна регуляція теплопродукції в середині організму. Тепловіддача. Фізична регуляція процесів віддачі тепла з організму в середовище Центр терморегуляції міститься в гіпоталамусі й підпорядкований корі великих півкуль головного мозку.

Номер слайду 3

Це реакції окиснення з виділенням енергії, близько 50 % якої йде на тепло. Відбуваються в клітинах скелетних м'язів (70 %), печінки (20 %), мозку (≈ 16 %), серця (≈ 11 %). На частку шкіри від загальної теплопродукції припадає лише 2 %. Швидку доставку кисню для окиснення вуглеводів і жирів забезпечує артеріальна кров. Теплоутворення. Хімічна регуляція теплопродукції в середині організму. Механізм теплоутворення:скоротливетеплоутворення (мимовільна активність скелетних м’язів);нескоротливе теплоутворення (прискорення процесів обміну речовин).

Номер слайду 4

Це чотири основні механізми, що відбуваються переважно через шкіру:- конвекція - віддача тепла через повітря;- випромінювання - у вигляді інфрачервоних променів;- теплопроведення - тепловіддача при фізичному контакті між тілами;- випаровування - тепловтрати з поверхні тіла в процесі перетворення води в пару. Тепловіддача. Фізична регуляція процесів віддачі тепла з організму в середовище Основну роль відіграє шкіра з потовими залозами, на частку якої припадає до 85% усього тепла, а через дихальні шляхи й легені виділяється близько 15% усієї теплоти.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Перша допомога при опіках. При опіках першого або другого ступеня:— охолодити місце опіку прохолодною водою протягом 10–20 хвилин; при хімічних опіках — швидко видалити хімічну речовину з ураженої поверхні, знизити концентрацію її залишків на шкірі за рахунок інтенсивного промивання водою;— після охолодження (промивання) накрити пошкоджену ділянку чистою вологою серветкою;— не слід спеціально проколювати пухирі; якщо пухирі розірвались, накласти стерильну пов’язку. При опіках третього або четвертого ступеня:— накрити місце опіку стерильною серветкою;— за наявності ознак шоку дати постраждалому протишоковий препарат; Не використовувати при опіках мазі, гелі та інші засоби до прибуття бригади швидкої медичної допомоги.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Перша допомога при обмороженніПри обмороженні І ступеню, ділянки тіла, що охолоджені, необхідно зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтиранням тканиною з вовни, диханням, а потім накласти ватно-марлеву пов’язку. При обмороженні II-IV ступеню швидке зігрівання, масаж або розтирання не робіть. Слід накласти на уражену поверхню теплоізолюючу пов’язку (шар марлі, товстий шар вати, знов шар марлі, а зверху клейонку або прогумовану тканину). При обмороженнях другого і третього ступеня потерпілого треба якомога швидше доставити в лікарню. Не можна розтирати ушкоджені місця снігом, жорсткої тканиною, оскільки їх можна ще більше травмувати. Заборонено відкривати пухирі.

Номер слайду 9

Перша допомога при теплових і сонячних ударахперевести (перенести) з жаркого приміщення у затінене, прохолодне місце;забезпечити приплив свіжого повітря;покласти так, щоб голова була вище тулуба;розстібнути одяг, що стискає дихання;покласти на голову холодний предмет, обличчя і груди змочити холодною водою;дати понюхати нашатирний спирт. При тепловому або сонячному ударах відбувається приплив крові до мозку, потерпілий відчуває раптову слабкість, головний біль, блювотний позив, нестачу повітря, потемніння в очах, підвищення дихання та серцевого ритму, підвищення температури тіла до 38-40 С та може знепритомніти. Потерпілого слід: При зупинці дихання і втрати пульсу необхідно робити штучне дихання і непрямий масаж серця і негайно викликати швидку допомогу.

Номер слайду 10

ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ - хворобливі зміни шкіри та її похідних, що, на відміну від інших захворювань, мають зовнішні прояви. На шкірні захворювання страждає близько 22 % населення. Шкірні захворювання вивчає дерматологія.

Номер слайду 11

Причини захворювань шкіри. Зовнішніх чинників:мікроскопічні грибки (стригучий лишай, кандидози, паршу голови);стафілококові й стрептококові бактерії (гнійничкові захворювання);тварини-паразити (коростяний кліщ, воша людська) - коросту, педикульоз;віруси - бородавки, герпес. Шкідливе випромінювання може спровокувати пухлинні хвороби шкіри (меланому), підвищена або низька температура - опіки чи обмороження, кислоти чи луги - хімічні опіки.

Номер слайду 12

Внутрішні чинники: захворювання внутрішніх органів (спричиняють алергічні хвороби шкіри - кропивницю, екзему );порушенням функцій нервової системи (нейродерміт, псоріаз);порушення ендокринної системи (себорея);дисбактеріоз кишечнику - ще один з чинників виникнення шкірних захворювань;зміни складу кишкової мікрофлори порушують процеси травлення й засвоєння поживних речовин; якщо організм починає відчувати дефіцит вітамінів, то це позначається на волоссі, нігтях, шкірі.

Номер слайду 13

Дерматит

Номер слайду 14

Мікоз

Номер слайду 15

Короста

Номер слайду 16

Вітиліго

Номер слайду 17

Педикульоз

Номер слайду 18

ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИ ШКІРНИХ ЗАХВОРЮВАНЬраціональне харчування;перебувати на свіжому повітрі;загартовувати організм;дотримання заходів гігієни. 

Номер слайду 19

ЗАХОДИ ГІГІЄНИ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ШКІРНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ• щодня приймати гарячий душ або ванну;• догляд за волоссям;• догляд за нігтями;• носити чистий та зручний одяг і відповідне взуття;• періодично міняти постільну білизну;• постільна білизна повинна бути з натурального волокна: бавовняна, вовняна, бамбукова, шовкова;• правильно підбирати косметику;• уникати контакту з хворими;• не користуватися чужими речами: гребінцем, рушником тощо;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Пілат Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сафіна Ілмира Рашидівна
    Дякую за допомогу! Те що треба!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
16 січня 2022
Переглядів
15118
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку