Презентація. Тестування ПК програмними засобами. Бенчмаркінг

Про матеріал
Допоміжна презентація до вступного інструктажу уроку виробничого навчання. Тема: Тестування ПК програмними засобами. Бенчмаркінг
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бенчмаркінгта тестування ПК

Номер слайду 2

Тест продуктивності, або бенчмарк (англ. benchmark) — контрольне завдання, необхідне для визначення порівняльних характеристик продуктивності комп'ютерної системи. Існують програми для тесту продуктивності системи, що тестують час автономної роботи ноутбуків і КПК, радіус дії бездротової мережі, пропускну здатність каналів передачі даних, АЧХ звукового тракту та інші доступні для вимірювання характеристики, що не пов'язані напряму з продуктивністю. Тести продуктивності використовуються для порівняння продуктивності комп'ютерів і часто є критерієм для вибору компонента того чи іншого виробника. Крім того, успішне проходження ряду тестів є свідченням стабільності системи в штатному і у форсованому режимах.

Номер слайду 3

Функції програмного забезпечення для тесту продуктивності можуть включати запис/експорт результатів до файлу електронної таблиці, візуалізацію даних, наприклад малювання лінійних графіків або кольорових схем, і призупинення процесу, щоб мати можливість продовжити без необхідності починати вимірювання спочатку. Програмне забезпечення може мати додаткові функції, специфічні для цільового застосування, наприклад, програми для тестування дисків можуть за потреби починати вимірювання швидкості не всього диска, а тільки певного заданого діапазону поверхні, вимірювати швидкість читання з довільним доступом і затримку, проводити «швидке сканування», яка вимірює швидкість за зразками заданих інтервалів і розмірів і дозволяє вказати розмір блоку даних, тобто кількість запитуваних байтів на запит читання.

Номер слайду 4

Принципи тестування продуктивності Є сім важливих характеристик для вимірювання продуктивності. Нижче вказані ключові із них:1. Актуальність: тести продуктивності повинні вимірювати відносноважливі характеристики.2. Репрезентативність. Контрольні показники продуктивності повинні бути зрозумілими широко використовуватися у промисловості та наукових колах.3. Безпристрасність: усі системи слід порівнювати однаково.4. Повторюваність: результати тестування можна перевірити.5. Економічна ефективність: еталонні тести є економічними.6. Масштабованість: тести продуктивності повинні працювати на системах, які мають діапазон ресурсів від низького до високого.7. Прозорість: контрольні показники мають бути легкими для розуміння.

Номер слайду 5

AIDA64 Extreme Edition. Потужний інструмент для діагностики та тестування персонального комп'ютера, створений командою розробників широко відомого продукту EVEREST, що є наступним етапом його розвитку. Програма пропонує користувачеві широкі можливості для розгону та діагностики апаратної складової ПК, стрес-тестування, а також контролю температури датчиків. Програма має набір унікальних тестів процесора, оперативної пам'яті та жорстких дисків (у тому числі твердотільних). Додаток підтримує більше 150 різних пристроїв, дозволяючи за допомогою датчиків контролювати температуру, напругу та швидкість обертання вентиляторів. Крім того за допомогою детального аналізу ПК користувач може отримати детальну інформацію як про апаратну частину (процесор, материнська плата, монітор і відеопідсистема повністю, диски і т.д.), так і про програмне забезпечення, операційну систему, драйвери, процеси, хотфікси і і т.д.

Номер слайду 6

OCCTПрограма призначена для проведення тестів на стабільність роботи комп'ютера. Дозволяє проводити тестування роботи CPU та GPU у стресових умовах, а також здійснювати перевірку Power Supply для перевірки роботи підсистеми живлення ПК. Результати перевірки виводяться у вигляді інформативних графіків у всіх контрольованих пунктах. Основні можливості: Тест CPU: OCCT - процесорний тест власної розробки, що дозволяє максимально навантажити процесор, оперативну пам'ять та чіпсет материнки шляхом обробки великих масивів даних. Тест CPU: Linpack, під час якого максимально навантажується виключно ЦП. Дозволяє оцінити стабільність роботи 32-х та 64-розрядних ЦП окремо. GPU:3 D - різновид популярного тесту для відеокарт Fur. Mark. GPU: MEMTEST – ексклюзивний Open. CL-тест для тестування пам'яті відеокарти. Працює на будь-якому GPU (Intel, AMD, Nvidia) із підтримкою Open. CL. Відмінно підходить для пошуку дефектів пам'яті, меншою мірою для пошуку помилок, викликаних розгоном. POWER SUPPLY – поєднує в собі тести CPU: OCCT та GPU:3 D для максимального навантаження на блок живлення та материнську плату. Цей тест корисний виявлення найбільш енерговитратних компонентів у системі. Моніторинг системи та відображення у режимі реального часу графіків зміни температури, напруги, швидкості обертання вентиляторів, частоти, використання компонентів та енергоспоживання під час проведення тестів. Вбудований захист ПК – дозволяє вказати максимальний температурний поріг у опціях програми, по досягненню якого тестування припиняється.

Номер слайду 7

Fur. Mark. Fur. Mark – корисна утиліта, що дозволяє проводити стрес-тестування відеокарт сумісних з API Open. GL. У налаштуваннях можна задавати роздільну здатність екрана, активувати віконний або повноекранний режим і налаштовувати згладжування, а також вказувати час проведення тесту. Для оверклокерів буде корисний режим випробування на примусову відмову (burn-in test), за допомогою якого можна перевірити стабільність графічної плати та можливість системи охолодження (наприклад, при розгоні). Результат тесту можна опублікувати на офіційному сайті розробника для занесення до бази отриманих результатів. До складу програми входять останні версії утиліт GPU-Z та GPU Shark.

Номер слайду 8

Geekbench. Geekbench – крос-платформний еталонний тест для вимірювання швидкодії процесора та підсистеми пам'яті комп'ютера. За бажання Ви можете опублікувати та порівняти свої показники з результатами інших користувачів цього тесту. Для цього в Geekbench вбудований браузер Geekbench Result Browser.

Номер слайду 9

Quick. Memory. Test. OKQuick. Memory. Test. OK – невелика, але ефективна утиліта для швидкої перевірки оперативної пам'яті на наявність помилок. Є можливість виконувати індивідуальні тести та відстежувати поведінку з високим навантаженням на оперативну пам'ять. Ключові особливості програми: Швидкий тест пам'яті. Можливість поставити тестування на паузу для моніторингу ПК із високим навантаженням на оперативну пам'ять. Тестові запуски, що настроюються. Очищення відображення стану пам'яті. Моніторинг завантаження процесора. Перегляд основних характеристик пам'яті та системи. Маленький розмір програми. Мінімальне споживання системних ресурсів. Не потребує встановлення.

Номер слайду 10

3 DMark3 DMark Basic Edition - один із найбільш популярних бенчмарків, призначений для тестування ПК з метою визначення продуктивності його компонентів. Ця версія включає різноманітні тести (синтетичні тести відеосистеми, тести ЦП тощо), у тому числі розроблені для тестування специфічних компонентів (від смартфонів до високопродуктивних ігрових комп'ютерів). Бенчмарк запускає ряд ресурсомістких графічних і обчислювальних тестів на ПК, по закінченні яких видає оцінку, яку при бажанні можна використовувати для порівняння з аналогічними пристроями і системами. Насамперед 3 DMark Basic edition зацікавить геймерів, адже програма 3 DMark Basic edition є ідеальним еталоном для тестування продуктивності новітніх графічних карток Direct. X 12. Ключові особливості: Є тести Ice Storm, Cloud Gate і Fire Strike. Наявність тестів для бібліотек Direct. X 11, Direct. X 10 та Direct. X 9. Можливість тестування планшетних ПК та ноутбуків до найновіших високопродуктивних ігрових ПК 4 K. Порівняння оцінок за результатами тестів з іншими пристроями на платформах Windows, Android та i. OS. Наявність безкоштовного онлайн облікового запису для перегляду результатів.

Номер слайду 11

Cinebench. Cinebench 2024 – популярний та повністю безкоштовний бенчмарк, що дозволяє за допомогою набору тестів оцінити апаратні можливості вашого комп'ютера (процесора та відеокарти). При тестуванні прораховуються фотореалістичні тривимірні сцени, які містять близько 2000 об'єктів, що складаються з понад 300000 полігонів. Cinebench забезпечує кращу точність еталонних тестів для процесорів поточного та наступного поколінь, перевіряє, чи працює машина стабільно при високому навантаженні на процесор, чи достатньо охолодження для настільного комп'ютера або ноутбука при більш тривалих завданнях, щоб забезпечити повний потенціал процесора та чи здатна машина обробляти складні 3 D -Завдання в реальних умовах. Cinebench 2024 призначений для роботи з широким спектром апаратних конфігурацій: він повністю підтримує архітектуру x86/64 (Intel/AMD) у Windows та mac. OS, а також розширює можливості процесорів Apple Silicon у mac. OS та Arm64 у Windows, забезпечуючи сумісність з останніми досягненнями в галузі апаратних технологій. Крім того, Cinebench 2024 оптимізує процес тестування, використовуючи єдиний файл сцени для тестування процесора та відеокарти (цілком підтримуються пристрої від NVIDIA та AMD). Після тестування можна порівняти отримані результати із еталонними. Результат тестування процесора видається в окулярах, а відеокарти у кадрах за секунду (FPS).

Номер слайду 12

GPU-ZGPU-Z - зручна програма, за допомогою якої ви отримаєте максимум всілякої інформації про відеокарту та її графічний процесор. Підтримує роботу з картами NVIDIA та ATI. Додаток допоможе дізнатися яка у вас модель відеокарти, визначити інтерфейс підключення, визначить на якому GPU вона базується (версія BIOS, номер ревізії чіпа, частота в 2 D, 3 D-режимах та при розгоні, відомості про підтримку Direct. X та іншу корисну інформацію). Крім цього, GPU-Z надає інформацію про відеопам'ять (тип, об'єм, розрядність шини).

Номер слайду 13

CPU-ZCPU-Z - утиліта, яка надасть вам найдокладнішу інформацію про встановлений в системі процесор, пам'ять, кеш і материнську плату. Програма має невеликий розмір, зручний висновок відомостей про компоненти і підтримує практично всі типи процесорів і материнських плат. Виводить таку інформацію: Процесор Назва процесора. Степінг ядра та техпроцес. Корпусування. Напруга ядра. Внутрішня та зовнішня частоти, множник процесора. Підтримувані набори вказівок. Інформація про кеш. Материнська плата Виробник, модель та ревізія. Виробник, дата та модель BIOS. Чіпсет (північний та південний міст) та датчики. Графічний інтерфейс. Пам'ять Частота та таймінги. Кількість каналів пам'яті. Специфікації модулів записані в SPD (Схема Послідовного Детектування): виробник, серійний номер, таблиця таймінгів. Відеокарта Назва відеокарти Ім'я GPU Техпроцес Підтримка Direct. X Підтримка піксельного шейдера Тип пам'яті Кількість пам'яті Пропускна спроможність пам'яті Тип та ширина шини Частота пам'яті, GPU (стандартна/розігнана) Версія драйвера та BIOS'а Датчики Частота ядра GPU Частота пам'яті GPU Температура GPU Швидкість кулера Завантаження GPU у реальному часі

Номер слайду 14

HWi. NFO HWi. NFO - потужна утиліта, за допомогою якої можна отримати детальну інформацію про апаратні компоненти вашого персонального комп'ютера (наприклад, температури жорсткого диска та дані S. M. A. R. T., показання датчиків і т.д.). Існують індикатори в системному треї, моніторинг в режимі реального часу, повідомлення, генерація та імпорт звітів та інші корисні інструменти та функції. Ключові особливості програми HWi. NFO: Вичерпна інформація про всі компоненти ПК та їх технічні характеристики. Моніторинг у реальному часі. Відображає список компонентів системи у формі ієрархічного дерева. Показання датчиків (відображення даних про температурний режим та напругу компонентів ПК). Тестування продуктивності системних компонентів Генерація та імпорт звітів у формати CSV, HTML, EXT, XML, MHTML. Інтерфейс, що настроюється. Підтримка апаратних новинок.

Номер слайду 15

Crystal. Disk. Mark. Crystal. Disk. Mark – невелика безкоштовна програма, призначена для порівняльного аналізу (тестування) швидкодії жорстких дисків комп'ютера. Дозволяє виміряти швидкість читання та запису даних. Програма не потребує встановлення і дуже проста у використанні. Необхідно вибрати жорсткий диск, розмір тестового файлу (від 50 до 1000 Мб) та кількість прогонів (від 1 до 9). Після нетривалого тестування буде видано середню швидкість читання та запису на жорсткий диск основного файлу, блоків по 512 та 4 кб.

Номер слайду 16

3 D. Benchmark. OK3 D. Benchmark. OK - невеликий, але дуже якісний та ефективний 3 D бенчмарк для операційної системи Microsoft Windows. Дозволяє добре протестувати відеокарту, що може бути корисно, якщо ви наприклад недавно обзавелися новою відеокартою або, наприклад, після установки нового драйвера. Тест займає лише 65 секунд. Перед запуском тесту можна налаштувати потрібну роздільну здатність, вказати рендеринг і тип згладжування, є регулятор рівня яскравості в діапазоні від -30% до 30%. Щоб мати можливість плавно тестувати слабкі відеокарти, є опція рендерингу: низький, середній та високий. Після бенчмарку можна порівняти отримані значення Інтернету з іншими відеокартами. Основні можливості 3 D. Benchmark. OK: Швидкий запуск та визначення апаратного забезпечення. Змінюваний рівень рендерингу. Згладжування, що настроюється. Не потребує встановлення. Порівняння даних у Інтернеті. Безкінечний цикл. Низьке завантаження процесора та оперативної пам'яті.

Номер слайду 17

RAM Benchmark. RAM Benchmark – це утиліта, призначена для оцінки продуктивності вашої оперативної пам'яті та швидкості її роботи. Це програмне забезпечення надає можливість оцінити продуктивність пам'яті шляхом запуску еталонного тесту визначення швидкості роботи оперативної пам'яті. Програма має мінімальний інтерфейс, який дозволяє запустити тест одним натисканням кнопки. Підтримує типи пам'яті DDR5, DDR4, DDR3, DDR2, DDR1 та SDRAM. Зазвичай не потрібно багато часу, щоб результат еталонного тесту відобразився на екрані. Швидкість відображається у МБ/с. На більшості материнських плат ви можете просто увімкнути вбудовані профілі "розгону", які будуть відображатися як "XMP" (Extreme Memory Profile) або "DOCP" (DRAM Overclocking Profile). Після збільшення або зменшення значення МГц можна виміряти вплив цієї зміни на продуктивність пам'яті за допомогою даної утиліти. Програми-бенчмарки зазвичай вимірюють максимальні теоретичні швидкості пристроїв. Vovsoft RAM Benchmark вимірює реальні швидкості, дозволяючи користувачеві змінювати параметр "Розмір блоку". Ця програма може записувати та читати величезні блоки пам'яті. Після завантаження та запуску цієї програми ви можете почати тест одним клацанням миші. Кнопка "Run Benchmark" проведе порівняльний аналіз доступної оперативної пам'яті та відобразить результати протягом кількох секунд. Результати включають мінімальну швидкість, максимальну швидкість та середню швидкість.

Номер слайду 18

PCMark 10 PCMark – потужний бенчмарк, призначений для тестування загальної продуктивності системи, а також можливостей різноманітних апаратних компонентів ПК. Програма проста у використанні і має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Включає засоби вимірювання часу автономної роботи і тести з використанням популярних додатків від Adobe і Microsoft. Програма дозволяє оцінити поведінку комп'ютера в ситуаціях максимально наближених до типового щоденного використання. Пропонується три основні тести і в цілому чотири підтести, в тому числі Essentials (охоплює типову поведінку користувача), Productivity (вимірює продуктивність системи та навантаження, пов'язану з офісними завданнями, наприклад робота з електронними таблицями та листами) та Digital Content Creation, який, Як випливає з назви, тестує такі навантаження, як серфінг в Інтернеті, редагування тексту та фотографій, відеочати тощо. Вибравши платну версію, ви отримаєте доступ до двох інших тестів (PCMark 10 Express і PCMark 10 Extended), а також можливість запуску тестів користувача, докладні графіки моніторингу апаратного забезпечення та порівняння результатів. Усі результати, отримані в автономному режимі, автоматично зберігаються. PCMark 10 Express може бути набагато кращим варіантом для динамічних робочих середовищ, оскільки це менш вимогливий тест, ніж основний бенчмарк PCMark 10. PCMark 10 Extended є найбільш ресурсомістким, і поєднує не тільки три основних підтести (Essentials, Productivity та Digitial Content Creation), але й додає підтест Gaming, який дозволяє оцінювати графічну та фізичну продуктивність ПК. Він включає два графічні тести продуктивності GPU, фізичний тест продуктивності CPU та комбінований тест GPU-CPU. Порівнюючи отримані результати, PCMark дозволяє виявити реальні відмінності у продуктивності між кількома апаратними конфігураціями. Широкий спектр тестів дозволяє вимірювати продуктивність системи у різних сферах використання при різних робочих навантаженнях. Діапазон доступних тестів робить PCMark придатним для будь-якого типу настільного ПК, планшета чи ноутбука, будь то домашній чи робочий комп'ютер. Це потужний інструмент бенчмаркінгу, готовий надати інформацію про продуктивність системи, стабільність та можливості розгону.

Номер слайду 19

BIOS Agent. BIOS Agent - утиліта показує інформацію про BIOS комп'ютера. Крім цього, BIOS Agent відображає дані про процесор, оперативну пам'ять і деякі інші компоненти системи. Відображаються такі дані: BIOS Date, Motherboard OEM data, CPU data, BIOS Type, Motherboard Chipset, BIOS ROM data, BIOS ID String, Super I/O data, Memory data. Утиліта стане в нагоді тим, хто стежить за оновленнями BIOS і користується лише новими прошивками. Інтерфейс програми простий та інтуїтивно зрозумілий. Додаткові можливості можуть включати функцію друку даних, отриманих за допомогою цієї утиліти.

Номер слайду 20

VRMark. VRMark – тестовий пакет, який призначений для оцінки продуктивності ПК у віртуальній реальності. Вимоги до продуктивності для ігор VR набагато вищі, ніж для звичайних ігор для ПК. Тому якщо ви всерйоз розмірковуєте про придбання HTC Vive або Oculus Rift, краще заздалегідь дізнатися про готовність вашого комп'ютера до відтворення VR-контенту. Додаток включає два тести для оцінки продуктивності системи - Orange Room і Blue Room. Тест VRMark Orange Room показує високий рівень деталізації, який може бути досягнутий на ПК, який відповідає рекомендованим апаратним вимогам для HTC Vive та Oculus Rift. Blue Room більш вимогливий до продуктивності ПК, надає ще більш високий рівень деталізації і дозволяє визначити, чи має ПК достатній запас міцності для шоломів віртуальної реальності наступного покоління. Для запуску тестів наявність шолома віртуальної реальності не потрібна. Крім результату, тести показують також порівняння випробуваного ПК з деякими еталонними варіантами.

Номер слайду 21

EVEREST Ultimate Edition. EVEREST Ultimate Edition - програма призначена для діагностики, тестування та налаштування на оптимальну роботу апаратних та програмних засобів комп'ютера. Це розвиток безкоштовної програми EVEREST Home Edition. EVEREST вважається однією з найкращих серед програм у своєму класі. Має широкі можливості щодо подання максимально повної та докладної інформації про апаратне та програмне забезпечення комп'ютера (видає понад 100 сторінок інформації). Містить допоміжні модулі, моніторингові функції, включає різні бенчмарки та тести продуктивності.

Номер слайду 22

User. Benchmark. User. Benchmark – це безкоштовна програма, яка дозволяє оцінити продуктивність як усієї комп'ютерної системи, так і її окремих компонентів. Цей інструмент є частиною величезного комплексу, спрямованого на збір інформації щодо можливостей різних комп'ютерних комплектуючих - процесорів, відеокарт, жорстких дисків та інше. Програма запускає процес тестування апаратної складової комп'ютера після натискання лише однієї кнопки – Run. При цьому оцінка продуктивності не будується на основі якогось одного, єдино вірного показника. Натомість всі складові системи піддаються всіляким варіантам навантажень, що дозволяє докладно вивчити поведінку кожної з них і знайти їм застосування в найбільш сприятливій галузі. Так, наприклад, це може бути робота з офісними програмами, проходження ігор, обробка відео та звуку, написання програм, майнінг криптовалют або повсякденний перегляд серіалів з одночасним завантаженням торентів. За результатами власних досліджень User. Benchmark видає висновок про продуктивність та стан «піддослідного» комп'ютера. Крім того програма надає користувачеві ряд підказок і порад, дотримуючись яких він може досягти оптимальних показників продуктивності своєї обчислювальної машини.

Номер слайду 23

Порядок проведення тестування ПКCPUMother Board. RAMGPUSSD\HDDPSUШвидкість інтернету

Номер слайду 24

Завдання: перейти за посиланням та провести діагностику власного пристрою(їв) ПК, смартфонhttps://drive.google.com/file/d/14 Tm26 SBJCqx. W5h6s06 Mo. EYlt. UIi. By. A1l/view?usp=sharing Результати занести у таблицю на лист зі своїм прізвищем: https://docs.google.com/spreadsheets/d/18mer8 EQbe. Au_v. Rgq. KHIIvz. EXa. IPCPHYJCig2 F000 LKw/edit?usp=sharing

pptx
Додано
14 березня
Переглядів
42
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку