Презентація "Тіла обертання в машинобудуванні "

Про матеріал
Однією з необхідних умов професійної підготовки майбутніх фахівців є професійна спрямованість навчання . Для цього я показала взаємозв’язок математики і фізики з майбутньою професією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт на тему: «Тіла обертання в тракторі, автомобілі та в їх обладнанні»Керівник проєкту; викладач математики Людмила Король. Підготували здобувачі остіти групи №11

Номер слайду 2

Девізом проєкту будуть слова відомого французького математика, фізика та філософа Блеза Паскаля, який у 16 років написав перший трактат з геометріїї,- «Серед рівних розумом за однаковихумов, переважає той, хто знає геометрію».

Номер слайду 3

Тіла обертання широко застосовуються в техніці, особливо в машинобудуванні, автомобілях, тракторах та в їх обладнанні. Найпростіша детальавтомобіля — підшипник — має в своєму складі тіло обертання - кулю. Але чому саме кулю, а не куб або призму? Та тому, що куля зазнає найменшого тертя під час роботи підшипників. У них вставляються кульки однакового розміру. Не можна вставити хоча б одну кульку більшу або меншу за розміром, бо це спричиняє люфт агрегатів і призводить до ушкоджень. Важливим є також те, що складові частини кермової трапеції з’єднані не простими болтами, а кульовими з’єднаннями Бо під час повороту змінюються кути з’єднання і циліндричні болти можуть зламатися .

Номер слайду 4

Ще кулі використовують:при перемиканні передач — кульки не дають змоги увімкнути відразу дві передачі; у клапанних пристроях у гідро вакуумних насосах кулька перекочується в циліндрі під тиском або в результаті розряду то відкриває, то закриває шлях гальмовій рідині; у гідро підсилювачі — при повороті керма перекочується в бік повороту і допомагає водієві повертати кермо.

Номер слайду 5

Важливу роль в машинобудуванні відіграють циліндри. Циліндричні підшипники в автомобілях використовують там, де потрібні підшипники з великою бічною поверхнею і невеликою товщиною (наприклад, у механізмі зчеплення).

Номер слайду 6

У формі циліндра зроблено найважливішіскладові частини:генератор, індукційну котушку,конденсатори, фільтри, насоси, стартер, карданну передачу, гідро підсилювач тощо. Тут використовується така властивість обертання навколо своєї осі: відстань від усіх зовнішніх точок до осі обертання однакова, що якраз ми спостерігаємо у циліндрі.

Номер слайду 7

В рух транспортний засіб приводять двигуни внутрішнього згоряння. Головні робочі частини двигуна — поршні —теж мають форму циліндрів і знаходяться всвоєрідних циліндрах. Під час переміщення поршня від верхньої мертвої точки до нижньої мертвої точки над ним утворюється простір, який називається робочим об’ємом циліндра. Коли поршень знаходиться у верхній мертвій точці, над ним утворюється найменший простір, який називається об’ємом камери згоряння. У багатоциліндрових двигунах повний об’єм усіх циліндрів виражається в літрах і називається літражем. Таким чином, визначення об’ємів циліндрів є головною характеристикою автомобіля.

Номер слайду 8

Цистерни для перевезення харчових і нехарчових рідин (олія, молоко, пальне, газ тощо) теж мають форму циліндра.

Номер слайду 9

Навіски до тракторів , результати діяльногсті деяких агрегатів теж мають форму циліндра.

Номер слайду 10

Чи використовуються в машинобудівництві конуси?У формі конусів виконано регулюючі гвинти урізних частин тракторів (наприклад, на колесах). Використовуються також конічні підшипники. Голчасті клапани, виготовлені у формі конуса, використовуються у карбюраторі для регулювання подачі палива. У вигляді конуса виготовлені деякі деталі двигуна (головки клапанів, кульові пальці, поршень у головному гальмовому циліндрі).

Номер слайду 11

Усе це свідчить про те, що такі тіла обертання, як куля, циліндр, конус, широко застосовуються в обладнанні автомобілів та тракторів. Як сказав видатний французький архітектор Ле Корбюзі, ми живемо в геометричний період і навколо нас – геометрія. І справді, світ в якому ми живемо, наповнений геометрією будинків і вулиць, творінням природи і людини. Квітникарю, інженеру, архітектору, водію- всім необхідна геометрична уява. Тіла обертання також знайшли широке застосування у повсякденному житті, науці і техніці.

pptx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку