Презентація "Типи текстів"

Про матеріал
Ознайомлення учнів з різними типами текстів, їх призначенням. Урок покликаний формувати в учнів уявлення про різні висловлювання залежно від поставленої мети; вчити учнів розрізняти типи текстів. Тексти презентації можна використовувати і на інших уроках української мови. Матеріал може бути корисним для вчителів початкових класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уявлення про типи текстів:розповідь, опис і міркування. Українська мова. 2 клас.

Номер слайду 2

Згадаємо вивчене- Яка найменша одиниця мовлення? (звук)- Що складається зі звуків? (склади)- Що утворюють склади? (слова)- Зі слів складаємо … (речення)- З речень складається … (текст)- З яких речень складається текст? (розміщених в певному порядку)- Які складові кожного тексту? (зачин, основна частина, кінцівка)

Номер слайду 3

Каліграфічна хвилинка. Напиши каліграфічно велику і маленьку букви У,у. Велику і маленьку букви Ч,ч. Серед запропонованих слів знайди іменники (хто?, що?) і каліграфічно запиши у зошит. Чародій, дуб, Улянка, чистить, чистота, чистий, думати, думка, придумати.

Номер слайду 4

Хто допомагатиме працювати з текстами?Ця червона намистинка. Має крильця у краплинках,Невеличка, гарна дуже,Упізнай її, мій друже —На твою долонечку. Прилетіло… (сонечко)

Номер слайду 5

Чому існують різні тексти?Відповідаючи на запитання дітей, дорослі часто не можуть сказати "так" чи "ні" – відповідають цілим текстом. Розповім вам про сонечко різними текстами, а ви подумайте: НА ЯКЕ ПИТАННЯ може відповідати текст-опис, текст-розповідь, текст-міркування?

Номер слайду 6

Текст – ОПИС. Розміри сонечок невеликі, в довжину не більше 1 см. Забарвлення більшості видів дуже яскраве - червоне з чорними крапками. Ще серед сонечок зустрічаються види помаранчеві та жовті, з крапками не тільки чорного, але і білого кольору. Текст - ОПИС відповідає на питання…ЯКЕ сонечко?

Номер слайду 7

Текст – РОЗПОВІДЬ Сонечко – хижак. Воно залюбки поїдає попелиць, які псують квіти і городину. Ось що робить комашка, щоб мати їжу. Сонечко обстежує рослину, добираючись до вершечка кожної стеблини. Не знайшовши там попелиць, спускається вниз і шукає на іншому стеблі. Текст - РОЗПОВІДЬ відповідає на питання…ЩО РОБИТЬ сонечко?

Номер слайду 8

Текст – МІРКУВАННЯ. Чому сонечко не намагається сховатися від ворогів? Сонечко, коли нападають на нього, реагує мимовільним виділенням їдкої жовтогарячої рідини з неприємним запахом. Це не подобається жодній пташці. А сонечко про це знає. Текст - МІРКУВАННЯ відповідає на питання…ЧОМУ не ховається?

Номер слайду 9

Типи текстів ТЕКСТ ТЕКСТ-ОПИС ТЕКСТ-РОЗПОВІДЬ ТЕКСТ-МІРКУВАННЯ Який? Що робить? Чому?

Номер слайду 10

Відгадай загадки. Назви тип тексту. Стоїть на дорозіНа одній нозі. Шапочку має, Та нікого не вітає.(Гриб. Це текст-розповідь)Кругле, наче м’ячик,Кинеш – а не скаче. На дотик – гладеньке,На смак – солоденьке.(Яблуко. Це текст-опис)

Номер слайду 11

Спиши текст. Визнач тип тексту. Запиши в дужках.

Номер слайду 12

Перевір себе Існує думка, що за кількістю крапочок на крильцях сонечка можна визначити його вік. Це не так. Крапочки на крильцях вказують на належність до різних видів. І все життя у сонечка одне число крапочок.(тип тексту визнач самостійно)

Номер слайду 13

Дякую за роботу!Молодець!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Наталія Черно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борсук Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Натолока Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мельник Маргарита
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
26 квітня 2022
Переглядів
9120
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку