Презентація "Тканини' людини"

Про матеріал

Розглянули основні типи тканин:сполучну,епітеліальну,м'язову,нервову. Метою презентації було: розкрити учням будовута функці. всіх видів тканину.Дати можливість порівняти тканини,встановити риси їхньої мінливості

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презинтація на тему ,,Тканини’’

Номер слайду 2

Завдання1 Пригадайте: Що таке тканина? Яка наука вивчає будову і функціі тканин?Які типи тканин характерні для тварин?Словник. Тканина - сукупність клітин і міжклітинної речовини, які подібні за будовою, функціями та мають спільне походження. Гістологія – наука, що вивчає будову і функції тканин.

Номер слайду 3

Кластер 1. Типи тканин організму людини. М"язова. Епітеліальна. Нервова. Сполучна

Номер слайду 4

Епітеліальна тканина * Особливості будови: клітини щільно прилягають одна до одної;* міжклітинної речовини мало;* не містить кровоносних судин;* здатна до швидкої регенерації.

Номер слайду 5

Епітеліальна тканина. Особливості будови:*клітини щільно прилягають одна до одної;*міжклітинної речовини мало;*не містить кровоносних судин;*здатна до швидкої регенерації.

Номер слайду 6

Види епітеліальної тканини

Номер слайду 7

Види епітеліальної тканини

Номер слайду 8

Одношаровий епітелій. Одношаровий епітелій вистилає протоки залоз, стінки шлунка, кишечнику, утворює стінки альвеол тощо.

Номер слайду 9

Багатошаровий епітелій* утворює поверхню рогівки ока, вистилає порожнину рота. Стравохід,утворює зовнішній шар шкіри (епідерміс)

Номер слайду 10

Функції епітеліальної тканини* захисна (епітелій шкіри)* секреція (епітелій, що входить до складу залоз)* всмоктування (епітелій шлунково-кишкового тракту)* виділення (епітелій органів виділення)* газообмін (епітелій альвеол)

Номер слайду 11

Сполучна тканина. Особливості будови:• клітини різноманітні за будовою;• значна кількість міжклітинної речовини;• склад міжклітинної речовини залежить від функції тканини (тверда в кістках для міцності, волокниста в хрящах для пружності, рідка в крові та лімфі для транспортування); • висока здатність клітин волокнистої сполучної тканини до регенерації (забезпечує загоювання ран);• здебільшого не потребує багато кисню та поживних речовин, тому містить незначну кількість кровоносних судин, а процеси обміну речовин у ній відбуваються досить повільно.

Номер слайду 12

Види сполучної тканини

Номер слайду 13

Власне сполучна тканина

Номер слайду 14

Скелетна сполучна тканина

Номер слайду 15

Рідкі сполучні тканини.  Кров і лімфа складаються з рідкої міжклітинної речовини (плазми) та клітин, які вільно переміщуються в ній. Функції:* Транспортна* Трофічна * захисна.

Номер слайду 16

Жирова тканинамістить велику кількість зібраних у невеликі групи жирових клітин, які мають кулясту або багатогранну форму та в їхній цитоплазмі накопичуються краплі жиру. Види сполучної тканини. Підшкірна сполучна тканина

Номер слайду 17

Функції сполучних тканин. Трофічна – регуляція живлення клітин та їх участь в обміні речовин 2. Захисна – здійснюється шляхом механічного захисту, фагоцитозу та вироблення імунних тіл 3. Опорна – формує капсулу багатьох органів, зв’язки, сухожилки, хрящі, кістки 4. Пластична – виражається в активній участі в процесах регенерації, загоєнні ран 5. Гомеостатична – підтримання постійності внутрішнього середовища організму 6. Регуляторна – впливає на діяльність інших тканин завдяки біологічно активним речовинам

Номер слайду 18

М’язова тканина. Особливості будови:  • утворена клітинами, що здатні скорочуватися;• багато клітин зливаються в єдину структуру, у якій паралельно одна одній розміщуються нитки білкових молекул;• невеликий вміст міжклітинної речовини. Властивості:• збудливість; • скоротливість.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Функції м’язової тканини

Номер слайду 21

Нервова тканина. Особливості будови: • складається з нейронів та допоміжних клітин (нейроглії). Основні властивості нервової тканини: • збудливість і провідність

Номер слайду 22

Дендрити. Тіло нейрона. Ядро4. Аксон. Будова нейрона

Номер слайду 23

Типи нейронів. Типи нейронів. А)уніполярні (від тіла нейрона відходить єдиний відросток). У нервовій системі хребетних не зустрічаються. Б) біполярні (від кожного кінця видовженого тіла нейрона відходить два відростки-аксон і дендрит); В) псевдоуніполярні (від тіла нейрона відходить єдиний відросток, який далі поділяється на аксон і дендрит). Г )мультиполярні (від тіла нейрона відходить багато відростків, серед яких один аксон і багато дендритів)

Номер слайду 24

Функції нервової тканини. Здійснення нервової регуляції роботи органів та їхніх систем;Взаємодії організму з навколишнім середовищем. 

Номер слайду 25

Завдання«Перевір себе» В організмі людини розрізняють 4 типи тканин: епітеліальна, м’язова, нервова, сполучна. Основна структурна і функціональна одиниця нервової системи – нейрон• Сполучна тканина з міцною і еластичною міжклітинною речовиною – хрящова• Сполучна тканина з міцною і твердою міжклітинною речовиною – кісткова• Сполучна тканина, яка утворює сухожилля, зв’язки, рогівку ока – щільна• Епітелій, клітини якого здатні утворювати специфічні речовини - ферменти, гормони – залозистий • Допоміжні клітини, що заповнюють проміжки між нейронами-… нейроглія

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
3 березня
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку