«Відгадай» У середні віки в одній арабській країні побилися два вельможі. Один у цьому бої втратив орган на голові. Місцевий лікар помістив цей орган у розчин солі й поставив на холод. Через кілька днів лікар поставив цей орган на попереднє місце, скріпивши його металевою скобою. Через 10 днів скобу зняли й виявилося, що орган відновив природний зв’язок із тілом. Про який орган па голові йдеться?
Номер слайду 3
Що відбувається з їжею у ротовій порожнині?Уже в ротовій порожнині їжа аналізується губами і язиком. Губи визначають температуру їжі, частково її консистенцію. Язик аналізує смакові якості їжі. В аналізі їжі беруть участь і зуби. Зубами ми відчуваємо температуру і твердість харчових частинок, У ротовій порожнині їжа, змочена слиною, механічно подрібнюється зубами, язиком, пережовується.
Номер слайду 4
Значення зубів. У ротовій порожнині містяться зуби, необхідні для механічного подрібнення їжі у процесі пережовування. Чим ретельніше подрібнена їжа в роті, тим краще вона підготовлена до обробки травними ферментами
Номер слайду 5
Зуби. У дітей молочні зуби починають прорізатися у віці від 3 місяців. У період від 6 до 12 років молочні зуби поступово замінюються постійними. Молочних зубів усього 20
Номер слайду 6
Зуби у людини диференційованіУ дорослих людей зазвичай від 28 до 32 постійних зубів. З них 8 різців4 ікла8 малих корінних (премолярів) 8-12 великих корінних зубів (молярів)Відсутність третіх молярів (так званих «зубів мудрості») є нормою
Номер слайду 7
Будова зуба
Номер слайду 8
Травлення у ротовій порожниніУ ротовій порожнині аналіз їжі на смак, подрібнення, зволоження і формування харчової грудки для подальшого просування її по стравоходу. Аналіз їжі на смак і температуру відбувається за допомогою м'язового органа ротової порожнини - язика, на слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори.
Номер слайду 9
Класифікація зубних паст. Гігієнічні – призначені виключно для видалення зубних відкладень і частково – для дезодорації порожнини рота. Лікувально-профілактичні – усувають ті чи інші чинники, що сприяють виникненню захворювань зубів і тканин пародонта. Лікувальні – включають активні компоненти, що впливають безпосередньо на певний патологічний процес у ротовій порожнині
Номер слайду 10
Маркування зубних паст. Зелений – максимально натуральний склад. Відноситься до категорії гігієнічних, профілактичних. З обережністю слід вибирати «зелені» пасти людям з алергією. Червоний – збалансований склад хімічних і природних компонентів. Використовується як гігієнічний, профілактичний засіб. Синій – до 80% хімічних речовин, засіб високо інтенсивної дії. Можна використовувати на регулярній основі, але чергуючи з іншими, менш активними пастами. Чорний колір смужки – 100% хімічний склад, що означає високий вміст активних речовин. Такі пасти здебільшого є лікувальними, тобто не призначені для постійного використання.
Номер слайду 11
Карієс – найпоширеніша хвороба людини
Номер слайду 12
Правила щоденної гігієни ротової порожнини. Чистьте зуби двічі на день. Процес ретельного чищення повинен займати мінімум 2-3 хвилини. Очищуйте ротову порожнину після кожного споживання їжі. Для цього ви можете використовувати ополіскувачі з вмістом фтору чи жувальні гумки без цукру. Прочищайте міжзубні щілини зубною ниткою чи зубочистками. Це потрібно для того, щоб зменшити кількість бактерій та видалити рештки їжі з міжзубних щілин.
Номер слайду 13
Мотивація навчальної діяльностіСлина дуже важлива в людському організмі. Ще в Давній Індії застосовували «випробовування рисом». На суді для вирішення питання про вину чи невинність, підсудному пропонували з’їсти сухий рис. Якщо підсудний міг його з'їсти, його визнавали невинним, якщо ні — то винним. Це випробування обґрунтовано тим, що в стані страху припиняється слиновиділення, рот пересихає і сухий рис з’їсти неможливо
Номер слайду 14
Хімічна обробка їжіСлина - продукт секреції слинних залоз. У людини є три пари слинних залоз: привушні, підщелепні і під’язикові За добу виділяється 0.5-2 літри слини. Слина – слизувато-клейка слаболужна рідина. Містить 99% води, солі, органічні речовини, головним чином білки (близько 1%), і слиз (муцин)Слина зволожує їжу, перетворює її на м'яку, слизьку грудку, що легко проковтується
Номер слайду 15
Ферменти слини амілаза і мальтаза починають розщеплювати складні вуглеводи (крохмаль) на простіші (глюкозу)муцин надає клейкостілізоцим, який сприяє загоєнню ран слизової оболонки ротової порожнини і знешкоджує мікроорганізми
Номер слайду 16
Регуляція слиновиділення. Слина виділяється рефлекторно, їжа подразнює рецептори язика і слизової оболонки. Центр слиновиділення міститься у довгастому мозку Безумовнорефлекторне слиновиділення, коли їжа вже у ротіУмовнорефлекторне слиновиділення, коли людина бачить їжу, відчуває її запах або навіть думає про неї
Номер слайду 17
Ковтання. Коли пережована і змочена слиною їжа потрапляє на корінь язика, м'язи м'якого піднебіння піднімаються і закривають носоглотку. Надгортанний хрящ опускається і закриває вхід у дихальні шляхи. Дихання припиняється, і їжа коренем язика проштовхується до глотки. Центр ковтання міститься у довгастому мозку
Номер слайду 18
Дайте відповіді на питання1. 1. Що відбувається з їжею в ротовій порожнині? 2. Які зуби розрізняють у людини та які їхні функції? 3. Як побудовані зуби? 4. Що таке карієс? Які захворювання зубів вам відомі? Чому вони виникають і як їх уникнути?2. Чому від паління утворюються тріщини в емалі зубів?3. Чому не рекомендують морозиво запивати гарячою кавою, хоча багатьом це подобається?4. Чому зуби прорізуються лише у 6-8 місяців? Які вікові особливості складу зубів?
Номер слайду 19
Перевір себе:1. Лізоцим, що міститься в слині виконує функцію:а) розщеплення білків;б) розщеплення жирів;в) розщеплення вуглеводів;г) знезараження їжі2. Зовнішня оболонка травного каналу складається:а) з епітеліальної тканини;б) з сполучної тканини;в) з гладеньких м"язів;г) з поперечно-смугастих м"язів..
Номер слайду 20
Перевір себе:3. Зубна емаль вкриває:а) коронку зуба;б) корінь зуба;в) шийку зуба;г) щелепні кістки.4. Яка кількість слинних залоз у людини:а) 2;б) 3;в) 4;г) 6..
Номер слайду 21
Перевір себе:5. Яка кількість ікол у кожній щелепі:а) два;а) три;в) чотири;г) шість.6. Позначте ознаку, яка для ротової порожнини не характерна:а) відбуваються початкові етапи розщеплення білків;б) фермент лізоцим згубно діє на бактерії;в) відбувається аналіз фізико-хімічних властивостей їжі;г) слизова оболонка містить багато дрібних слинних залоз..