Презентація "Травлення у шлунку"

Про матеріал
У даній презентації чітко, структуровано та змістовно подана інформація. Дана презентація відповідає вимогам чинної програми з біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травлення у шлунку8 клас

Номер слайду 2

Дайте відповіді на питання. Які речовини розщеплюються в ротовій порожнині?Які види зубів є у людини і які функції вони виконують?Як відбувається процес слиновиділення?Який склад слини?

Номер слайду 3

У травної системи і мозку особливий зв'язок. Такі емоції, як гнів, неспокій і смуток можуть впливати на процес травлення. Пептичні виразки викликані не стресом або дієтою, а бактерією під назвою Хелікобактер Пілорі

Номер слайду 4

У шлунку накопичується тверда їжа, а рідина протікає, не затримуючись в ньому (крім молока)

Номер слайду 5

У шлунково-кишковому тракті частіше, ніж де-небудь ще в організмі людини, виникає ризик розвитку ракових пухлин

Номер слайду 6

Життя клітин слизової оболонки шлукну дуже коротке: ця оболонка втрачає близько півмільйона клітин у хвилину

Номер слайду 7

Глотка. Відділ травного каналу, який з’єднує ротову порожнину зі стравоходом. У глотці відбувається перехрещення дихальних і травних шляхів

Номер слайду 8

Функції глотки. Проводить повітря. Важлива для виразного мовлення. Бере участь у ковтанні

Номер слайду 9

СТРАВОХІД — це відділ травного каналу, який поєднує глотку зі шлунком. Орган розташований позаду трахеї, являє собою вузьку м'язову циліндричну трубка завдовжки близько 25 см і близько 3 см завширшки. У верхній та нижній частині стравоходу є сфінктери (м'язи-стискачі, які регулюють виведення з трубки, а його скорочення перешкоджає поверненню вмісту назад)Рідка їжа проходить стравоходом за 1-2 секунди, а тверда — за 8-9 секунд. Функція стравоходу – рухова, забезпечує проведення харчових грудок до шлунку

Номер слайду 10

ШЛУНОК (gaster)  порожнистий мішкоподібний м'язовий орган, розширений відділ травного каналу де їжа накопичується (депонується) і перетравлюється. Об’єм шлунку у дорослої людини – 2 л, може збільшуватись до 5 л. Розміщується під діафрагмою у лівій частині живота, має вигляд вигнутого мішка

Номер слайду 11

Будова шлунку. Вхідна частина, купол, тіло, вихідна частина. Між шлунком і 12-палою кишкою – воротар або пілоричний сфінктер. М’язова оболонка шлунку складається з 3-х шарів

Номер слайду 12

Шлунковий сік. Прозора рідина, що має кислу реакцію. За добу виділяється 0.5-2 літри

Номер слайду 13

Залози шлунку. Головні утворюють ферменти. Пепсин – розщеплює БІЛКИЛіпаза – впливає на жири молока. Хімозин – діє на білки молока

Номер слайду 14

Залози шлунку. Додаткові залози утворюють слиз. Для захисту стінки шлунку від дії хлоридної кислоти HCl і самоперетравлення

Номер слайду 15

Залози шлунку. Обкладові залози утворюють хлоридну кислоту HCl. Значення HCl. Сприяє набряканню білків для полегшення їх розщеплення. Активує пепсин. Має бактерицидні властивості

Номер слайду 16

Особливості травлення в шлунку. Що більше жирів міститься в їжі, то довше вона затримується в шлунку Жирна їжа затримується близько шести - восьми годин, вуглеводна - близько чотирьох годин. Травлення в шлунку може відбуватися лише при температурі тіла 36-37°С і за наявності соляної кислоти

Номер слайду 17

Регуляція шлункового соковиділення. Нервова регуляція соковиділення може бути:безумовно-рефлекторною — при подразненні їжею рецепторів порожнини рота, глотки, стравоходу;умовно-рефлек­торною — при вигляді та запаху їжіЗбудження від рецепторів органів травлення, зорового або слухового аналізатора передаєть­ся в центр травлення в довгастому мозку, внаслідок чого відбува­ється виділення шлункового соку

Номер слайду 18

Етапи виділення шлункового соку. Спочатку виділяється частина шлункового соку (так званий апетитний сік), що готує шлунок до сприйняття їжіПотім виділення шлункового соку триває завдяки механічному й хімічному подразненню їжею слизової оболонки шлунку. Рецептори стінок шлунку надсилають імпульси до довгастого мозку, а звідти — до залоз шлунку. Через це слизова оболонка виділяє в кров гормон, який активізує секрецію шлункового соку й регулює рухову активність шлунку й кишечнику

Номер слайду 19

Основним процесом травлення у шлунку є первинне хімічне розщеплення білків

Номер слайду 20

Профілактика хвороб шлункуспати 6 - 8 годин;відмовитися від жирної, копченої, смаженої їжі;під час болю в шлунку треба обстежуватися і їжу приймати 5 - 6 разів на день протерту, легко засвоювану: каші, киселі, парові котлети, рибу морську, овочі, омлет;лікувати хворі зуби, щоб їжу добре прожовувати;уникати скандалів, так як після нервового перенапруження болі в шлунку посилюються;не приймати дуже гарячу або дуже холодну їжу;не курити;не зловживати алкоголем

Номер слайду 21

Поміркуйте!У людей, які звиклі з’їдати багато їжі і випивати багато рідини, нерідко порушені процеси травлення. Як ви гадаєте, чому?Якщо соляна кислота і пепсин здатні перетравлювати будь-яку м’язову тканину, то чому ж шлунок не перетравлює сам себе?Як ви поясните той факт, що 98% хворих на виразку шлунка – завзяті курці?

Номер слайду 22

Дайте відповіді на питання. Схарактеризуйте процес травлення в шлунку. Які речовини входять до складу шлункового соку? Яку роль у травленні відіграє основний фермент шлункового соку пепсин? Яка роль хлоридної кислоти у травленні в шлунку? Як довго затримується їжа в шлунку? Від чого це залежить? Які речовини розщеплюються в шлунку? Схарактеризуйте процес регуляції шлункового соковиділення. Що таке апетитний шлунковий сік? 

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
1104
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку