СТРАВОХІД — це відділ травного каналу, який поєднує глотку зі шлунком. Орган розташований позаду трахеї, являє собою вузьку м'язову циліндричну трубка завдовжки близько 25 см і близько 3 см завширшки. У верхній та нижній частині стравоходу є сфінктери (м'язи-стискачі, які регулюють виведення з трубки, а його скорочення перешкоджає поверненню вмісту назад)Рідка їжа проходить стравоходом за 1-2 секунди, а тверда — за 8-9 секунд. Функція стравоходу – рухова, забезпечує проведення харчових грудок до шлунку
ШЛУНОК (gaster) порожнистий мішкоподібний м'язовий орган, розширений відділ травного каналу де їжа накопичується (депонується) і перетравлюється. Об’єм шлунку у дорослої людини – 2 л, може збільшуватись до 5 л. Розміщується під діафрагмою у лівій частині живота, має вигляд вигнутого мішка
Особливості травлення в шлунку. Що більше жирів міститься в їжі, то довше вона затримується в шлунку Жирна їжа затримується близько шести - восьми годин, вуглеводна - близько чотирьох годин. Травлення в шлунку може відбуватися лише при температурі тіла 36-37°С і за наявності соляної кислоти
Регуляція шлункового соковиділення. Нервова регуляція соковиділення може бути:безумовно-рефлекторною — при подразненні їжею рецепторів порожнини рота, глотки, стравоходу;умовно-рефлекторною — при вигляді та запаху їжіЗбудження від рецепторів органів травлення, зорового або слухового аналізатора передається в центр травлення в довгастому мозку, внаслідок чого відбувається виділення шлункового соку
Етапи виділення шлункового соку. Спочатку виділяється частина шлункового соку (так званий апетитний сік), що готує шлунок до сприйняття їжіПотім виділення шлункового соку триває завдяки механічному й хімічному подразненню їжею слизової оболонки шлунку. Рецептори стінок шлунку надсилають імпульси до довгастого мозку, а звідти — до залоз шлунку. Через це слизова оболонка виділяє в кров гормон, який активізує секрецію шлункового соку й регулює рухову активність шлунку й кишечнику
Профілактика хвороб шлункуспати 6 - 8 годин;відмовитися від жирної, копченої, смаженої їжі;під час болю в шлунку треба обстежуватися і їжу приймати 5 - 6 разів на день протерту, легко засвоювану: каші, киселі, парові котлети, рибу морську, овочі, омлет;лікувати хворі зуби, щоб їжу добре прожовувати;уникати скандалів, так як після нервового перенапруження болі в шлунку посилюються;не приймати дуже гарячу або дуже холодну їжу;не курити;не зловживати алкоголем
Поміркуйте!У людей, які звиклі з’їдати багато їжі і випивати багато рідини, нерідко порушені процеси травлення. Як ви гадаєте, чому?Якщо соляна кислота і пепсин здатні перетравлювати будь-яку м’язову тканину, то чому ж шлунок не перетравлює сам себе?Як ви поясните той факт, що 98% хворих на виразку шлунка – завзяті курці?
Дайте відповіді на питання. Схарактеризуйте процес травлення в шлунку. Які речовини входять до складу шлункового соку? Яку роль у травленні відіграє основний фермент шлункового соку пепсин? Яка роль хлоридної кислоти у травленні в шлунку? Як довго затримується їжа в шлунку? Від чого це залежить? Які речовини розщеплюються в шлунку? Схарактеризуйте процес регуляції шлункового соковиділення. Що таке апетитний шлунковий сік?