Презентація до уроку на тему "Травні системи тварин". У презентації подані матеріали до уроку за відповідною темою (ілюстрації, схеми, завдання), що дає можливість учням краще засвоїти новий матеріал.
Механічне подрібнення їжіМеханічне подрібнення їжі може здійснюватися за допомогою:ротового апарату (комахи), зубів (гризуни гострими різцями, рослиноїдні копитні ссавці зрізують траву різцями, а перетирають її за допомогою плоских кутніх зубів) , щелеп, дзьобу та особливих відділів шлунка (птахи заковтують дрібні камінці для сприяння перетирання зерен та кісточок, мають м'язовий відділ шлунка з жорсткими стінками), розмочування слиною зі слинних залоз сухої їжі,при зовнішньому травленні органи подрібнення їжі не потрібні (павуки). Руснак Т. М.
Хімічне розкладання їжіЇжа, що надходить у травну систему, містить складні великі молекули органічних сполук. Щоб вони могли потрапити в клітини організму травні ферменти розділяють їх на менші. Ферменти – біологічно активні речовини білкової природи. Складні речовини. Ферментрозкладання. Прості речовини. Руснак Т. М.
Всмоктування поживних речовин. У різних організмів поживні речовини всмоктуються по-різному: Травна система – клітини тіла (планарія)Травна система – порожнина тіла (аскарида)Травна система – кровоносна система (Кільчасті черви,Хордові)Травна система – кровоносна система і порожнина тіла (Членистоногі, Молюски)Руснак Т. М.
Загальні принципи будови травної системи. У більшості тварин травна система має вигляд трубки і складається з кількох частин. Ділянка прийому їжі (ротова порожнина). Ділянка проведення їжі (стравохід). Ділянка травлення з кислим середовищем (шлунок). Ділянка травлення з лужним середовищем (ділянка кишечника). Ділянка всисання продуктів травлення (ділянка кишечника). Ділянка накопичення неперетравлених залишків (ділянка кишечника). Ділянка виведення залишків (отвір). Руснак Т. М.
Загальний план будови травної системи. Передня кишка. Середня кишка. Задня кишка. Представлена ротовою порожниною, глоткою і стравоходом. Основна функція цього відділу полягає в механічній та початковій хімічній обробці їжі;Включає в себе шлунок, тонку і товсту кишку . Основними функціями цього відділу є хімічна обробка їжі, а саме її перетравлення івсмоктування поживних речовин. Тут формуються калові маси з неперетравлених залишків їжі. Представлений прямою кишкою, що забезпечує видалення неперетравлених залишків їжі поза межі травного каналу. Травна система – це сукупність органів, які забезпечують перетравлення їжі. Руснак Т. М.
Домашнє завдання. Опрацювати §29. Поміркуйте над питаннями: Від чого залежить форма дзьоба у птахів?Чому у рослиноїдних ссавців багатокамерний шлунок або довга сліпа кишка?Як залежить будова зубів від характеру їжі у ссавців?Чому у птахів найкоротший кишечник?Які особливості і значення язика у різних тварин типу Хордові?Руснак Т. М.