Презентація "Трикутник партнерства: вчителі-учні-батьки.Основні форми та методи комфортної взаємодії. Презентація психотехнік."

Про матеріал
Правильна організація роботи з батьками — це перша цеглина у фундаменті взаємодії педагогів і батьків. Якщо вона організована належним чином, то сприятиме поліпшенню умов навчання, виховання і розвитку учнів. Згідно вимог НУШ, робота з батьками – це важлива умова успішної діяльності закладу освіти на етапі модернізації системи освіти. Нова українська школа ґрунтується на педагогіці партнерства, яка передбачає рівність позицій партнерів, шанобливе ставлення один до одного з урахуванням реальних можливостей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трикутник партнерства:вчителі-учні-батьки. Основні форми та методи комфортної взаємодії. Презентація психотехнік. Галина БИЧКОВСЬКА, практичний психолог НВК “Мишковицька ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ” Великоберезовицької селищної ради

Номер слайду 2

В умовах реформування освіти, упровадження Концепції «Нова українська школа» батьки дедалі більше уваги приділяють вихованню дітей, їхній підготовці до навчання у школі. Вони цікавляться змінами, сучасними умовами перебування школярів у закладі освіти, створенням освітнього середовища, методами навчання тощо

Номер слайду 3

Правильна організація роботи з батьками — це перша цеглина у фундаменті взаємодії педагогів і батьків. Якщо вона організована належним чином, то сприятиме поліпшенню умов навчання, виховання і розвитку учнів. Згідно вимог НУШ, робота з батьками – це важлива умова успішної діяльності закладу освіти на етапі модернізації системи освіти. Нова українська школа ґрунтується на педагогіці партнерства, яка передбачає рівність позицій партнерів, шанобливе ставлення один до одного з урахуванням реальних можливостей.

Номер слайду 4

“Піраміда успіху”

Номер слайду 5

Умови реалізації “ПІРАМІДИ УСПІХУ”1. Вчитель- це фундамент цієї піраміди. Він науковець-дослідник (вивчає родинну педагогіку), режисер-дирегент (пише й моделює майбутнє учня).2. Батьки- це місточок, який допоможе зустрітися вчителю і учню, щоб знання учня зазвучали.3. Учень- це чиста дошка, на якій у сходинках шкільного життя вписуємо письмена-знання, які заграють “Симфонією дорослості”

Номер слайду 6

Як залучити батьків до школи? Необхідно : Сприймати помилки у вихованні як створення нових можливостей для розвитку. Враховувати інтереси батьків. Не загострювати увагу на недоліках родинного виховання. Вірити , що будь – яка родина має і сильні сторони. Фактори, що перешкоджають ефективній роботі з батьками: Очікування швидкого та легкого успіху, бажання швидко знайти легкі відповіді на складні запитання. Відсутність досвіду у батьків групової взаємодіїЗамкненість батьків. Завищені очікування від взаємодії з учителем

Номер слайду 7

Є багато інноваційних, інтерактивних методів роботи з батьками, які допомагають їм реалізувати принципи:партнерства, діалогу, добровільної особистої зацікавленості;отримати досвід вчасного реагування на хибне рішення дитини, або власне;шукати ефективні засоби щодо допомоги дитині;освоювати, впроваджувати різні форми виховання та спілкування з дитиною.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У результаті впровадження інтерактивних форм роботи батьки учнів мають отримати вільний доступ до інформації, яка стосується їх дітей. Головне – цей доступ повинен бути індивідуальним, він повинен забезпечуватись широким використанням тих можливостей, що надає інформаційне суспільство. Роботу з батьками необхідно планувати та організовувати в умовах НУШ у новому форматі: через систему тренінгів, яка дає певні результати, особливо під час проведення батьківських зборів, які теж набувають нового обрамлення.

Номер слайду 10

Роботу з батьками потрібно починати налагоджувати ще у 1 класі, залучаючи їх до тренінгів, цікавих батьківських зборів, пробуючи у ролі коучів, тренерів, помічників, тим самим наближаючи до освітнього процесу і показуючи його зсередини.

Номер слайду 11

Самодіагностика батьків щодо емоційної готовності стати батьками першокласників. Ще однією складовою ранкової зустрічі є щоденні новини. Новина на сьогодні: ви стали першокласниками. Чи готові ви стати батьками першокласника? Питання — в емоційній готовності. Перед вами — 10 запитань. Пропоную закреслити лише ті номери запитань, на які ви даєте позитивну відповідь.

Номер слайду 12

1. Мені здається, що моя дитина вчитиметься найгірше.2. Я вважаю, що моя дитина часто кривдитиме інших дітей.3. На мою думку, чотири уроки — непосильне навантаження для маленької дитини.4. Важко бути впевненим у тому, що вчителі молодших класів добре розуміють дітей.5. Важко уявити, що першокласник може швидко навчитися писати, лічити і читати.6. Моя дитина губиться, коли до неї звертається незнайома доросла дитина.7. Початкова школа, на мою думку, неспроможна чого-небудь навчити дитину.8. Я турбуюся, що однокласники дражнитимуть мою дитину.9. Мій малюк, на мою думку, значно слабший за своїх однолітків.10. Уважаю, що вчителька не має можливості оцінювати успіхи кожної дитини.

Номер слайду 13

— Скільки у вас закреслених цифр? Якщо кількість закреслених відповідей 4 або менше, то у вас є всі підстави оптимістично зустріти перше вересня, ви готові бути батьками першокласника. Якщо кількість закреслених цифр 5–8, то вам бажано краще підготуватися до можливих труднощів. Якщо кількість закреслених цифр 8–10, замисліться над своїми відповідями ще раз, можливо, вам варто порадитися з психоло­гом. Для цього ще маєте час.— Отже, ви мали змогу відчути та зрозуміти свій психологічний стан на порозі нового періоду життя вашої дитини. Уявіть, наскільки вищим є цей поріг хвилювання та тривожності у шестирічної дитини. Адже для неї змінюється все: новий колектив, нові стіни, нове ото­чення. Ви маєте підтримати та заспокоїти її у цей складний період, любити, цінувати та поважати свою дитину такою, яка вона є, адже вона — особистість. І я пропоную вам це довести.

Номер слайду 14

Ігри та вправи для роботи з батьками. Вправа «Риси моєї дитини». Батьки об’єднуються у групи з 4-5 осіб, обговорюючи і записуючи на заздалегідь підготованих аркушах А4 відповіді на запитання: «Що мене засмучує?», «Що мене тішить у моїй дитині?». Обговорення записів. Тест-гра «Погоджуюся – не погоджуюся». 1. Я вважаю, що повинен знати все, про що думає моя дитина. ( - ) 2. Сувора дисципліна в дитинстві розвиває сильний характер. ( - ) 3.  Я мрію про те, щоб моя дитина досягла в житті того, що не вдалося мені.  ( - )4. За суворе виховання діти дякують потім.   ( - )

Номер слайду 15

Вправа «Культура взаємовідносин у сім’ї». Батьки об’єднуються у  дві групи: «Батьки» та «Діти». Завдання: розробити рекомендації щодо ефективного спілкування між членами родини. Обговорення записів. ВПРАВА «АСОЦІАЦІЇ» Напишіть свої асоціації до поняття «щаслива дитина» Напишіть свої асоціації до поняття «гарні батьки».

Номер слайду 16

Вправа «Квітка». Намалюйте на аркуші ромашку, а на кожній пелюстці вкажіть «За що я люблю свою дитину». Індивідуальні консультаціїОдна з найважливіших форм інтеграції з родиною. Допомагає подолати занепокоєння батьків, острах розмови про свою дитину і сприяє створенню гарного контакту між батьками і психологом. Сьогодення дозволяє нам бути з родиною школяра дистанційно, використовуючи новітні гаджети.

Номер слайду 17

ВПРАВА «МОЄ ЩАСЛИВЕ ДИТИНСТВО» (музичний супровід, спокійна музика). Уявіть, біжить струмок, який переносить спогади в час щасливого дитинства. Ви ще маленька дитина – дошкільник. Вам весело, спокійно на душі, ви впевнені в собі, тому що поряд з вами ваша рідна або близька людина. Але раптом ви біжите за струмком і забуваєте про того, хто був з вами поруч. На якусь мить ви почуваєте себе збентежено, хвилюючись, знову повертаєтесь до рідної людини. Але час стрімко переносить вас у реальне життя, де ви вже самі батьки і повинні міцно тримати руку своєї дитини, щоб вона відчула вашу ласку, любов, піклування. — Чи вдалося вам зануритися у дитинство?— Чи відчули ви надійне плече, що супроводжувало вас у дитинстві?— Що для вас означає «надійне плече»?— Що відчували, коли ви втратили підтримку?— Що хотілося зробити?

Номер слайду 18

ВПРАВА З МОТУЗКОЮ.- Зараз кожен із вас візьме мотузку й одягне її на руку так, як я покажу. Ваше завдання: без допомоги інших частин тіла та предметів зняти мотузку з руки якомога швидше.(Батьки намагаються це зробити, але це не так просто. Через деякий час психолог пропонує свій спосіб розв’язання проблеми.)— Подивіться, як це зроблю я. Психолог підходить до когось із батьків і каже: «Допоможіть мені, будь ласка». Таким чином результат буде швидшим. Висновок. У житті не варто завжди розраховувати тільки на себе. Інколи допомога інших людей украй необхідна. Так і малень­ким дітям потрібна допомога дорослих. Обговорення відповідей

Номер слайду 19

Фішбоун

Номер слайду 20

Фішбоун

Номер слайду 21

Мої 3 рецепти роботи з батьками Рецепт перший: зробіть батьків учнів своїми соратниками, союзниками, помічниками. Батьки учнів мають бути найпотужнішою групою підтримки. Вони дуже потрібні і важливі помічники, нам треба лише розумно і грамотно побудувати роботу з ними. Напевно , серед батьків знайдеться ініціативна група, яка не відмовить вам у допомозі, а стане групою підтримки. Пам’ятайте, шановні колеги, що з батьками учнів треба плисти на одному човні.

Номер слайду 22

Рецепт другий : використовуйте батьківські збори й індивідуальні зустрічі не лише для інформування про успішність та освітній процес, а й про вікову психологію та проблеми дитини в цьому віці. Інтернет ресурси нам дозволяють роздати батькам при зустрічі яскраві матеріали, з образними порівняннями і численними питаннями; матеріали, що написані живою і яскравою мовою, і змушують багато про що задуматись. Не варто роздавати батькам нудні і дуже наукові статті про те, як правильно виховувати дітей!!Варто використовувати власні блоги, сайти, сторінки у соціальних мережах , де розміщувати цікаві матеріали про вікові особливості дітей, способи попередження та вирішення конфліктних ситуацій, розвиток психічних процесів, етапи формування особистості дитини та ін.

Номер слайду 23

Рецепт третій : час від часу влаштовуйте для батьків учнів відкриті уроки зі свого предмета та коучинг. Коли батьки відчують всю складність освітнього процесу, відносини з ними покращаться і потеплішають. Адже, погодьтесь, мало хто бачить титанічні зусилля вчителя по вкладанню знань в голови учнів. Не треба нам, освітянам, боятися все це батькам наочно продемонструвати. Коучинг – це партнерство, розкриття потенціалу та отримання бажаного результату. Психологу варто залучати батьків до корекційних занять для дітей з ООП.

Номер слайду 24

ВПРАВА «ЧАРІВНА ЛАМПА» «Уявіть собі: ви і ваша команда знаходять стару лампу, хтось бере її в руки, потирає і - сюрприз! - з неї з'являється джин. Тепер ви можете згадати три бажання, але, оскільки ви знайшли джина разом зі своєю робочою командою, ці бажання повинні відноситися до робочої обстановки. Ви можете змінити свого боса, своїх колег, зробити так, щоб з вами працювала ваша улюблена тітка, щоб колеги частіше посміхалися, щоб офісний стіл став більше, і т. д. Кожен може згадати свої три бажання». Кожен пише свої три бажаних зміни, що відносяться до командної роботи. Чи можна щось зробити, щоб ці зміни відбулися в реальності? Якщо немає, то що можна зробити для поліпшення ситуації?

Номер слайду 25

Зрозуміло, що ви маєте й інші СВОЇ форми роботи з батьками. Перетворити цю силу (силу батьків) у своїх соратників і помічників можна власним спокоєм і інтелектом, своєю освіченістю і компетентністю, своїм професіоналізмом і знанням справи, а ще своїм оптимізмом, гумором і просто благородством душі. Працюю так, щоб наша школа була : школою спокою для батьків, школою радості для дітей, школою креативності для вчителів.

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Назінян Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
2 березня 2023
Переглядів
1950
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку