Презентація "Тваринництво. Сільськогосподарські пояси світу"

Про матеріал
Презентація до уроку в 9 класі з теми "Тваринництво. Сільськогосподарські пояси світу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тваринництво. Сільськогосподарські пояси світу9 клас

Номер слайду 2

План1. СКЛАД ТВАРИННИЦТВА.2. ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА.3. СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ПОЯСИ СВІТУ.4. РИБНЕ ГОСПОДАРСТВО. Поміркуйте, з якими виробництвами рослинництва (вирощуванням яких культур) тісно пов’язаний розвиток тваринництва.

Номер слайду 3

1. СКЛАД ТВАРИННИЦТВАТваринництво забезпечує людей цінними висококалорійними продуктами харчування (м’ясом, молоком, яйцями), а промисловість — сировиною (вовною, шкірами, пір’ям), яку використовують для виробництва одягу, взуття, інших товарів.

Номер слайду 4

Скотарство (розведення великої рогатої худоби) є одним з основних видів виробництв у тваринництві. Інтенсивне молочне і м’ясо-молочне скотарство поширене в лісовій, лісостеповій і степовій зонах помірного поясу (США, Канада, Франція, Велика Британія, Німеччина, Польща, Україна, Росія). М’ясний екстенсивний напрям розвивається в посушливих районах помірного, субтропічного й субекваторіального поясів (Казахстан, Аргентина, Мексика, Австралія, Ефіопія). Світовим лідером з поголів’я великої рогатої худоби є Індія, де з релігійних міркувань розвивається лише молочне скотарство (корова в індуїзмі — священна тварина, м’ясо якої вживати заборонено).

Номер слайду 5

Свинарство поширене всюди, крім мусульманських країн та Ізраїлю, оскільки іслам і юдаїзм забороняють споживання м’яса свиней як «нечистих» тварин. Більше половини поголів’я свиней припадає на країни Азії, серед них найбільше — на Китай. За ним зі значним відставанням ідуть США, Бразилія, Росія і Канада.

Номер слайду 6

Вівчарство дає цінну сировину (вовна, шкіра, овчина) для виробництва тканин та інших виробів, а також м’ясо й молоко, тому має м’ясне і м’ясо-вовняне спрямування. Воно традиційно розвивається у гірських або посушливих районах світу. Австралія лідирує у світі за поголів’ям овець: 140 млн із загальносвітових 1,2 млрд голів.

Номер слайду 7

Птахівництво — найбільш індустріалізоване виробництво у тваринництві. Для розвинених країн Європи та Північної Америки характерне високотехнологічне і продуктивне птахівництво. Його головні виробничі потужності розташовані навколо великих міст і міських агломерацій.

Номер слайду 8

Високий рівень розвитку має конярство. Табунне конярство, що переважає в країнах з великими площами пасовищ (Китай, Монголія, Казахстан, Мексика), спрямоване на виробництво м’яса і молока. У країнах Європи та США конярство здебільшого орієнтоване на організацію спортивних змагань, туристичних подорожей тощо.

Номер слайду 9

2. ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА. Обсяг виробництва м’яса у світі протягом останніх десятиліть стрімко зростає. У структурі виробництва переважає свинина і м’ясо домашньої птиці Серед регіонів світу лідерами з виробництва м’яса є Азія, Європа і Північна Америка, серед країн — Китай, США, Бразилія, Росія, Індія .

Номер слайду 10

У світовому експорті свинини першість тримають Китай і США, м’яса птиці — США і Бразилія, яловичини (м’яса великої рогатої худоби) — Австралія і Бразилія. Найбільшу кількість молока виробляють у США, Індії та Китаї

Номер слайду 11

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ПОЯСИ СВІТУ. Як ви вже знаєте, значний вплив на розвиток сільського господарства мають природно-географічні чинники. Відповідно до земельно-ґрунтових і агрокліматичних особливостей території розрізняють сільськогосподарські пояси світу, кожному з яких притаманний певний набір рослинницьких і тваринницьких виробництв.

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Холодний пояспівніч Євразії та Північної Америки. Рослинництво там можливе лише в умовах закритого ґрунту (у теплицях). Провідним у тваринництві є оленярство. Прохолодний пояспівніч Євразії, Північної Америки, вузька смуга Анд на півдні Південної Америки. Незначна кількість тепла і ґрунти з низькою природною родючістю дають змогу вирощувати ранні, невибагливі сорти картоплі, овочів, жита, ячменю, вівса. Землеробство має осередковий характер, його доповнюють скотарство та звірівництво. Помірний пояс Патагонія в Аргентині, Чилі, Тасманія і Нова Зеландія, Європа, пд Сибіру і Далекого Сходу Росії, Центр Азія, Монголія, Тибет, пн схід Китаю, пд Канади, пн схід США. На ґрунтах з високою і середньою природною родючістю вирощують багато видів культур. У межах зони розвинені практично всі галузі тваринництва. Теплий пояс. Середземномор’я, США, Мексика, Аргентина, Чилі, південь Африки й Австралії, південний схід Китаю.можливість вирощувати два врожаї на рік: узимку — культури помірного поясу (зернові, овочі), улітку — тропічні (бавовник, цукрову тростину, цитрусові, чай, оливкове дерево). У тваринництві переважає скотарство. Жаркий, або тропічний, пояс Африка, Пд Америка, Австралія, Малайський архіпелаг, Аравійський півострів, Пд Азія. Там вирощують цукрову тростину, кавове і шоколадне дерева, фінікову пальму, батат, маніок. У тваринництві переважає екстенсивне скотарство.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

РИБНЕ ГОСПОДАРСТВО. Рибальство — один з найдавніших промислів, освоєних людством. Сьогодні світове морське рибальство — помітний вид господарської діяльності в первинному секторі економіки, а морська риба і морепродукти — важливі складники збалансованого харчування.

Номер слайду 15

Обсяги вилову морської риби (оселедця, сардини, тріски, анчоуса, камбали, кефалі, лосося тощо) та морепродуктів (кальмарів, креветок, крабів, омарів, устриць, гребінців) з екологічних міркувань встановилися на рівні 100 млн тонн, з яких на Тихий океан припадає 2/3 і на Атлантичний — 1/4. До найбільших риболовних держав світу належать Китай, Індонезія та США. До числа провідних виробників морської риби входить острівна Ісландія,

Номер слайду 16

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ1. Розкажіть про склад тваринництва світу. Які його напрями є основними?2. Наведіть приклади впливу природних чинників на спеціалізацію тваринництва.3. Які напрями має скотарство? У чому полягає різниця їх розвитку в розвинених країнах і країнах, що розвиваються?4. У яких районах поширене вівчарство? Які воно має напрями розвитку?5. Розкажіть про тенденції розвитку світового рибного господарства.6. Поміркуйте, чи завжди країни — найбільші виробники сільськогосподарської продукції є її експортерами.7. У чому проявляється зональність світового сільського господарства?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Перебийніс Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ткаленко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Спасибко Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
9513
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку