Презентація "Творчий шлях Миколи Гоголя".

Про матеріал
Цей матеріал можна використати на уроці української літератури, а також під час проведення позакласних заходів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчий шлях Миколи Гоголя Презентацію підготували учениці 9класу Бузівського ліцею Жашківської міської ради Гацанюк Юлія та Обложок Софія

Номер слайду 2

Микола Васильович Гоголь є непохитним авторитетом письменника, який має почесне місце серед класиків світової літератури. Тільки останнім часом світові вдалося відкрити для себе справжнього М.Гоголя — великого мислителя, публіциста, аскета, духовного подвижника. Життя Миколи Васильовича Гоголя ще з найраніших дитячих років мало чітко визначене духовне спрямування. Середовище, в якому довелося йому зростати, було дуже сприятливим для цього. Мати, Марія Іванівна, завжди відзначалася особливою побожністю. Прадід по батьковій лінії був священником; дід закінчив Київську духовну академію; батько — Полтавську семінарію.

Номер слайду 3

Хвилинка відпочинку До першої частини "Вечорів" входять твори "Сорочинський ярмарок", "Вечір напередодні Івана Купала", "Майська ніч, або Утоплена", "Пропала грамота". Друга частина складається з "Ночі перед Різдвом", "Страшної помсти", творів "Іван Федорович Шпонька і його тітонька" та "Зачароване місце" Працюючи над цією збіркою, у листах до матері, яка жила в Полтавській області, він просив детально описати традиції, зокрема Різдво. Наприклад: від і до розписати у що мають бути вбрані наречений і наречена на весіллі, і сам весільний обряд у найменших подробицях. Своїх сестер він просив надіслати йому тексти колядок і звичаї святкування Івана Купала. "Вечори на хуторі біля Диканьки"

Номер слайду 4

Гоголь неодноразово спалював рукопис "Мертві душі", останній том так і не був надрукований. Чому він це робив? Деякі критики переконані, що Микола Васильович був дуже вимогливим до себе. Але це неправда – він видавав навіть свої незавершені твори, як от у збірнику "Арабески". На думку сучасного українського науковця та філософа Петра Кралюка, Гоголь намагався прибрати з твору моменти, що видавали його агентурну діяльність. Гоголь був агентом царської охранки і певний час працював на Третє відділення імператорської канцелярії. У 1848 році письменник повертається на батьківщину, посилено працює над другим томом «Мертвих душ», але незадовго перед смертю спалює рукопис. "Мертві душі"

Номер слайду 5

Містичний твір – повість «Вій» письменник називав народним переказом (розповідь він чув і записав, не змінивши в ньому ні одного слова), в той час, як жоден з літературознавців, істориків, ніде не змогли знайти жодних згадок (усних або письмових),які хоча б віддалено нагадували сюжет «Вія». Дослідники говорять, що, можливо, ім’я «Вій»- це результат з’єднання імені господаря пекла «Нія» (божества української міфології) і слова «вія», в перекладі з української означає «віко». Все це дає привід вважати повість виключно плодом фантазії великого містифікатора і письменника. "Вій"

Номер слайду 6

В 1842 році світ познайомився з третім томом зібраних творів М. Гоголя – циклом петербурзьких повістей. Одну за одною створює М. Гоголь свої п’єси і повісті: "Каяття", "Ніс", "Старосвітські поміщики", "Шинель«,але ці твори не вичерпують художній спадок М. В. Гоголя. Він автор геніальної комедії "Ревізор" та монументальної епопеї "Мертві душі". Створення цих творів є істинний подвиг письменника. Вони створили цілу епоху в художньому пізнанні життя. Психологічна глибина, створених в них реалістичних типів, естетична неповторність гоголівських творів, є великим вкладом в духовне життя народу. Цими шедеврами мистецтва Гоголь увійшов в світову літературу, і його ім’я стало в один ряд з такими іменами, як Сервантес, Мольєр, Шекспір, Гете, Бальзак, Діккенс і т. д. В усьому світі зараз надзвичайно широкий інтерес до творчості М. В. Гоголя. Виходять друком його книги, ставлять на сцені його п’єси, знімають кінофільми за мотивами його творів.У неповторній єдності комічного і трагічного був виражений гуманістичний пафос Гоголя. Відкривши світу "всю Русь" перш за все її смішні і трагічні, драматичні сторони, - Гоголь створив книги, що є оригінальним відкриттям в художній літературі.

Номер слайду 7

Книгам М. В. Гоголя суджене вічне життя. Дякую за увагу!

ppt
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку