Презентація "У музичному театрі. На оперній сцені"

Про матеріал

Презентація до 21 уроку Мистецтва у 5 класі. Тема: У музичному театрі. На оперній сцені"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

У МУЗИЧНОМУ ТЕАТРІ  НА ОПЕРНІЙ СЦЕНІ

Номер слайду 2

Опера – один із найскладніших музичних жанрів. У ньому поєднані поезія і драматичне мистецтво, вокальна та інструментальна музика, хореографія, живописні декорації та костюми. Композитор або композиторка пише оперу на певний сюжет, часто взятий з літератури. Словесний текст опери називається лібрето. Проте головною в оперному синтезі є музика. Увертюра – симфонічний вступ, який уводить слухача в загальну емоційну атмосферу вистави, знайомить із головними музичними темпами.

Номер слайду 3

Арія – сольний номер героя або героїні в опері.

Номер слайду 4

В оперній виставі діючі особи співають не тільки соло, а й об`єднуються в ансамблі. Важливою «дійовою особою» оперної вистави є хор.

Номер слайду 5

Підготовку оперної вистави здійснюють режисер, диригент, хормейстер і балетмейстер. Афіші до вистав

Номер слайду 6

Семен Гулак-Артемовський(1813-1873)Народився 16 лютого 1813 р. в с. Городище, нині Черкаської області, в родині священика. Навчався у духовному училищі і семінарії в Києві. Співав у багатьох церковних хорах. На його талант звернув увагу композитор М. Глінка, який згодом допоміг Семену поїхати навчатися за кордон. Через два роки він дебютував у Флорентійській опері та понад два десятиліття був солістом оперних театрів. Головним досягненням С. Гулака-Артемовського є створення лірико-комічної опери «Запорожець за Дунаєм» – перша опера написана українською мовою.

Номер слайду 7

«Запорожець за Дунаєм»Прем'єра опери відбулася у 1863 році і стала дуже успішною. Але через царську цензуру постановка опери була заборонена протягом 20-ти років. Ця опера знайомить глядача з побутом та традиціями українського народу. Захоплюючий сюжет, гумор та чарівна музика з наспівними мелодіями зробили оперу популярною не тільки в Україні, а й за її межами.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Одеський національний академічний театр опери та балету – найстаріший оперний театр України. Його було засновано у 1810 році. Будівництво сучасного приміщення театру завершили у 1887 році. Театр має унікальну акустику, яка дає змогу почути навіть шепіт зі сцени у найвіддаленішому куточку зали.

Номер слайду 10

https://operahouse.od.ua/about/3d-tour/Відвідайте віртуальну 3d екскурсію за цим посиланням:

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
1551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку