Презентація " У світі казки чарівної"

Про матеріал
Матеріали розраховані на учнів початкової школи. Дана презентація допоможе познайомити дітей з казкою, як жанром. Школярі зможуть дізнатися про відомих українських казкарів . Завдання , що додані до матеріалів, допоможуть розвивати пам"ять, логічне та творче мислення учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

У світі казки чарівноїПозакласне читання2 клас

Номер слайду 2

Казка — це велике диво —В ній добро перемагає. Все кінчається щасливоІ про це людина знає. Казка вчить, як в світі жити,Що робити, що казати,Як потрібно поступити,Щоб велику мудрість мати. Казка розуму навчає,Вчить добро в житті творити.І до чесності привчає…Тобто вчить, як в світі жити. Людям вчить допомагати,Щирим, щедрим, світлим бути,Завжди труднощі долати,А про зло навік забути. Ну, а хто казки читає —Мудрість добре розуміє. Він в житті перемагає,Бо знайти свій шлях уміє.

Номер слайду 3

Ка́зка — це народно-поетичний або писемно-літературний твір про передбачувано вигадані події чи осіб, іноді за участю фантастичних сил, який має повчальну мету. Казка́р — оповідач казки або письменник, який пише казку.

Номер слайду 4

Асоціативний кущ

Номер слайду 5

Ознаки казки

Номер слайду 6

Відомі українська казкаріДосить велика кількість письменників –казкарів зробили величезний внесок у розвиток не тільки української літератури, але і світової. Українських майстрів слова багато. Але сьогодні на уроці познайомимося лише з деякими українськими казкарями.

Номер слайду 7

Марія Антонівна Пономаренко1945 Дитяча письменниця. Свою першу казочку «Подарунок» написала у 28 років. Її казки вчать любити маму й тата, дбайливо ставитись до рідної природи, змалечку працювати. Понад 200 казок Марії Пономаренко прозвучало на українському радіо у «Вечірній колисанці», її твори друкувались у журналах: «Малятко», «Барвінок», «Юний натураліст», «Старшокласник», згодом – «Дзвіночку», «Пізнайко». Впевнена, з багатьма казками відомої письменниці ви вже встигли познайомитися.

Номер слайду 8

Параска Плитка-Горицвіт1927-1998 Гуцульська письменниця, казкарка, фолькльористка, художниця. Письменницький доробок Параски Плитки-Горицвіт об’єднаний під заголовком «Подарунок рідному краєві» — 46 великих рукописних і друкованих на машинці книг по 500 сторінок кожна, а також десятки маленьких книжечок з її власними ілюстраціями та в саморобних палітурках.

Номер слайду 9

Андрій Степанович Калин 1908-1979 Український народний казкар. Автор збірок: «Закарпатські казки» (1955), «Дідо-Всевідо» (1969). У 8 років залишився сиротою, не мав змоги ходити до школи, тому писати навчився у 37 років. Сюжети його казок оригінальні. Позитивних героїв — трудівників, знедолених селян, сміливих опришків, борців за щастя народу — протиставлено ненажерам-багатіям, неробам, користолюбцям. У своїх казках багато використовує прислів’я та приказки. Від Калина записано понад 120 казок та ін.

Номер слайду 10

Микола Антонович Зінчук 1925-2012 року. Видатний фольклорист, збирач українських народних казок, казкар; історик; педагог. Зібрав, упорядкував та літературно опрацював збірку «Українські народні казки» у 40 томах. Зібрана, упорядкована та літературно опрацьована М. А. Зінчуком збірка «Українські народні казки» у 40 томах за своїм обсягом, культурною та науковою цінністю не має аналогів у світовій культурі.

Номер слайду 11

Зірка Захаріївна Мензатюк 1954 Українська письменниця, казкарка, журналіст. Друкувалася в газетах: «Літературна Україна», «Зірка», «Культура і життя», «Наша віра» та інших та ін. Отримала багато відзнак та нагород. Серед них Літературна премія імені Наталі Забіли (2005);Книжка «Казочки-куцохвостики» здобула титул «Книжка року 2006» у номінації «Дитяче свято»;Третя премія Міжнародної київської виставки-ярмарку «Книжковий світ» (2006) в номінації «Найкраща дитяча книга».

Номер слайду 12

Давайте ж разом пригадаємо улюблені казки

Номер слайду 13

Допоможи знайти пару

Номер слайду 14

Вгадай казку за малюнком.

Номер слайду 15

До якої казки прислів’я На язиці медок, а на думці льодок. Слово – не полова, язик – не помело. Де дружніші, там сильніші. Хто не робить , той не їсть. Друга шукай, а найдеш- тримай. Не знаєш броду, не лізь у воду. Де на двох вариться, там і третій поживиться. Круть і Верть. Язиката Хвеська. Колобок. Рукавичка. Ріпка. Котик і Півник. Коза-Дереза

Номер слайду 16

А чи любиш ти фантазувати?Пропоную тобі вдома спробувати придумати свою власну казку яка занурить нас у неповторний світ пригод та намалювати ілюстрацію до неї. Спробуємо відчути себе казкарями?

pptx
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку