Презентація "У війни - жіноче обличчя"

Про матеріал
Презентація національно-патріотичного спрямування. Призначена для використання у виховній роботі з учнями 9-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

У війни – жіноче обличчя Велич духу, відданість, самопожертва, мужність українок вимальовують жіноче обличчя війни, війни, яка триває…

Номер слайду 2

Про жіночий досвід війни Олена Степанів – українка, перша жінка-офіцер у Європі, яка воювала в Першій світовій війні, командувала жіночою чотою Українських Січових Стрільців, відзначилась у боях за гору Маківку (1915). Євдокія Завалій – українка, гвардії полковник, єдина жінка – командир взводу морської піхоти в роки Другої світової.

Номер слайду 3

Жінка-воїн. Це не про минуле … 5000 жінок-військовослужбовців беруть безпосередню участь у бойових діях Тетяна Чорновол, колишня журналістка, мати двох дітей, яка сьогодні керує протитанковим ракетним комплексом «Стугна» та б'є ворога.  Тетяна Чубар, українська захисниця з Сумщини, мати двох дітей, навідниця САУ, яка зустрічала росіян "гвоздикою", але не квіткою, а самохідною артилерійською установкою.

Номер слайду 4

Історії більшості з них не стали медійними, але є символом незламності Катерина Поліщук. “Пташка” з Азовсталі. Парамедик-доброволиця медичного батальйону “Госпітальєри”. У Маріуполь поїхала в перші дні повномасштабної війни. Працювала у військовому шпиталі. Коли його зруйнували, знайшла прихисток на “Азовсталі”.  Саме її мелодійний спів лунав в укритті. Мар’яна Мамонова. Начальник медичної служби батальйону морської піхоти. Пішла на війну через місяць після заміжжя. Уже в бомбосховищі дізналася, що вагітна.  Валентина Зубко. Старший лейтенант медичної служби військового шпиталю міста Маріуполя. Разом з іншими пережила російський полон.

Номер слайду 5

Вони борються за незалежність України пліч-о-пліч з чоловіками Станом на грудень 2021 року, коли російсько-українська війна на Донбасі уже тривала, але повномасштабний наступ Російської Федерації на Україну ще не почався, у Збройних Силах України були задіяні 57 тис жінок, тобто майже 22 % від усього особового складу ЗСУ. З них близько 32 тисячі – саме військові (понад 12 % від особового складу)

Номер слайду 6

Є така професія - захист Батьківщини Згідно із Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу” жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. За офіційними даними, у Збройних Силах України нині служить понад 38 тисяч жінок. 7 тисяч із них пішли в армію після початку повномасштабної війни. “Є й цивільні жінки, які в ЗСУ працюють. Тобто загалом у ЗСУ понад 50 тисяч жінок. За цифрами Україна має один з найбільших показників кількості жінок у збройних силах серед країн - членів НАТО”, - зазначає заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Нині в Збройних Силах є танкістки, артилеристки і навіть унікальна інструкторка з глибоководного військового дайвінгу.

Номер слайду 7

Жіночі історії про боротьбу за свободу вражають

Номер слайду 8

Таких історій багато, і вони мають спільний знаменник: жіноче обличчя * Обличчя матері, яка перед евакуацією маркером пише на спині маленької доньки, яка ще не вміє говорити, її ім'я, прізвище, адресу, телефони батьків на випадок, якщо вони загинуть, а дитина загубиться.  * Обличчя волонтерок, які забезпечують фронт усім необхідним.  * Обличчя медиків «Азовсталі», які продовжують рятувати поранених навіть після того, як було розбомблено підземний госпіталь та знищено останні запаси ліків.  * Обличчя літньої жінки з Бучі, змушеної ховати тіло дочки, убитої рашистами заради забави. Ховати у дворі колишнього дому, що згорів.  * Обличчя сотень тисяч жінок, які стали біженками й змушені починати життя спочатку.

Номер слайду 9

Українська жінка - жінка, яка воює, годує, молиться, кохає й наближає перемогу Жінки на війні – це не тільки військові. Це парамедики, волонтерки, журналістки. Багато жінок різних професій, різного віку роблять усе можливе для того, щоб наблизити перемогу: плетуть маскувальні сітки, допомагають біженцям, готують їжу захисникам і захисницям, возять з-під кордону продукти й медикаменти, надані країнами-партнерами, готують коктейлі Молотова для захисту від ворога. Вони «шукають» зброю та амуніцію, замовляють тактичні рукавички, доставляють гуманітарні вантажі - чого тільки не роблять українські жінки, щоб наблизити перемогу.

Номер слайду 10

Жінки війни… З різними долями, з різних міст, різних професій, молоді й літні, незаміжні й заміжні… Жодна з них не хотіла «слави» такою ціною – ціною війни, руйнувань, втрат, розлук, сліз і страху.

Номер слайду 11

Це дивовижні долі… У них біль, боротьба, віра, надія. Жінка-воїн – це символічний образ, у якому втілено життя й подвиг багатьох українок. 

Номер слайду 12

Після перемоги ми обов’язково дізнаємося ім’я кожної українки, котра з першого дня повномасштабного вторгнення рф стала на захист України, одягнувши камуфляжну форму, взявши до рук зброю, медичний рюкзак або харчі та посуд. Їх дуже багато, цих гордих і незламних жінок, про кожну з яких має знати ввесь світ.

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
1847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку