Презентація учнівська "Звертання в повсякденному житті"

Про матеріал
Презентація представляє дослідження учнів про роль звертань в повяденному житті, проведення анкетування серед учнів класу, оформлення його результатів; учні з'ясували, що форми звертань залежать від умов спілкування ( офіційних чи неофіційних).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВЕРТАННЯ В ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ Виконали Учні 7 класу Полоницької філії Задвір’янського ОЗЗСО I-III ст.

Номер слайду 2

Як правильно звертатися? Які іменники ми найчастіше використовуємо при звертанні? Кличний відмінок при звертанні – це обов’язково? Чи залежить звертання від умов спілкування?

Номер слайду 3

Ми провели анкетування серед учнів нашого класу. Які іменники ми найчастіше використовуємо при звертанні? А) Батьку, мамо, друже, подруго, вчителю; Б) Батько, мама, друг, подруга, вчитель; В) Маріє, Андрію, Ольго, Іване Степановичу і т.п.; Г) Марія, Андрій, Ольга, Іван Степанович.

Номер слайду 4

РЕЗУЛЬТАТИ АНКЕТУВАННЯ

Номер слайду 5

Кличний відмінок при звертанні допомагає привернути увагу співрозмовника. Кличний відмінок при звертанні є національною особливістю української мови (наприклад, у російській мові іменники при звертанні вживаються в називному відмінку).

Номер слайду 6

ЗВЕРТАННЯ І УМОВИ СПІЛКУВАННЯ Вдома, в розмовах з друзями, в приватному листуванні ми вживаємо такі звертання: друже, Олю, бабусю, дорога подруго і т. д. На уроках, в громадських місцях, установах вживаємо звертання типу Олено Андріївно, добродію, шановна пані і т. д.

Номер слайду 7

При розробці презентації ми використовували: http://mova.kreschatic.kiev.ua/171.htm#1 Глазова О., Кузнєцов Ю. Рідна мова: Підручник для 5 класу. - К.: Освіта України,2005.-136 с.

Номер слайду 8

ВИСНОВКИ Ми з’ясували, що не всі учні нашого класу вміють правильно звертатись. Для того, щоб правильно звертатись, треба в ролі звертань використовувати іменники в кличному відмінку, який властивий саме українській мові. Форми звертань залежать від умов спілкування.

ppt
Додано
27 березня 2022
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку