Презентація "Україна на початку Другої світової війни"(1939-1941 рр.)

Про матеріал

Презентація до § 30 підручника Історія України, В.Власов, С.Кульчицький, Літера ЛТД, 2018.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 6. Україна в роки Другої світової війни§ 30. Початок війни.1. Українське питання у міжнародній політиці напередодні Другої світової війни. 2. Радянсько-німецькі договори 1939 р. 3. Початок Другої світової війни. 4. Українці в польській армії. 5. Окупація Червоною армією Бессарабії і Пн. Буковини.6. Входження західноукраїнських земель до СРСР(УРСР). Радянізація.7. Розкол ОУН.

Номер слайду 2

Друга світова війна, тривала з 1 вересня 1939 р. до 2 вересня 1945 р., стала найжорстокішим і найкривавішим воєнним конфліктом в історії людства. В її орбіту було втягнуто 61 державу з населенням 1,7 млрд. чоловік, тобто 80% жителів планети. До армій воюючих сторін було залучено понад 110 млн. солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 60 до 65 млн. осіб.

Номер слайду 3

1. Українське питання у міжнародній політиці напередодні Другої світової війни. Напередодні війни українські землі перебували у складі 4 держав: Наддніпрянська Україна входила до складу СРСР як квазідержавне утворення під назвою УРСР;Галичина і Волинь перебувала у складі Польщі;Північна Буковина і Пд. І Пн. Бессарабія – у складі Румунії;Закарпаття – у складі Угорщини.

Номер слайду 4

1. Українське питання в міжнародній політиціУкраїнське питання – це пи­тання про геополітичне майбутнє українських етнічних земель, в руслі чиєї геополітики прямуватиме Україна, плани сусідніх країн щодо українських земель, визнання чи не визнання права українського народу на створення незалежної держави.

Номер слайду 5

1. Українське питання в міжнародній політиціНімеччина - планувала розширення свого “життєвого простору”, активно претендувала на українські землі. Гітлер виходив з того, що німецькому народові (що належав до “вищої раси”) потрібний “життєвий простір” – lebensraum. Таким ідеальним простором вважалася Україна. План передбачав розділення СРСР на п’ять частин: Велику Фінляндію, Балтійський протекторат, Українську державу, Кавказьку Федерацію й Росію. Україна, однак, розглядалася не як етнічна чи національна одиниця, а лише як територія реалізації економічних інтересів Рейху. СРСР - повернути і возз’єднати з УРСР ті українські землі, які відійшли на початку 20-х років під владу інших держав.

Номер слайду 6

1. Українське питання в міжнародній політиціУгорщина - прагнула повернути під свою владу Закарпатську Україну. Румунія - робила заяви про “історичне право Румунії посідати Південь України від Буковини до Одеси” і просила Гітлера, щоб майбутня Українська держава (після війни) не була надто великою, інакше вона “чинитиме тиск на Румунію та інші Європейські країни”. 

Номер слайду 7

2. Радянсько-німецькі договори 1939 р. 23 серпня 1939 р. Радянсько-німецький договір про ненапад і таємний протокол до нього (“пакт Ріббентропа-Молотова” чи «Гітлера-Сталіна»), підписаний у Москві. Договір, крім всього іншого, вирішував подальшу долю Галичини, Волині і південної Бессарабії. Згідно додаткового таємного протоколу вони потрапляли в радянську зону впливу.

Номер слайду 8

Положення радянсько – німецького пакту про ненапад: Пакт, що складався з 7 статей укладався на 10 років з автоматичним продовженням його дії на наступні 5 років за взаємним бажанням сторін;Набирає чинності негайно з моменту його підписання;Сторони зобов`язилася не нападати одна на одну як окремо, так і разом з іншими державами;Передбачався взаємний нейтралітет у разі війни однієї з країн;Було домовлено, що СРСР і Німеччина не братимуть участі в коаліціях держав, спрямованих відповідно проти Німеччини чи СРСР.

Номер слайду 9

Зміст таємного додаткового протоколу до пакту. Литву визнано сферою впливу Німеччини;Польща мала бути розділена між СРСР та Німеччиною по лінії річок Нарва – Вісла – Сян;До радянської сфери впливу належали Латвія,Естонія, Фінляндія, Бессарабія.

Номер слайду 10

Союз для війни або«Шлюб за розрахунком»

Номер слайду 11

3. Початок Другої світової війни1 вересня 1939 р. – Напад Німеччини на Польщу.3 вересня 1939 р. – вступ у війну Великої Британії та Франції.17 вересня 1939 року- вторгнення Червоної армії на територію Західної України (“Визвольний похід” , «Золотий вересень» (Семен Тимошенко)28 вересня 1939 р. – підписання Договору про дружбу та кордон і чергового таємного протоколу між Німеччиною та СРСР, за якими закріплювався факт поділу Польщі, кордон між сторонами встановлювався по «лінії Керзона»: Галичина й Західна Волинь відійшли до СРСР, який відмовлявся від Люблінського і частково Варшавського воєводств у обмін на право майбутньої окупації Литви.

Номер слайду 12

4. Українці в польські армії«У березні та серпні 1939 року, коли в Польщі провели мобілізацію, в Польське військо мобілізували 100 тисяч, а деякі дослідники говорять навіть 150 тисяч солдатів української національності. Передусім їх мобілізували в піхоту та кавалерію, рідше – у війська іншого типу – зв’язку, танкові чи авіацію. Вважається, що приблизно 8 тисяч польських солдатів української національності загинули в боях у вересні та жовтні 1939 року»про відвагу українських солдатів, які під час Другої світової воювали у Польському війську, є згадки не тільки в багатьох документах, але й тогочасних журналістських матеріалах чи навіть у художній літературі. 

Номер слайду 13

5. Окупація Червоною армією Бессарабії і Пн. Буковини26 червня 1940 р. – нота Раднаркому СРСР до уряду Румунії з вимогою повернути Бессарабію та передати Північну Буковину на підставі того, що у листопаді 1918 р. Румунія незаконно приєднала ці землі. Під тиском Німеччини, яка запевнила, що ці поступки тимчасові, румунський уряд задовольнив пропозицію СРСР. 30 червня 1940 р. Червона армія зайняла Бессарабію та Північну Буковину («Буковинсько-Бессарабський похід») 2 серпня 1940 р. – рішення Верховної Ради СРСР про прийняття Бессарабії та Північної Буковини до складу СРСР; Північна Буковина, Хотинський, Акерманський та Ізмаїльський повіти увійшли до УРСР, а з решти території Бессарабії й Молдавської автономної республіки ( яка з 1925 р. перебувала у складі УРСР) створено Молдавську PCP.

Номер слайду 14

  6. ВХОДЖЕННЯ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ ДО СРСР(УРСР). Радянізація. Вересень 1939 року Зах. Україна була возз’єднана з УРСР (6 областей: Волинська, Дрогобицька, Львівська, Рівненська, Станіславська, Тернопільська) жовтень 1939 р. відбулися вибори до Народних зборів Західної України, які наприкінці жовтня ухвалили Декларацію про входження Західної України до складу УРСР. листопад 1939 р. – Закон «Про прийняття Західної України до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Радянська агітаціяза включення Західної України до СРСР

Номер слайду 17

Радянізація західних областей України

Номер слайду 18

Сільське господарство. Конфіскація поміщицьких та монастирських земель, їх розподіл; Створення перших колгоспів Помисловість / фінанси. Націоналізація великих промислових підприємств і банків; Створення робітничих комітетів; 8-годинний робочий день; Укрупнення та реконструкція підприємств. Державна розбудова. Проведення «виборів» до Рад;Створення робітничих загонів, селянської міліції;Утворення селянських комітетів;Ліквідація старого адміністративного апарату. Соціальна сфера. Зміцнення системи охорони здоров’я; Створення нових шкіл і навчальних закладів; Формування системи соціального забезпечення. Радянізація західних областей України

Номер слайду 19

Репресивні заходи проведені радянською владою в західноукраїнських та південноукраїнських землях Репресовано: УГКЦ, ОУН. Заборонено:«Просвіту», існуючі газети,  всі політичні партії, НТШ, кооперативи. Арешти і депортації: 21 982 поляки, 23 163 українців, 13 160 євреїв(арештовано); 400 тис.- 1,2 млн.(депортовано)

Номер слайду 20

7. Розкол ОУНСерпень 1939 р. – Провід українських націоналістів обрав головою організаціїАндрія Мельника. Часткове невизнання лідерства. Лютий 1940 р. - новий, «революційний провід» очолив Степан Бандера. Причина розколу – розбіжності між старшим, еміграційним поколінням діячів ОУН і молодшим, радикалізованим поколінням, що виросло в Зх. Україні під польським пануванням.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
18474
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку