Презентація "Україна в міжнародній політиці напередодні та на початку Другої світової війни "

Про матеріал
Презентація-додаток до уроку з історії України "Україна в міжнародній політиці напередодні та на початку Другої світової війни"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Україна в міжнародній політиці напередодні та на початку Другої світової війни

Номер слайду 2

Основні дати:• 23 серпня 1939 р. – пакт про ненапад між Німеччиною та СРСР.• 1 вересня 1939 р. – напад Німеччини на Польщу.• 17 вересня 1939 р. – наступ радянських військ на західну Україну. • 28 вересня 1939 р. – «Договір про дружбу і кордони» між СРСР і Німеччиною. • 15 листопада 1939 р. – входження Західної України до СРСР.• 2 серпня 1940р. – входження Північної Буковини та Бессарабії до складу СРСР. • 22 червня 1941 р. – напад Німеччини на СРСР. План „Барбаросса”; Радянізація;Пакт.2 Основні поняття:

Номер слайду 3

1.3

Номер слайду 4

До складу яких держав входили Східна Галичина, Північна Буковина та Закарпаття напередодні Другої світової війни?4

Номер слайду 5

Українські землі на 1939 р.5 Польща. Румунія. Чехословаччина(після розчленування Угорщини)Радянський Союз

Номер слайду 6

Як ви розумієте термін «українське питання» та що ви вкладаєте в його зміст?6

Номер слайду 7

7«Українське питання»СРСР, Польща, Румунія, Чехословаччина — країни, у складі яких були українські землі. їхня основна мета — утримати підвладні землі й приєднати нові. Англія, Франція і частково США (тобто країни — творці Версальсько-Вашингтонської системи), які своїм втручанням у розв’язання українського питання або, навпаки, дипломатичним нейтралітетом задовольняли свої геополітичні інтереси. Німеччина, яка виборювала для себе «життєвий простір», претендуючи, серед іншого, на українські землі, і Угорщина, яка прагнула скасувати умови Тріанонського мирного договору 1920 р. і знову підпорядкувати собі Закарпатську Україну.

Номер слайду 8

Радянсько-німецькі договори 1939 року8 Підписання Договору про ненапад між Німеччиною та СРСР. м. Москва. 23.08.1939 Поділ європейського пирога. Сталіна забули запросити. 1939 р.

Номер слайду 9

9 Пакт молотова - ріббентропа 23 серпня 1939 р. Зміст договору. Зміст таємного протоколу. Значення Утримання від агресивних дій щодо один одного;У разі нападу третьої держави на СРСР або Німеччину не підтримувати агресора у жодній формі;Термін дії угоди – 10 років. Розмежування сфер інтересів обох держав у Східній Європі по лінії річок Нарев, Вісла, Сян;Радянська сторона підкреслює свою зацікавленість у Бессарабії, на що Німеччина не мала претензій. Переважна частина західноукраїнських земель потрапила у сферу впливу СРСР;1 вересня 1939 р. з нападу Німеччини на Польщу розпочинається Друга світова війна;17 вересня 1939 р. Червона армія перетнула кордони Польщі і зайняла територію Західної України

Номер слайду 10

10 Карта до договору про дружбу і кордони від 28.09.39 р.

Номер слайду 11

11

Номер слайду 12

12 Робота з документом З ноти радянського уряду«Польська держава та її уряд фактично припинили існування. Тим самим втратили чинність договори, укладені між СРСР і Польщею. Полишена напризволяще, залишившись керівництва, Польща перетворилася на зручне поле для всіляких випадків і несподіванок, що можуть становити загрозу для СРСР. Тому радянський уряд, який досі дотримував нейтралітету, не може більш нейтрально ставитися до цих фактів... Внаслідок ситуації, що склалася, радянський уряд віддав розпорядження Головному командуванню Червоної армії наказати військам перетнути кордон і взяти під свій захист життя й майно населення Західної України та Західної Білорусії» . Запитання1. Чому СРСР не допоміг Польщі?2. Чи можна назвати дану ноту агресивною?3. Чим мотивувало радянське керівництво введення своїх військ на територію Польщі? Чи так це було насправді?

Номер слайду 13

Спільний радянсько-німецький військовий парад в Бресті 22 вересня 1939 року

Номер слайду 14

14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. zatv andriy
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 березня 2021
Переглядів
5298
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку