Презентація Україна за гетьманування Івана Виговського(1657 – 1659)

Про матеріал
Дана презентація допоможе ознайомитись учням 8 класу з новою темою. А учням старших класів повторити матеріал перед ЗНО та екзаменами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна за гетьманування Івана Виговського (1657 – 1659)

Номер слайду 2

Іван Виговський. Гадяцька угода. Україно-московська війна. Конотопська битва. Початок Руїни.

Номер слайду 3

Т.Г. Шевченко. Смерть Богдана Хмельницького.

Номер слайду 4

ІЛЛІНСЬКА ЦЕРКВА В СУБОТОВІ. РЕКОНСТРУКЦІЯ. 1656 Р. Іллінська церква в Суботові, де поховано Б. Хмельницького

Номер слайду 5

Перед смертю Б. Хмельницький заповів гетьманську булаву своєму 16-річному синові Юрію за прикладом європейських монархій У вересні 1657 р. старшинська рада в Чигирині доручила генеральному писареві Івану Виговському виконувати гетьманські повноваження до повноліття Юрія У жовтні 1657 р. на Корсунській раді, де були присутні рядові козаки, міщани, духовенство та посли іноземних держав, Івана Виговського обрали повноправним гетьманом

Номер слайду 6

Гетьман Юрій Хмельницький. Гравюра Бонацина. Рим. 1670 р. Портрет з музею Івана Гончара, 1840-ві

Номер слайду 7

Іван Виговський (прижиттєвий портрет)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Укріплював становище козацької старшини і православної шляхти, роздаючи землі, що призвело до наростання соціальної напруженості та невдоволення народу. 1658 р. за допомогою кримських татар жорстоко придушив повстання полтавського полковника М. Пушкаря і кошового отамана Я. Барабаша, підбурюване Москвою. М. Пушкар загинув, Я. Барабаш страчений. Отже, внутрішня політика І. Виговського призвела до вибуху громадянської війни – Руїни.

Номер слайду 10

Мартин Пушкар Фрагмент пам'ятного знаку Яків Барабаш

Номер слайду 11

Зберігав союзницькі відносини з Московською державою, погодився ввести московські війська до Переяслава, Ніжина й Чернігова. Активізував зв'язки з Кримом, Туреччиною, Швецією, домовився до перемир’я з Польщею. Підписав Гадяцьку угоду (1658) з Річчю Посполитою.

Номер слайду 12

Складна політична ситуація в Україні, намагання Москви переглянути Березневі статті Підтримка Москвою антигетьманської опозиції Причини підписання

Номер слайду 13

Статус українських земель Система управління Соціально-економічні питання Військо і зовнішня політика Культурно-релігійні питання Основний зміст

Номер слайду 14

Гадяцький договір 16 вересня 1658 року За умовами Україна, як незалежна держава, під назвою Велике Князівство Руське входила на рівних правах з Польщею і Литвою до складу федерації. Територію Великого Князівства Руського складали київське, брацлавське і чернігівське воєводства. Вища законодавча влада належала національним зборам депутатів, які обиралися від усіх земель князівства. Виконавчу владу здійснював гетьман, який обирався довічно й затверджувався королем. Українська армія мала складатися з 30 тис. козаків і 10 тис. найманого гетьманом війська. Польським військам заборонялося перебувати на території князівства. Православні віруючі зрівнювались у правах з католиками. Угода передбачала закріплення за Києво-Могилянським колегіумом академічного статусу і зрівняння його у правах з Краківським університетом.

Номер слайду 15

Сейм Речі Посполитої урізав Гадяцький договір, обмеживши реєстр, право на обрання гетьмана, власну монету тощо. Московсько-українська війна 1658 – 1659 рр. Наслідки договору

Номер слайду 16

Події війни Московський цар Олексій Михайлович оголосив І. Виговського зрадником. Навесні 1659 р. на Гетьманщину вирушило 100-тисячне московське військо, очолюване князем О. Трубецьким. Московське військо зупинила оборона Конотопа (квітень-червень 1659 р.). Козацько-татарське військо І. Виговського виступило на допомогу обложеним і розбило московські війська 28 червня 1659 р. під Конотопом.

Номер слайду 17

Олексій I Михайлович Битва під Конотопом. Сучасна картина

Номер слайду 18

Схема Конотопської битви

Номер слайду 19

Наслідки війни Цар Олексій Михайлович погодився на відновлення договору 1654 р. Гетьман не зумів скористатися результатами перемоги, приборкати промосковськи налаштовану старшину. Запорозька Січ підняла антигетьманське повстання. Московська армія, підтримуючи заколотників, захопила Лівобережну Україну. У жовтні 1659 р. І Виговський зрікся гетьманської булави, щоб не провокувати громадянську війну, і виїхав до Польщі.

Номер слайду 20

Кінець гетьманування Івана Виговського Гучна перемога під Конотопом не поклала край розбратові в Україні. Поміж українців не було єдності щодо подальшої долі Батьківщини. Незалежну Україну кожне угрупування розуміло по-своєму, обстоюючи передусім власні інтереси. Отож одразу після Конотопської битви вибухнуло нове антиурядове повстання, на чолі якого було поставлено Юрія Хмельницького.

Номер слайду 21

Юрій Хмельницький (1659—1663 рр.) Уклав Переяславські статті 1659 р. з Московською державою. Підписав Слободищенський трактат 1660 р. з Річчю Посполитою.

Номер слайду 22

Наслідки підписання Слободищенського трактату Політичний розкол в українському суспільстві 1660 р. Чорна рада (загальна рада) правобережного козацтва у Корсуні схвалила умови Слободищенського трактату 1660 р. Рада лівобережних козацьких полків, що проходила в Переяславі, відмовилася визнати Слободищенський трактат Фактичний поділ території Гетьманщини на дві частини Правобережна Україна поверталася до складу Речі Посполитої Лівобережна Україна визнавала залежність від московського царя Політичне закріплення територіального поділу Української козацької держави виникненням двох окремих гетьманатів 1663 р., січень. Рада правобережного козацтва в Чигирині обрала П. Тетерю гетьманом Правобережжя 1663 р., червень. Чорна рада в околицях Ніжина обрала І. Брюховецького гетьманом Лівобережжя.

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Майнаєв Фарідун Якубджонович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Козачок Юлія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
11 березня 2021
Переглядів
12581
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку