Презентація "Українізація"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів з політикою коренізації (українізації) в УСРР, причинами її впровадження та наслідками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Політика коренізації в УСРР

Номер слайду 2

План уроку Національна політика радянської влади в УСРР. Політика коренізації (українізації).

Номер слайду 3

Проблемне завдання Чи можна політику «українізації» віднести до одного з напрямків непу?

Номер слайду 4

концепція «титульної нації» Національна політика в  УСРР Частина населення, національність якої визначає назву держави Всі етноси, які становили більшість населення в кожній адміністративно-територіальній одиниці. Трактування більшовиків Російська нація Титульна нація, що користувалася перевагами на всій території СРСР Титульні нації другого порядку Титульні нації другого порядку (українці, білоруси, грузини, вірмени тощо

Номер слайду 5

1923 р -. XII з’їзд РКП(б) - затвердив політику коренізації Політика коренізації (українізації) 1923-1928 рр. підготовка, виховання та висування керівних кадрів корінної національності врахування національних чинників під час формування партапарату організація мережі навчальних і виховних закладів, книговидавничої справи мовами корінних національностей вивчення національної історії, відродження національної культури Складові коренізації

Номер слайду 6

КОРЕНІЗАЦІЯ Причини Потреба компромісу з селянами та інтелігенцією шляхом лібералізації національних відносин. Формуванням на міжнародній арені привабливого іміджу СРСР як держави, в котрій забезпечено гармонійний і вільний розвиток радянських республік . Перебудова культури на засадах марксизму зміцнення влади більшовиків в республіках Задоволення мінімуму національних потреб

Номер слайду 7

Етапи коренізації Квітень 1923р. – ХІІ з'їзд РКП(б) – курс на коренізацію Україна –«українізації» 27.07. 1923 - декрет Раднаркому «Про заходи в справі українізації шкільно-виховних і культурно-освітніх установ», 01 .08.1923- декрет «Про заходи рівноправності мов і про допомогу розвиткові української мови» Початок 30-х років – згортання політики «українізації» 25.041925р. постанова про українізацію партійного апарату 30.05.1925р. — резолюція на українізацію партійного апарату і радянських установ.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Політика «УКРАЇНІЗАЦІЇ» Запровадження в навчальні заклади української мови Використання української мови в держустановах Виховання кадрів української національності Розвиток української культури Головну роль у дальшому здійсненні українізації відігравав Народний комісаріат освіти (якому тоді підпорядковувались й усі ділянки культури), очолений до 1926р. О. Шумським, а після його усунення М. Скрипником Олександр Шумський М.Скри́пник

Номер слайду 10

1929 рік - в Києві завершилася перевірка української мови у 25 тис. службовців. Посвідка про здачу бухгалтером іспитів на знання української мови, без якої не брали на роботу. Київщина, 1928 р.

Номер слайду 11

З напливом українського населення з села, міста УССР почали набирати українського характеру

Номер слайду 12

На 1931 р. кількість робітників в Україні зросла до 1,9 млн, з них українців було вже 58,6%

Номер слайду 13

На основі даних таблиці, визначте, які зміни відбулися в національному складі КП(б) України в 1922 – 1933 роках?

Номер слайду 14

Запровадження української мови в навчальних закладах На основі даних діаграми зробіть висновки про ступінь українізації навчальних закладів України з 1926 по 1933роки.

Номер слайду 15

Матеріали Пленуму ЦК та ЦКК КП(б) України ( листопад 1933р) «… в даний момент головною небезпекою є місцевий український націоналізм, що поєднується з імперіалістичними інтервентами». Що, на вашу думку, малося на увазі під «місцевим українським націоналізмом»? Прийнято постанову «Про націоналістичні ухили в лавах української парторганізації і завдання про боротьбу з ними»

Номер слайду 16

Москва пильно стежила за процесом культурного відродження України і, боячися зміцнення тенденцій до її усамостійнення, почала гальмувати українізацію уже на самих її початках.

Номер слайду 17

Наслідки українізації Дайте загальну оцінку змінам, що сталися у справі запровадження української мови? У яких сферах успіхи у справі «українізації» були найбільш відчутними? До яких наслідків, на ваш погляд, мала призвести успішна реалізація політики «українізації»?

Номер слайду 18

Політика коренізації в УСРР сприяла позитивним зрушенням У 1924р.у складі УСРР будо утворено Молдавську АСРР З еміграції повернулися деякі відомі діячі, зокрема М. Грушевський З’явилися 13 національних районів і близько 100 містечкових рад Прибічники національного комунізму микола хвильовий Олександр Шумський Михайо Волобуєв

Номер слайду 19

Остаточно українізація була припинена з призначенням у січні 1933 року П.Постишева секретарем ЦК КП(б)У Остаточно політику коренізації в  Україні було згорнуто в  1938  р Саме цим роком датовано постанову РНК УРСР про обов’язкове викладання російської мови в  усіх неросійських школах А що думаєте ВИ ?

Номер слайду 20

Чи можна політику «українізації» віднести до одного з напрямків непу? Як політика українізації відбилася на розвитку всіх сфер життя суспільства?

ppt
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
1466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку