Презентація "Українська діаспора як чинник пропагування України-держави у політичному та економічному просторах."

Про матеріал
Дана матеріал можна використати на уроці українознавства у 10 класі при вивченні теми "Українська діаспора як чинник пропагування України-держави у політичному та економічному просторах."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська діаспора як чинник пропагування України-держави уполітичному та економічному просторах.

Номер слайду 2

Зважаючи на події в суспільно-політичному житті нашої країни, з 2014року інформація про Україну все частіше з’являється у стрічках іноземних ЗМІта обговорюється міжнародним середовищем, а думки експертів різних галузейщодо ситуації в державі стають важливими маркерами сприйняття українців якнації . Слід зазначити, що кожна країна має свої сфери інтересів щодо України. Відповідно до них і зосереджується пильна увага навколо нашої держави, частобазуючись на старих і нових стереотипах, подолати які належить саме Україні.

Номер слайду 3

Формування позитивного іміджу країни – одне з головних завданьзагальнонаціонального масштабу, що часто є вирішальним фактором узабезпеченні ефективної діяльності держави. Це питання потребує спільнихцілеспрямованих і послідовних дій офіційної влади й державних органів,громадських організацій, бізнесових структур і ЗМІ, мільйонів громадян тачисленної української діаспори. Саме діаспора й тимчасові трудові мігранти не тільки фінансовозабезпечують свої родини, а й зацікавлені в розвитку України: вонипідтримують українських військових, надають експертизу в проведенні реформ,співпрацюють із науковцями та митцями у спільних проектах, виступаютькультурними дипломатами.

Номер слайду 4

українська діаспора працює у політичній площині, лобіюючи наші питання; в інформаційній, правдиво інформуючи суспільства в країнах проживання про події в Україні; в економічній, проводячи форуми, залучаючи іноземні інвестиції для розвитку країни. Без сумніву, це й широкий фронт культурологічних робіт. Також зараз посилилася робота закордонного українства протидезінформації та фейкових новин, активізується праця з засобами масовоїінформації в країнах проживання, до якої долучаються провідні українськігромадські організації, такі як Світовий Конґрес Українців, Світова федераціяукраїнських жіночих організацій, КУК – Конґрес Українців Канади,Об’єднання Українців Австралії тощо.

Номер слайду 5

Варто зауважити, що більшість держав встановили міцні зв’язки зі своїмидіаспорами саме зважаючи на розуміння їхнього потенціалу для власних країн. Світова практика доводить, що сучасні держави прагнуть використати своїзарубіжні спільноти як потужний націє- та державотворчий чинник розвитку,дієвий інструмент впливу в країнах проживання співвітчизників. Для багатьохвеликих держав світу співпраця із земляками за кордоном стала ефективнимінструментом реалізації зовнішньої політики, коли діаспори впливають напозицію інших держав за умови підтримки їхньої діяльності державою, з якоївони походять

Номер слайду 6

допомогти Україні вдонесенні інформації про державу світові, встановленні контактів іззарубіжними партнерами у різноманітних сферах можуть саме молоді таактивні представники сучасної міграційної хвилі, які за кілька роківперебування поза батьківщиною зуміли набути достатньо високого статусу вбізнесі, науці, культурі тощо. Однією з таких організацій є мережа Global Ukrainians, ініціаторомстворення якої стала професор Віолетта Москалу.

Номер слайду 7

Global Ukrainians – об’єднання українців світу для допомоги Україні,передусім на інформаційному полі. Формування глобальної професійної мережінародної дипломатії, здатної сприяти просуванню української ідентичності,культури й захисту економічних інтересів по всьому світу, – одна з складовихмісії організації. Саме народну дипломатію організатори ініціативи бачать якрушійний чинник, що виведе Україну з інформаційної ізоляції, а це, середінших, матиме й позитивні економічні наслідки

Номер слайду 8

Без сумніву, визначальною характеристикою належності осібукраїнського походження до українства є їхня самоідентифікація. Зрозуміло,що нащадки емігрантів, а часом і самі емігранти не завжди ідентифікують себеяк українці. Причиною цього може бути відсутність сформованої національноїідентичності до еміграції, асиміляційні процеси та певна політичнакон’юнктура в країні поселення.

Номер слайду 9

Проте є люди, які не лише ідентифікують себе з Україною, а й усіляко популяризують культурні та мистецькі надбання, презентуючи нашу державу як сучасну європейську країну. Так, музикант, майстер виготовлення музичних інструментів Джон Видиш знайшов у собі українське коріння вже в дорослому віці, вивчаючи історію Голодомору в Україні. Знання про невідому світові трагедію настільки його вразили, що Джон поставив собі за мету розповідати про Батьківщинусвоїх предків за будь-якої нагоди в повсякденному житті. І не тільки про минувшину, а й про сучасний стан країни.

Номер слайду 10

«Я обрав у коледжі лекції з історії східної Європи, це було в рамках курсуполітології. Професор проводив лекцію, як селяни повставали проти політикисталінської Росії в 1930-х роках. І в цьому контексті він торкнувся теми. Голодомору. Я ніколи не чув раніше про голод в Україні. І коли він почав цевсе описували, скільки мільйонів людей загинуло через те, що зробив Сталін, япочав тремтіти. З очей полились сльози. Мене розлютило, що з людьми, дояких я належу, так погано поводилися. З того часу я почав запитувати себе, хтотакі українці, хто ми», – розповідає музикант і додає: «Якщо Україна буде вільна, то й Європа буде вільна. А якщо втратимо Україну, втратимо всюЄвропу. Ось що мене турбує».

Номер слайду 11

Джон Видиш називає себе українським патріотом; його пращури побатьковій лінії іммігрували до США з України понад сто років тому . Варто зазначити, що загалом в Америці Голодомор визнано геноцидом убагатьох штатах, зокрема, таких як Вашингтон, Вісконсин, Пенсильванія, Нью. Йорк, Нью-Джерсі, Мічиган та ін. А губернатор штату Массачусетс Чарльз. Бейкер проголосив березень 2018-го місяцем пам’яті Голодомору в Україні. Також за рішенням, яким Голодомор визнається геноцидом, проголосували в2018-му і в Португалії.

Номер слайду 12

«Україна – це не тільки вареники та голубці», – говорить канадецьукраїнського походження Вінцент Ріс, засновник туристичного агентства Cobblestone Freeway Tours в Едмонтоні, Канада. Уже сім років Ріс організовує тури в Україну для канадців, переважно нащадків українських емігрантів перших хвиль, допомагаючи їм відкрити длясебе землю предків і її справжню, не шароварну культуру. Серед клієнтів фірми також є частка тих, хто не має зв’язку з Україною, але має щирий інтерес. Побачене настільки вражає мандрівників, що дуже часто вони неодноразово повертаються в Україну.

Номер слайду 13

Уже сім років Ріс організовує тури в Україну для канадців, переважнонащадків українських емігрантів перших хвиль, допомагаючи їм відкрити длясебе землю предків і її справжню, не шароварну культуру. Серед клієнтів фірмитакож є частка тих, хто не має зв’язку з Україною, але має щирий інтерес. Побачене настільки вражає мандрівників, що дуже часто вони неодноразовоповертаються в Україну.«В України є все, – каже Вінцент Ріс, – замки, середньовічні вулиці,колоритні гірські села, пам'ятки світової спадщини ЮНЕСКО, дивовижнірозваги – як народна, так і сучасна культури, і все досить доступно – принаймніпоки що». Тури, які організовує агентство, зазвичай охоплюють Київ, Львів,Чернівці та Карпати.

Номер слайду 14

Туризм, на думку Вінцента Ріса, – один із найважливіших способів, задопомогою яких Україна може розповісти свою історію світові. Крімстереотипів, трагедій та безперервної боротьби, Україна має надзвичайнобагато цінного для мандрівників усіх типів: від пригод до розкішнихподорожей. «Я хотів би бачити туризм в Україні, – каже він, – нависокоякісному та професійному рівні без шкоди для цілісності землі, народу та традицій. Надто часто країни втрачають бачення того, ким вони є, коли роблять стрибок уперед, і забувають, звідки прийшли. Є небезпека того, що українська культура розчиниться, а традиції будуть забуті». Зі свого боку Вінцент Ріс ініціював створення фонду, який фінансовопідтримуватиме проекти, що надихають автентичні культурні форми, особливо нематеріальні. Також він просуває освітній проект, який допоможе громадам (особливо молодим людям) зрозуміти вартісність традицій та звичаїв, прийняти їх, не дозволити їм зникнути.

Номер слайду 15

Геополітичні перспективи української діаспори, її подальша роль вукраїнському світі вирішальним чином залежать, очевидно, не тільки відкількісних та якісних характеристик власне самої діаспори, але й від векторатрансформаційних процесів усього українства . Добрими сигналами є те, що, зустрічі з українськими громадами є уробочому графіку закордонних візитів наших високопосадовців, підписано рядмеморандумів, створюються спільні проекти .І якщо певний час Україна сприймала західну діаспору як донора(враховуючи давні традиції добродійності), то тепер відбуваються демографічнізміни, що викликає потребу фінансової підтримки частини створенихзакордонними українцями інституцій, в першу чергу культурних і наукових. Підтримка держави уможливить перетворення їх на своєрідні представництва. України за кордоном.

Номер слайду 16

Український Культурно-інформаційний центр у Парижі, який співпрацюєз українською діаспорою, відіграє важливу роль в інформуванні французів проподії в Україні та в роз’ясненні української позиції стосовно актуальнихпроблем сучасності. Значення Інституту як своєрідного форпосту українськоїкомунікації під час гібридної війни важко переоцінити . Важливою культурно-політичною установою не тільки в життіукраїнської громади Франції, а й у всьому українському інтелектуальномупросторі є Українська бібліотека ім. Симона Петлюри в Парижі. Наразі уфондах бібліотеки нараховується понад 27 тис. книжок, 500 назв журналів тагазет, у тому числі 79 українських часописів діаспори, що систематичнонадходять сюди. Тут також зберігаються історичні артефакти: рукописи працьвідомих дослідників про українську культуру, церковне життя, літературномистецькі процеси, інші аспекти буття української еміграції.

Номер слайду 17

Прочитати українська книжки можна всім охочим також і в столиціПортугалії – Лісабоні. Це стало можливим завдяки відкриттю секції з книгамиукраїнською мовою в одній з місцевих бібліотек – Biblioteca municipal de São Lázaro, за сприянням Спілки українців у Португалії та координатора бібліотеки. Руя Фауштіну.

Номер слайду 18

За сприяння Посольства України в Італії та Асоціації «Лілея» куточокукраїнської літератури – бібліотеку на 1000 примірників – було відкрито у. Флоренції (Італія), у центральній бібліотеці міста – Biblioteca delle Oblate. Відтепер у секції книжок іноземною мовою можна знайти твори класичних тановітніх українських письменників, а також унікальні книги про Українуіталійських авторів. Місія бібліотеки – не тільки бути місцем, де можна взяти книжку, щобпочитати, але і стати українським осередком для зустрічей, для спілкування,місця для обговорення сучасних проблем. Тут часто проводяться презентаціїкниг. Паралельно працівники бібліотеки проводять історичну розвідку прозв’язки між Флоренцією та Україною.

Номер слайду 19

Так завдяки спільним зусиллям українських урядовців та українськоїгромади в Естонії побачило світ унікальне науково-популярне видання «Роль українців у національно-визвольній боротьбі українського та естонського народів наприкінці 1980-х – початку 1990-х років». Українські дипломати, посадовці, делегації з України, перебуваючи в. Естонії, зустрічаються з громадою українців, відвідують Український культурний центр, який вважається унікальним.

Номер слайду 20

Унікальною інституцією, що має на меті показати світові саме високуукраїнську культуру, а не лише етнічну, є Український інститут у Швеції –громадська ініціатива, що займається серйозними проектами вгалузі культурної дипломатії та промотує українську високу культуру в Скандинавії. Цікаво, що скандинавські країни не є діаспорними для українців, як-от. США, Канада чи Німеччина, куди перемістилася хвиля міграції нашихспіввітчизників ще минулого століття, та де було закладено матеріальну йморальну бази. Поза тим, Український інститут було створено саме для того,щоб відкрити Україну для шведів.

Номер слайду 21

У Чехії, де за останні роки українці стали найбільшою трудовоюдіаспорою і їхня кількість продовжує зростати, діє фундація «Українська Європейська перспектива», що об’єднує українців всього світу, якіпідтримують європейський курс розвитку України, всіх, хто прагне бачити. Україну правовою державою з високим рівнем життя, демократії та свободислова. Серед цілей інституції – висвітлювати життя українців у світі таоб’єктивно показувати Україну світові. Знайомити українців з думкамипровідних світових політиків, науковців і громадських діячів щодо ситуації в. Україні; залучати світових громадських діячів, науковців та лідерів дообговорення стану справ в Україні тощо.

Номер слайду 22

Важливою інтегральною частиною історико-культурної спадщиниукраїнського народу є музейні, бібліотечні та архівні колекції, які виникли врезультаті діяльності українських громадсько-політичних, наукових,культурно-освітніх та релігійних осередків у різних країнах світу. З огляду на це постає ще одна проблема – максимально зберегтиздобутків тих геніальних митців, які вимушені були емігрувати та розкриватисвій талант поза Україною. Таким місцем в Україні є Музей української діаспори.

Номер слайду 23

Власними зусиллями працівників музею було створено Міжнароднийблагодійний фонд світових українців «Діаспора». Його мета, передусім, –допомагати музею в організації виставкових проектів та сприяти поверненнюкультурної та історичної спадщини українців світу. І хоча створення фонду неозначає наповнення його коштами, все ж, така можливість відтепер з’явилася. Варто зазначити, що з початком російської збройної агресії на територіїУкраїни музей регулярно влаштовує благодійні заходи, зокрема, культурномистецькі вечори «Гостини у діаспори» – проект, спрямований на збір коштівдля придбання кровоспинного препарату Celox для українських воїнів в АТО.

Номер слайду 24

Загалом оцінка стану та діяльності української діаспори в світі дає змогустверджувати: закордонне українство може відстоювати інтереси країнипоходження як у політичній, так і в економічній, і в культурній сферах,сприяти формуванню політики на користь батьківщини, зумовлюючиукладання вигідних міжнародних угод та надання підтримки. Тому для посилення позитивного впливу, який має світове українство наімідж України, першочерговими завданнями органів державної влади маютьстати вдосконалення механізму об'єктивного та привабливого представлення України у світі, а також здійснення системної, скоординованої та оперативної підготовки і розповсюдження за межами України мультимедійними засобами інформації про Україну. Залучення діаспори та її інформаційного, інтелектуального, культурногота фінансового потенціалу підвищує ефективність таких заходів, а політичний та суспільний вплив, якого в деяких державах набули представники української нації, виступає самостійним фактором формування позитивного іміджу України

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соколова Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
3871
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку