Презентація.Українська мова. Скоромовки.

Про матеріал
Скоромовки українською підійдуть не тільки для дітей, які не вимовляють певні звуки, але й для дорослих.Адже вимовити їх без помилок та обмовок — ще те випробування! Скоромовка, швидкомовка або чистомовка — жанр як фольклорного, так і літературного походження: дотепна гра спеціально скомпонованих важковимовних слів, і звуків, що створюють труднощі для швидкої й виразної вимови слів. Зазвичай має форму ритмізованої прози, іноді римованої. Зміст скоромовки найчастіше жартівливий: «Про Прокопа й про прокопенят»; «Ходить посмітюха по смітнику з посмітюшенятами». Скоромовку можна застосовувати для тренування артикуляційного апарату. Також скоромовки — поширений засіб, за допомогою якого виправляються дефекти мови у дітей. Ще можна сказати що скоромовки це вірші які потрібно скоро мовити тому їх називають скоромовками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скоромовки

Номер слайду 2

Найдоступніший і найдієвіший спосіб покращити дикцію – скоромовки. Для дикторів, ораторів, ведучих їх промовляння – щоденний ритуал. Освоєння скоромовок – заняття веселе та корисне. Веселе не тільки від швидкості вимови, а й від змісту скоромовки. Спробуйте тільки уявити описані в скоромовках події в реальному житті. Спосіб покращити дикцію – скоромовки

Номер слайду 3

Є ще одна «фішка» в скоромовках. Якщо ви відпрацьовуєте щось малознайоме, в мозку створюються нові нейрони і як тільки вам зустрінуться вже відпрацьовані буквосполучення в тексті, ви автоматично промовите їх добре.

Номер слайду 4

Скоромовки для дітей– це... Скоромовки для дітей – це в першу чергу гра, а не навчання. Попри те, що скоромовки треба швидко проговорювати, вони вчать дитину, яка квапиться в промові, вимовляти фрази більш повільно, не «з'їдаючи» закінчення, так, щоб її розуміли, в неї покращується чіткість мовлення і тренується пам'ять.

Номер слайду 5

Як вчити скоромовки: Обирайте скоромовки зі зрозумілими для дитини словами, або ж попередньо поясніть нові слова. Беріть скоромовки на ті звуки, які вже є у дитини, або які ви відпрацьовуєте. Додавайте ритм – проговорюючи слова у помірному темпі, відстукуйте ритм долонями чи ногами. Пришвидшуйтесь поступово. Додаючи різні ритми, у різних варіаціях, ви гарантовано додасте азарту дитині.

Номер слайду 6

Скоромовка, швидкомовка або чистомовка. Скоромовка, швидкомовка або чистомовка — жанр як фольклорного, так і літературного походження: дотепна гра спеціально скомпонованих важковимовних слів, і звуків, що створюють труднощі для швидкої й виразної вимови слів. Зазвичай має форму ритмізованої прози, іноді римованої. Зміст скоромовки найчастіше жартівливий: «Про Прокопа й про прокопенят»; «Ходить посмітюха по смітнику з посмітюшенятами».

Номер слайду 7

Скоромовку можна застосовувати для. Скоромовку можна застосовувати для тренування артикуляційного апарату. Також скоромовки — поширений засіб, за допомогою якого виправляються дефекти мови у дітей. Ще можна сказати що скоромовки це вірші які потрібно скоро мовити тому їх називають скоромовками.

Номер слайду 8

Скоромовка є чудовою вправою для... Скоромовка є чудовою вправою для удосконалення мовлення дитини, що у формі гри спонукає до чіткості і виразності мовлення. Під час промовляння логопеди радять батькам і педагогам звертати увагу на те, щоб спочатку діти вимовляли слова повільно та чітко, правильно вимовляючи складні звуки. Коли діти почнуть гарно вимовляти кожен звук, можна вже виконувати скоромовки в більш швидкому темпі.

Номер слайду 9

Щоб перетворити процес у гру потрібно... Щоб перетворити процес промовляння у гру і потренувати голосовий апарат, можна повторювати скоромовки таким чином:пошепки-повільно;тихо-трішки швидше;голосніше-ще трішки швидше;дуже голосно-дуже швидко.

Номер слайду 10

Можете при цьому «диригувати» рукою, показуючи різні рівні (знизу вгору чи навпаки), а дитина буде з відповідною силою голосу вимовляти звуки. Доцільно також навчати дітей промовляти скоромовки з різною мовною інтонацією: питальною, окличною, здивування, суму тощо.

Номер слайду 11

Короткі скоромовки: Бобер на березі з бобренятами бублики пік. Не турбуйте курку – клює курка крупку. Летіла лелека, заклекотіла до лелеченят. Росте липа біля Пилипа. Бабин біб розцвів у дощ — буде бабі біб у борщ. Босий хлопець сіно косить, роса росить ноги босі. Ворона проворонила вороненя.

Номер слайду 12

8. Всім подобається це куце цуценя.9. Жовтий жук купив жилет, джемпер, джинси та жакет.10. Їла Марина малину.11. На возі коза, під возом лоза.12. Став на горіх — упав на поріг.13. Водовоз віз воду з водопроводу.14. Король корону закріпив на корову. Короткі скоромовки:

Номер слайду 13

Номер слайду 14

В горішнику горішенька. Горішками обвішана. Оришка і Тимішко. Обтрушують горішки.

Номер слайду 15

У діброві — дуби,Під дубами — гриби,Трава — між грибами,Хмарки — над дубами.

Номер слайду 16

Лис малий і більший лис. По гриби ходили в ліс. Заздрить білка в лісі лису— Лис лисички ніс із лісу.

Номер слайду 17

Скоромовки про зиму

Номер слайду 18

Завірюха залетіла,Замести усе хотіла. Загула, заметушилась,За пагорби зачепилась.

Номер слайду 19

Ген стрибають на морозіТри ворони на дорозі. За скоринкою погнались,На все горло розкричались.

Номер слайду 20

Притрусив сніжок стіг сінаІ санчата притрусив. Уже снігу — по коліна,А він сипле з усіх сил

pptx
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку