Презентація "Українська мово - моя ти рідна, калинова!"

Про матеріал
Презентація "Українська мово - моя ти рідна, калинова!" для використання класними керівниками у виховній роботі для 7-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мово – моя ти рідна, калинова. Виховна година приурочена дню української писемності та мови. Л. О. Айзель. Вчителька біології та основ здоров’я. Спеціаліст І категорії2020 рік

Номер слайду 2

Походження української мови. Праслов'янська мова. Давньоруська мова. Українська мова. Українська мова. Східнослов'янська мова

Номер слайду 3

День української писемності та мови 6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.

Номер слайду 4

Найдавніші українські писемні книги

Номер слайду 5

Глаголиця і кирилиця Глаголиця. Кирилиця

Номер слайду 6

Друкарство в УкраїніАбетка Івана Федорова. Друкарський станок ФедороваІван Федоров

Номер слайду 7

Першодруковані українські книги. Апостол. Псалтир. Часослов

Номер слайду 8

Заборона української мови1720 р. – Петро I заборонив друкувати книжки українською мовою. 1796 р. – видано розпорядження про вилучення у населення України українських букварів та українських текстів із церковних книг. 1775 р. – зруйновано Запорізьку Січ і закрито українські школи при полкових козацьких канцеляріях. 1862 р. – закрито українські недільні школи. 1863 р. – указ російського міністра Валуєва про заборону видання книжок українською мовою. 1876 р. – Олександр ІІ заборонив друкування нот українських пісень. 1884 р. – закрито всі українські театри.1914 р. – Микола ІІ ліквідує українську пресу газети і журнали. 1938 р. – постанова сталінського уряду про обов´язкове вивчення російської мови. 1983 р. – видано постанову про так зване посилене вивчення російської мови в школах і поділ класів в українських школах на дві групи, що привело до нехтування рідною мовою навіть багатьма українцями. 1989 р. – видано постанову, яка закріплювала в Україні російську мову як офіційну загальнодержавну мову, чим українську мову було відсунуто на третій план, що позначається ще й сьогодні.

Номер слайду 9

Відродження української мови. Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос –Більш нічого. А серце б’ється – ожива,Як їх почує!... Поява новоукраїнської мови, яка згодом стала сучасною літературною, датується ХІХ ст. Її зачинателем вважається письменник І. Котляревський, а основоположником – Т. Шевченко. Так Котляревський у щасливий час. Вкраїнським словом розпочав співати,І спів той виглядав на жарт не раз,Та був у нім завдаток сил багатий.І огник, ним засвічений, не згас,А розгорівсь, щоб всіх нас огрівати.

Номер слайду 10

Відродження української мови1990 р. – в Декларації про державний суверенітет України вказувалося: «Українська РСР забезпечує національно-культурне відродження українського народу і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя». 1991 р. – ухвалено Радою Міністрів України Державну програму розвитку української мови та інших національних мов в Українській РСР на період до 2000 p., яку не було виконано. 1996 р. – затверджено ст.10 (Розділ І — «Загальні засади») Конституції України українська мова є єдиною державною мовою України. 1999 р. – рішенням Конституційного Суду України встановлено, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом. 2019 р. – набув чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Номер слайду 11

pptx
Додано
15 березня 2021
Переглядів
855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку