Презентація "Українська вишивка"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати на уроках з трудового навчання для учнів 9-х класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія вишиванки і вплив занять рукоділлям на здоров'я людини.

Номер слайду 2

Мета роботи: • Знайти взаємозв’язок занять вишивкою і здоров’ям людини

Номер слайду 3

Вишивання виникло давно – з любові до рідного краю, всього навколишнього світу, з потреби не тільки бачити і відчувати красу, а й творити її власними руками. Вироби, оздоблені українською народною вишивкою, використовуються в повсякденному житті. Але вони виконують не лише практичну функцію, а й мають велике естетичне значення. Особлива цінність цих виробів полягає в тому, що вони виготовлені руками людини, поєднавши в єдине ціле щирість своєї душі, талант, розум, майстерність рук любов до праці.

Номер слайду 4

В часи наших прабабусь вміння вишивати цінувалося дуже високо. Умільці, які досконало володіли цією навичкою, прикрашали свої будинки картинами, скатертинами, фіранками ручною вишивкою, а одяг, завдяки малюнкам і узорів, робили унікальним. Як не дивно, пройшовши через століття, вишивка залишилася актуальною і у сучасних жінок. А все завдяки тому, що вишивання не лише радує око результатами творчості, а робить позитивний вплив, як на психічне, так і на фізичне здоров'я умільці.

Номер слайду 5

А ще, виявляється, в жіночому мозку, в нашій жіночій психіці, закладені величезні масиви гармонії, які просто необхідно розробляти. Поспостерігайте, які спокійні і красиві жінки-майстрині. У них молоді обличчя і сяючі очі, незалежно від їх віку. У них немає агресії, і від них не тікають чоловіки. Їхні будинки (не завжди розкішні), притягують до себе, звідти не хочеться йти.

Номер слайду 6

Вишиваючи рукодільниця вкладає в своє творіння частинку душі, свої думки, енергетику. Тому те, що з'явиться на тканини в кінці роботи, має глибокий зміст і впливає на всі сфери життя сім'ї. Підбираючи схему для майбутньої роботи, враховуйте, що вона не тільки прикрасить ваш будинок або одяг, вона буде мати силу думок, вкладених в неї в процесі створення і нести свою енергетику. Так, наприклад, вишита золота рибка принесе фінансове благополуччя, а вишивка ієрогліф здоров'я захистить ваших домочадців від хвороб. Якщо ви хочете, щоб всі члени вашої родини мали гарне самопочуття, вам стане в нагоді схема вишивки ієрогліф здоров'я. Виконана власними руками вишивка здоров'я схема якої запропонована вашій увазі, сприятиме поліпшенню не тільки фізичного, а й емоційного стану ваших рідних.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Я сама займаюся вишивкою хрестом, гладдю. Цей вид рукоділля допомагає мені зняти втому і підняти настрій. Саме це і спонукало мене до дослідження.

Номер слайду 9

Після закінчення занять у 14 дівчаток покращився настрій у 10 дівчаток пройшла втома.

Номер слайду 10

В результаті всі отримали позитивні оцінки, і мали гарний настрій

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Опрацювавши матеріал переконалася в тому що, все ж таки існує взаємозв'язок занять вишивкою і здоров'ям людини, що ручне вишивання лікує головний біль і шум у вухах, полегшує спазматичні болі в м'язах, знімає роздратування і хвилювання, втому, піднімає настрій. А найголовніше, заняття ручною вишивкою сприяє розвитку логічного мислення людини, удосконалює координацію руху рук в діяльності, допомагає збереженню здоров'я.

Номер слайду 14

Для того щоб заняття вишивкою було корисним в повному обсязі не слід забувати, що потрібно дотримуватися і правил щоб не втратити свій зір, не нашкодити рукам. При вишиванні відбувається дуже велика напруга зору. Втома наших очей - це не тільки безперервна робота за комп'ютером і рукоділлям, але і недосип, хронічна втома і безліч інших чинників. Правила безпеки:- не працювати в умовах низької освітленості, працювати за принципом «Багато світла не буває». Вишивальниць рекомендується використовувати завжди додаткове освітлення на додачу до основного висвітлення в кімнаті;- так само знімати зайву напругу з очей допомагають такі вишивання пристосування, як різні лупи;- кожні 40 хвилин робити невелику перерву;- кілька разів на день робити гімнастику для очей;

Номер слайду 15

Для відновлення зору необхідно залишити очі в спокої, дати їм трохи відпочити, також можна скористатися підручними засобами для швидкого зняття втоми з очей:

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Хороший ефект для усунення болю в шийному відділі хребта і м'язах плечового пояса дають спеціальні вправи. Робити їх корисно протягом дня.1. Виконати 5 кругових рухів плечима вперед і стільки ж назад2. Піднімати плечі вгору і опускати вниз (з максимальною амплітудою)3. Притиснути підборіддя до грудей і виконати рухи, що імітують «клевательние» руху птиці4. Нахиляти голову поперемінно до правого і лівого вуха, плечі при цьому не піднімати5. Закинути голову назад і втиснути її в плечі, на зразок черепахи, що ховається в панцир6. Виконувати повороти голови: вправо до межі, вліво до межі7. Виконувати вправи на опір: покласти зчеплені долоні на потилицю і здійснювати тиск на них головою, одночасно надаючи опір руками; утримувати стан опору, вважаючи до 108. Виконувати вправу на опір, натискаючи руками на лоб, потім покласти долоню правої руки на праву сторону голови і починайте тиснути, також чинячи опір головою; повторити вправу з лівої сторони голови9. Виконувати рухи головою, неначе ви виписуєте носом цифру 810. Можна по масажувати м'язи в області плечей; масаж добре знімає напругу і усуває біль.

pptx
Додано
27 січня 2019
Переглядів
1715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку