Презентація "Українські письменники - українським підліткам".

Про матеріал
Презентація містить анотації до творів сучасних українських письменників для підлітків. Для уроків позакласного читання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКІ ПИСЬМЕННИКИ – УКРАЇНСЬКИМ ПІДЛІТКАМПідготувала вчителька української мови та літератури. Клеванського ліцею №2Єфимець Оксана Георгіївна

Номер слайду 2

Гридін Сергій. «Не такий»Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком - просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.

Номер слайду 3

Сайко Оксана. «Новенька»13-р1чним героям оповідань Оксани Сайко доводиться – може, вперше в житті і часто в драматичних ситуаціях - зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді – бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Чим «віддячити» не надто доброзичливому учителеві – осудом, а чи співчуттям?..

Номер слайду 4

Росіцький Роман. «Лук нічної громовиці»Чого бракує тринадцятирічному підліткові, як то кажуть, для повного щастя? Сенсорної «труби», крутого ноутбука, мерседеса останньої моделі? А може, життя втрачає сенс без любові і турботи батьків, доброти бабусі й дідуся, вірної подруги? Або – вічної і неповторної природи, яка відкриває всі свої скарби, якщо ти не ледар і не варвар? Не зайвою буде й дрібка фантазій. I непереборне бажання змінювати світ на краще. Не віриш? Читай!

Номер слайду 5

Арєнєв Володимир. «Порох із драконових кісток» Марта із друзями-лицарями намагається якось облаштуватись у вже майже дорослому житті, знаходячи й талановито нейтралізуючи кістки драконів, що завдяки своїй злочинній цінності можуть швидко перетворитися на плату за навчання в універі, ми дізнаємося, що в тамтешньому кінотеатрі йде фільм «Битва за Конфетенбург», на уроці історії школярі вивчають Щурячі війни та песиголовців, у новинах слухають про цунамі в тридесятих, гуглять в інтернеті про падіння драконів, щоб написати реферат. В усьому іншому від підлітків нашого світу персонажі майже не відрізняються: закохуються, роблять дурниці, мають проблеми з батьками, святкують ДН із друзями, хочуть вирватися з маленького містечка до столиці.

Номер слайду 6

Думанська Оксана. «Дитя епохи» «Дитя Епохи» – твір про дівчинку-випускницю, яка починає шукати власні життєві дороги, конфронтує з батьками і тихо бунтує. «Тихо» – бо ніщо не може порушити взаємну довіру в родині, зруйнувати зв’язок між дітьми і батьками, попри те, що вони іноді не розуміють одні одних. Інший надзвичайно важливий аспект книги – неповносправна дитина у сім’ї. Непроста і дражлива тема, яку більшість авторів свідомо оминають. У «Дитяті епохи» співжиття сліпої сестри в родині описано просто і невимушено, кількома штрихами подано ретроспекцію її дитинства, трагедію матері та її мужній вибір.

Номер слайду 7

Думанська Оксана. «Школярка з передмістя»Розгортаючи книгу, ми, разом із данською студенткою останніх курсів, переглядаємо записи в її старому, іще старшокласницькому щоденнику, оживлюючи спогади про останній рік життя і навчання в українській провінції. Життя, як і в усіх наших дітей, не нудне, але й зовсім не безхмарне, адже саме в цій книзі за сприяння видавництва «Піраміда» вперше було розкрито тему дітей заробітчан, таку актуальну й донині.

Номер слайду 8

Івасько Михайло. «Яловохус»Трішки містики, трішки загадок, подорожі, купа нарваних і мудрих друзів, нескінченні вечірки якнайдалі від батьків, грубі гроші просто з неба, неконтрольовані ревнощі, неправильні рішення, які не вимагатимуть ані вибачення, ані розкаяння, очевидні відповіді на складні питання, банальні трагедії і глибокі страждання – в «Яловохусі» Михайла Іваська є все. Ще малими герої почули від учительки про острів щасливчиків. Ті, хто на ньому побуває, повертаються просвітленими й відомими на весь світ Через детальний опис циклів життя (у «Яловохусі» – раннє дитинство, юність і далі буде) нам пропонують побачити, яких метаморфоз зазнають людина і світ, що її оточує.

Номер слайду 9

Лущевська Оксана. «Друзі за листуванням»У повістях Оксани Лущевської «Друзі за листуванням» та «Найкращі друзі» йдеться про епістолярну дружбу. Головна героїня Ксеня – молодчинка, зразкова учениця провінційної української школи, ідеальна донька, ще й додатково вчить англійську. У Ксені є мотивація: перемігши в олімпіаді з англійської мови, дівчина отримає шанс побачити США, побувати в американському таборі разом із підлітками з різних країн, попрактикувати іноземну мову, заприятелювати з різними людьми, пережити силу-силенну пригод – а далі ви самі можете уявити. Отож свою мрію Ксеня таки здійснює наполегливим навчанням, а відтак вирушає в заокеанську подорож, знаходить там друзів за листуванням.

Номер слайду 10

Лущевська Оксана. «Інший дім» Книгу побудовано у формі паралельної розповіді старшого брата Артема і меншої сестри Польки про кількаденні події в одній окремо взятій родині. Хлопець і дівчина почергово ведуть розповідь, ділячись своїми переживаннями і власним баченням родинних та шкільних проблем. Разом вони – та їхні оповіді – чудово доповнюють одне одного. Конфлікт повісті багатоповерховий. Насамперед маємо проблему неповної родини, де двоє дітей залишилися на руках у не дуже путящого, але порядного тата-одинака. А причина цього вже традиційна для книжок ВСЛ: мати-заробітчанка, яка живе за кордоном і має нову родину, тож спілкується з дітьми онлайн.

Номер слайду 11

Гаврош О. «Розбійник Пинтя у заклятому місті»Це перша в українській літературі казкова хроніка, заснована на реаліях українських народних казок Карпатського регіону. Це запрошення в захопливу, сповнену небезпек і неймовірних перевтілень мандрівку у Закрайсвіття, де разом із шляхетним розбійником Пинтею діють нові друзі та вороги — Прунслик, Чорний лицар, Церцерушка, Зелений заєць, дракон Шаркань, Ґанджі-баба та багато інших...

Номер слайду 12

Павленко Марина. «Русалонька із 7-В»П’ятикнижжя Марини Павленко «Русалонька із 7 – В» – чудовий зразок дівчачого письма з продовженнями. Тут є і прецікаві пригоди, і напруга, і переживання, містика, прокляття, привиди, русалки, легенди – недаремно «Русалоньку із 7-В» називають «краєзнавчим детективом». Кожна з п’яти книжок тримає в напрузі від першої до останньої сторінки, героїня Софійка викликає любов і повагу, хоч вона й не завжди чинить правильно. Але ж усі помиляються, і головне – вміти робити з цього висновки, а цей досвід згодиться читачам у майбутньому.

Номер слайду 13

Рибалко Марина. «Подорож туди, де сніг» Книжка зовсім непроста й не така вже дитяча, хоч і маскується під неї. Хоча тут і йдеться про абсолютно дитячі пригоди у фентезійному світі, і хоч головним героям по десять та одинадцять років, старші дівчата й собі знайдуть у повісті важливі теми для роздумів. Зокрема, про любов і вибір. Спробуйте поставити себе на місце головної героїні Марічки. Уявіть, що вам треба раптово повернутися на вісім років назад у часі – ви тоді станете зовсім малими, але розум і досвід у вас залишиться той, яким і був. Доросла чи майже доросла людина в тілі дитини!

Номер слайду 14

Рис Галина. «Намалюй мене пташкою» Вся книжка – це алегорична розповідь про студентське життя. Пташині риси характеризують різні типи викладачів вищої школи: у когось пишний хвіст, у когось дзьоб хижий, той літати розучився, бо не має кіля. Загалом навчальний заклад, у якому вчать літати, – одна велика алегорія. Здобуття знання означає для абітурієнта відрощування крил, усе досить прозоро. «Намалюй мене пташкою» – роман для тих, хто дорослішаєГероїня твору помиляється, вона не позбавлена заздрості, невпевненості й страху на шляху пізнання й освоєння світу, але тим ближчою Гелена стає читачеві, нагадуючи про важливість пошуку власної стежки й зміцнення крил перед польотом.

Номер слайду 15

Роздобудько Ірен. «Арсен»Попри те, що головний герой наступної книжки – 13-річний хлопець, книжку із задоволенням прочитають і дівчата. Написала повість «Арсен» знана письменниця, майстриня детективів і жіночих історій Ірен Роздобудько). Повість написано від імені 13-річного Арсена, хоча знавці хлопчачої психології стверджують, що в його образі складно впізнати суперечливого підлітка, який живе з розлученою матір’ю і намагається іти супроти системи. Надто вже він правильний. Але в цьому є свої плюси: усім нам потрібен позитивний герой для наслідування, то чому б ним не стати Арсенові?

Номер слайду 16

Сайко Оксана. «Кав’ярня на розі» Сюжет обертається довкола життєвих історій відвідувачів кав’ярні, а не довкола життєвого вибору героїні. Долі поета-невдахи, колекціонера книжок, пралі зав’язалися на молодій кельнерці, яка в міру своїх здібностей переосмислює ті проблеми і навіть намагається шукати вихід із різних життєвих – часто тупикових – ситуацій. «Кав’ярню на розі» варто сприймати як добре написану, атмосферно Львівську, в міру цікаву книжку про життя, від якого ми свідомо відмовляємося, і про те, що у душах людей місце відчаю повинна займати надія, яка дозволить перестати оглядатися назад і зважитися на зміни.

Номер слайду 17

Санченко Антон. «Левантійські канікули»Письменник і моряк Антон Санченко у своїй першій дитячій книжці «Левантійські канікули» відправляє героїв-восьмикласників на кілька місяців у плавання. Капітан суховантажного судна погоджується взяти в рейс сина із приятелем і дає їм можливість попрактикуватися в усіх суднових спеціальностях. «Таврія» спускається Дніпром у Чорне море, навідується до Азовського, тоді йде Мармуровим, Егейським, Іонічним морями в Адріатику. Заходить у порти, розвантажується й завантажується. Боцман, радист, штурман і решта команди охоче навчають юних стажерів Сергія і Дениса своїх премудростей.

Номер слайду 18

Санченко Антон. «Нариси бурси»Цікаво, що юнаки у прозі Санченка з’являються не вперше. Життю курсантів Херсонського морехідного училища присвячено цілу збірку «Нариси бурси», яка створювалася автором і позиціонувалася видавцем як книжка для дорослих. Між тим, саме в цій збірці оповідань про бурсаків, здається, є те, чого забракло «Левантійським канікулам».«Нариси бурси» цікаві не як «нагода дорослим дядькам пригадати колишнє», а як кумедні, цікаві та правдиві оповіді про шкільне життя. Як закритий навчальний заклад ХМУ більше схожий на школу, а не на виш. «Дембельський альбом», у вигляді якого зроблено «Нариси», міг би стати чудовою принадою для юного читач.

Номер слайду 19

«Балачки про все на світі»У «Балачках про все на світі» є відповіді на всі питання, які можуть турбувати дівчат, а якнайбільше – про хлопців, різних, але ж однакових, про зовнішність, красу, комплекси, неуважність, захоплення, тварин, конфлікти з батьками й усе-все, що стосується сучасного урбаністичного підлітка. У збірці вміщено оповідання п’яти авторок, але «Балачки про все на світі» настільки цілісні, що неможливо розрізнити, де чий текст, бо здається, що написала їх одна людина – читач. Певна, що письменниці самі не уявляли, яку створили добру й важливу книжку для дівчат-підлітків.

Номер слайду 20

Книжка без автора. «Людина в (м)асьці» Книжка без автора «Людина в (м)асьці» - це цікавий експеримент на тему стосунків у інтернеті, спілкування в соцмережах і всюдисущого непорозуміння, із цим пов’язаного. Мова цього твору дуже знайома, хоча програмою ICQ вже давно ніхто не користується. Але суть від того не міняється: мережеве спілкування приречене носити маски, тож тут завжди треба бути обережними .

Номер слайду 21

Дочинець Мирослав. «В”язень замку Паланок»Це незбагненна історія про безрідного закарпатського хлопчика-байстрюка, який рано прилучається до копання криниць. І докопується до таких глибин! Здобуває унікальний хист, навчається мудрості в учителів, мужності в скрутних обставинах, стає зрештою найбагатшою людиною в краї. Та найбільші його скарби - свобода духу, висока освіченість, шляхетність душі. Книга сповнена неймовірних пригод, читається на одному подиху. 

Номер слайду 22

Гусейнова Олена. «Супергерої»«Супергерої» – це книжка про і книжка для. Буденна недосконалість обертається в ній джерелом для знаходження (або втрати) суперсили.  Тексти рухаються в ній від ретро-іміджів до вкрай сучасних образів.  Герої рухаються містом, яке то засинає, то прокидається. Любовне життя, особиста міфологія, потреба і неможливість дому зникають в недосяжному «там». І проявляються в  невиразному «тут» як круті костюми та маски, як неослабна рішучість йти проти натовпу, як закони гравітації та квантової механіки. Головна суперсила героїв книжки в тому, щоби знати і пам`ятати. Бетмен пам’ятає, що не може просто вбити Джокера. Спайдермен знає, що просте життя не починається ніколи.

Номер слайду 23

Сайко Оксана. «Птахи завжди повертаються»В останньому класі школи її життя розкололося на "до" і "після". Щоб збагнути себе, Олена мусить усе згадати. А правда схована в подіях, яких не пам'ятає.Їй не просто витримати нові обставити. Пережити втрати. Зрозуміти, де справжній дім. Перетерпіти жорстокість людей. І все-таки вихід знаходить. Бо вона - сильна.

Номер слайду 24

Русіна Оля. «Сестричка»З молодшою сестрою буває ой як непросто. Особливо коли між сестрами різниця у п’ять років. І коли в молодшу сестричку Ксеню разом з її друзями Мартою і Артемом вселяються бісики капості і витівок, які дорослим і не снилися, старшій сестрі не залишається нічого іншого, як написати про це книжку.

Номер слайду 25

«Чат для дівчат»Збірка оповідань із промовистою назвою містить дванадцять історій про дівчат-підлітків. А оскільки життя юної людини багатогранне, то й оповіді про нього торкатимуться різних, не завжди демонстрованих тем. Основним лейтмотивом книжки є стосунки – з рідними, з друзями та коханими, зі вчителями і незнайомцями. Пошук порозуміння з іншими в підлітковому віці (та й поза ним) є не менш важливим, ніж пошук себе, і авторки оповідань не даремно присвятили чимало уваги розвитку почуттів та висвітленню конфліктних ситуацій, які знайомі кожній дівчині.

Номер слайду 26

Лущевська Оксана. «Задзеркалля»Продовженням теми стосунків у підлітковому віці є книжка Оксани Лущевської "Задзеркалля". Як далеко можна зайти, намагаючись здобути прихильність хлопця? Якими методами діяти, аби привернути увагу до себе – або принаймні відволікти від іншої дівчини? Та чи готові учасниці цього любовного квесту до можливих наслідків?Перед читачем постає драматична історія про двох дівчат, які з різних причин опинилися в одній лікарняній палаті: Саша із наслідками переохолодження, а Дінка… Дінка не впоралася із навалою проблем і вирішила вкоротити собі віку.

Номер слайду 27

Лущевська Оксана. «Вітер з-під сонця»У повісті двоє дітей: :хлопець Женька, який після нещодавньої смерті батька не знайде спільної мови з мамою, та дівчина Риська, яка увесь свій літній відпочинок змушена допомагати батькам. Паралельно розвиваючи ці сюжетні лінії, авторка створює між ними щоразу більше точок дотику, аж поки вони не доходять до логічного розв’язку – такого бажаного ними обома знайомства, яке водночас стає фінальним акордом книжки. Це спокійна оповідь про один день літа в Затоці, де нечисленні події нанизуються одна на одну під тихий шум моря. Медитативність прози підкреслює стиль нарації, виконаний здебільшого короткими реченнями у теперішньому часі, які роблять читача невидимим співучасником історії зближення Риськи та Жені.

Номер слайду 28

Купріян Ольга. «Солоні поцілунки»Повість "Солоні поцілунки" стала дебютним твором критика дитячої літератури Ольги Купріян. Добре знаючись на тому, що видавці пропонують читати підліткам, авторка безпомилково знайшла замовчувану тему, яку й порушила у своєму творі. І недаремно у назві фігурує слово "поцілунки", адже йдеться про тілесні вияви любові. Чотирнадцятилітні люди вже добре знаються на питаннях міжстатевої взаємодії, хоча поки що лише в теорії. Любов у такому віці – це вже не лише зустрічі поглядами та несміливі дотики, але й трохи більш розкуте фантазування про те, що ж буде далі.

Номер слайду 29

Мацко Ірина. «Перехідний вік… моєї мами» Тринадцятирічна Аля визначила для себе, що батькам так важко прийняти дорослішання власних дітей, бо вони й самі переживають своєрідний перехідний вік, а це аж ніяк не полегшує комунікацію між поколіннями. Хоча мама головної героїні й намагається знайти до неї підхід, і навіть ділиться переживаннями зі своєї юності. Та батьки батьками, а в Алі своє життя – симпатичний "новенький", який виявляється другом дитинства, і поїздка на канікули у міжнародний табір, яка раптом перетворюється на суцільну катастрофу, ще й однокласники, які підбурюють до дурних вчинків… Одне слово, є над чим замислитися.

Номер слайду 30

Гридін Сергій. «Не-ангел»Можливо, саме ти – «Ангел» і без проблем вирішуєш будь-які питання в своєму житті. І вдома в тебе все класно. І в школі. І дурні думки ніколи в голову не лізуть…Але Олесеві, героєві цієї повісті, якось усе «пішло прахом»… Батько виявився навіть гіршим, ніж хлопець про нього думав… Помирає однокласниця… Мама в лікарні… і НІЧОМУ тому він ради дати НЕ МОЖЕ. Напевно, у тебе був би власний рецепт виходу з кута. Але Олесь вирішив просто покинути отой «свій кут» і податися у «вільний світ» – …втік із дому…Що було далі? Чи є, справді, у людини (чи таки В люди. НІ?!) Ангели? Що робити, коли вже все сталося? Чи можна і чи потрібно вибачати / прощати / забувати недобре? А собі можна вибачити? А навіщо і за що боротися?На всі ці та ще на величезну кількість важливих саме і лише для тебе питань відповідає ця повість.

Номер слайду 31

Гридін Сергій. «Незрозумілі»Кроком назустріч гендерному балансу є повість Сергія Гридіна "Незрозумілі", з якої читач дізнається, що хлопців так само турбують стосунки з батьками, та й романтичні почуття не є винятково дівчачим клопотом. Наприклад, що робити, коли є можливість позбутися цноти – але не з тією, до якої маєш почуття? Або коли б’ють твого друга, з яким ти нещодавно посварився: послухати інстинкт самозбереження чи голос совісті?Пригоди Сашка та Романа врівноважено їхніми рефлексіями, а почуття спонукають друзів до подекуди екстремальних дій, завдяки чому повість має шанс завоювати прихильність підлітків обох статей.

Номер слайду 32

Гридін Сергій. «Відчайдушні»Дмитро і його друзі, намагаючись дізнатися, чому і куди в Озерному зникають діти, опинилися в центрі складної інтриги. Долаючи небезпеки, вони встановлюють особу злочинця і дивують навіть бувалих оперативників. Повість-детектив "Відчайдушні" захоплює сюжетними і психологічними несподіванками. І навіть за ризикованих обставин її героїв не оминає закоханість.

Номер слайду 33

Надя Біла. «Крута компанія» Мілка і її компанія — комфортний світ дівчат із сорокової школи. У їхні майже шістнадцять усе вабить і складається більш-менш очікувано.Їм кортить пізнати життя в житті, поза межами шкільних занять, недолугих побачень з одноліткамиі спостережень за «щастям» батьків, які «вже давно не сплять в одному ліжку». У них удосталь дослідницького інтересу, щоб по-справжньому цілуватися, приміряти одяг зі щораз глибшим декольте, інколи говорити про секс і багато чого пробувати. Мілка зустрічається із Сашком, але нічого, крім розчарувань і принижень, не знаходить з ним. А ще є Дімка і його друзі. Їм здається, що вони — крута компанія.

Номер слайду 34

Морозенко Марія. «Я закохалася»Та осінь невпізнанно змінила їх,давши несподівані переживання.Їхній гімназійний клас такий самий, як і в усіх гімназіях, а вони — звичайні гімназисти. Ростуть, роблять кроки у світ і борються за територіюсвого «Я». Як уміють — дружать. І помиляються, як усі. Хто вже відкрито, а хто потайки закохується, сподіваєтьсяна кохання і шукає його. Дехто зважується на те, про що інші лише думають. І мучиться через свої незрозумілі навіть собі сексуальні спроби. Вони здобувають погляд на життя і людей.

Номер слайду 35

Тужиков Андрій. «Ще одна цегла в стіні»Книжка  своєю назвою та епіграфом відсилають до відомого музичного твору групи Pink Floyd. Якщо хоча б частина потенційних читачів розшифрують цей інтертекст, їм буде легко увійти в атмосферу тексту – атмосферу протесту проти системи, небажання ставати її частиною, коритися її законам. Саме з цієї світоглядної позиції розпочинається історія оповідача та двох його друзів. Бійка з однокласником-мажором, графіті та відеоігри, безглуздий похід у військкомат і хмільна тусівка у "сквоті" – крізь усі ці події прозирає небажання бути таким як усі, ставати ще однією цеглою в стіні.

Номер слайду 36

«Книжка заборон і таємниць»П’ятнадцять коротких історій, різних за жанром, темою та географічним походженням їх авторів, об’єднані нотою фантастики, яка то гучніше, то ледь помітно звучить майже в кожному з творів. У передмові упорядник, письменник-фантаст Володимир Арєнєв, зазначає, що це книжка "для уже-дорослих, яких справжні дорослі ще інколи не сприймають як таких". І слід визнати, що з антології постає відчуття рівного діалогу між авторами та читачами-підлітками.

Номер слайду 37

Рутківський Володимир. «Ганнуся»Ця повість для тих, хто не знає, що відро з колодязя можна витягти кішкою, хто не вміє відрізнити курку від квочки чи здає до металобрухту цілий бульдозер – але хто хоче відкривати нові світи, знаходити нових друзів і переконуватися в тому, що дорослих теж можна ставити в куток.

Номер слайду 38

Зубченко Олександр. «Перемагаючи долю»Перша половина XVII сторіччя... Україна потерпає від татарських набігів: у полон потрапляють тисячі українців, ламаються долі, розлучаються рідні серця. Так і наші герої – брати Іванко та Юрась опиняються у різних кінцях цього багатостраждального світу. Перебуваючи на чужині – один в Китаї, другий – в Туреччині, брати не забувають того щастя, яке дали їм люблячий батько та ласкава мати, і хоча чужинські звичаї та віра мали вбити цю пам’ять, та поклик рідної землі є сильнішим. Як би не випробовувала жорстока доля їх на міцність, які б пригоди не довелося їм пережити, брати долають усі перешкоди, поки не зустрічаються по різні боки ворожих таборів, щоб разом піти дорогою визвольної боротьби нашого народу, примножуючи козацьку славу та надихаючи інших героїчною вдачею та майстерним володінням зброєю.

Номер слайду 39

Бойченко Олександр. «Мої серед чужих»«Мої серед чужих» – це своєрідний «читацький путівник для дітей старшого шкільного та молодшого студентського віку». Книга містить тексти про зарубіжних філософів і письменників – Сократа і Марка Аврелія, К’єркегора і Ніцше, Кафку і Джойса, Селінджера й Кізі, Мілоша і Колаковського, Ґомбровіча й Гласка, Єрофєєва і Довлатова та багатьох інших. Поклавши в основу не лише географічний принцип, автор розбив збірку на шість розділів: Кілька орієнтирів, Близький світ, Старий світ, Дитячий світ, Далекий світ, Інший світ. І пояснив, що його книжка «може стати у пригоді тим, хто вже навчився читати, але ще вчиться розуміти прочитане». «Представникам решти вікових, соціальних та професійних груп, – додає Олександр Бойченко з властивим йому почуттям гумору, – автор ні насолоди, ні користі не гарантує».

Номер слайду 40

Дерманський Сашко. «Стонадцять халеп Остапа Квіточки»«Стонадцять халеп Остапа Квіточки» — книжка, написана нібито для старшої читацької аудиторії, але ж… Немає жодних сумнівів, що чудернацькі та смішні пригоди молодого вчителя Остапа й не менш чудернацькі та смішні походеньки недодідька Вельзепера припадуть до смаку не лише старшим, а й молодшим школярам. 

Номер слайду 41

Оксана Лущевська. «Скелет без шафи»Ані 11 років. У неї найпершої в класі починають рости груди, через що вона стає об’єктом жорстокого цькування. Однокласники не називають її інакше, як тумба. Авторка розповідає нам історію дівчинки, яка для того, щоб змінити ситуацію, вирішила не змінювала себе: не худла, не шукала дружби з популярними дівчатами у класі, не піддавалася на провокації. Навпаки, її незламність і цілеспрямованість, упевненість у тому, що вона робить і любить, зрештою переломили ситуацію. І це хороша модель для наслідування.

Номер слайду 42

Валентина Захабура. «Лепрекони»Повість починається з того, що старшокласниця Наталка отримує лист від давнього друга дитинства. Він пише, що живе у Німеччині та на кілька днів завітає до Києва, хоче побачитися. Але замість друга Антіна до Наталки підходить дівчина Антоніна. Письменниця делікатно описує шок і сумніви, які переживає Наталка, неприйняття свого друга, який виявився дівчиною, неприйняття її тіла тощо. Втім, для розуміння інших є простий і перевірений метод – розмовляти, слухати та чути. Лише спілкування з Антоніною дають Наталці відповіді на багато питань.

Номер слайду 43

Олена Рижко. «Мишоловка»Головна героїня – 16-річна Торі – переживає непросту ситуацію у стосунках зі свої хлопцем Глібом. Розраду вона шукає в інтернеті, де знайомиться з таємничим 25-річним хлопцем під нікнеймом Фенікс. У них стільки спільного! Навіть улюблена пісня і улюблений колір. Торі здається, що вона зустріла ідеального хлопця, який розуміє її і до якого вона відчуває глибоку симпатію. Зрештою, вона вирішує таємно зустрітися зі своїм новим знайомим. 

Номер слайду 44

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Балковенко Раїса Дмитрівна
    Дуже гарна презентація! Те, що потрібно. Дякую!!!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кілєва Оксана Анатоліївна
    Дуже гарна презентація! Те, що потрібно. Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 січня 2021
Переглядів
8255
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку