“ Українські вареники мандрують Україною ” Підготувалавчитель географії Яремик О. В.
Номер слайду 2
Українські вареники завжди славилися різноманітністю начинок і ніжним тістом. Запашна страва приправлена сметаною, нікого не залишить байдужим. Вареники люблять усі - й діти , й дорослі.
Номер слайду 3
Різноманітною була і начинка, причому вона відрізнялася залежно від регіону. На Полтавщині та Чернігівщині шкварками не посипають, а загортають їх всередину у вареник. Так, як шкварки тріщали на зубах , страву називали “варениками з піском”. У Харкові популярні вареники з колоченим горохом. У Карпатах - овеча бринза, Полісся - пшоняною кашею,Волинь - гречаною кашею із сиром. Типовими для всіх областей України, є вареники з вишнями та сиром.
Номер слайду 4
На території західної України вареники ще називають пирогами. Старше покоління жартує, якщо маленькі , то це вареники, а якщо пироги - так це розміром у пів долоні. У 2006 р. у м. Черкаси І. Фізер звів перший в Україні пам'ятник варенику. Кращі кулінари щороку отримують нагороду - нагрудний знак “Золотий вареник”.