Презентація "Українські землі на картах упродовж історії. Правила роботи з історичною картою"

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку, ілюстрації та завдання. Призначена для проведення онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські землі на картах упродовж історії. Правила роботи з історичною картою5ІУ14

Номер слайду 2

Ознайомтеся!Мистецтво укладання карт виникло давно. Ще за первісної доби люди намагалися створити зменшені копії довкілля — карти. Найвідомішим картографом (людина, яка створює карту) був давньогрецький учений Клавдій Птолемей (бл. 87-165 рр.). Протягом багатьох століть його карти використовували мандрівники та вчені.

Номер слайду 3

Ознайомтеся!Одним із перших укладачів історичних карт вважається Абрагам Ортелій (1527-1598 рр.) — гравер, торговець і видавець карт у Фландрії. На його картах можна побачити й українські землі під назвою «Сарматія» або «Скіфія».

Номер слайду 4

Спробуй запам’ятати!Створення карт — копітка праця, яка потребує спеціальних знань і навичок. На початку XX ст. виникла навіть окрема допоміжна історична дисципліна — історична картографія. Вчені-картографи займаються укладанням історичних карт і атласів (збірників карт), а також досліджують стародавні карти й історію створення карт.

Номер слайду 5

Подумай! Чому вчені частіше зараховують давні карти до творів мистецтва, аніж до наукових пам’яток?Найдавнішу карту на теренах України знайдено на території Межиріцької стоянки на Черкащині. Її вирізьбили на уламку бивня мамонта. Вік карти більше 14 тис. років.

Номер слайду 6

Ознайомтеся!Відомості про територію, яку охоплює сучасна Україна, знайшли відображення на старовинних рукописних картах. Протягом багатьох століть основною була карта світу давньогрецького вченого Птолемея, створена близько 150 р. н. е. Вона дійшла до нас у пізніх копіях (XIII (13) ст.), і містить зображення території сучасної України.

Номер слайду 7

1. Уважно розгляньте карту Птолемея й покажіть на ній українські землі2. Запишіть, за якими географічними об’єктами вам вдалося розпізнати українські землі.3. Зіставте карту Птолемея з сучасною картою світу і дайте оцінку точності давньої карти.

Номер слайду 8

Запам’ятай!Першою картою, яка відображала українські території від Дніпра на схід і на південь до Чорного й Азовського морів, стала навігаційна морська карта Чорного моря, що була укладена італійським картографом Агнесе Баттістою в середині XVI (16) ст.

Номер слайду 9

1. Уважно розгляньте карту Агнесе Баттісти й покажіть на ній українські землі.2. Напишіть, за якими географічними об’єктами вам вдалося розпізнати українські землі.3. Зіставте карту Баттісти з сучасною картою України і дайте оцінку точності давньої карти.

Номер слайду 10

Запам’ятай!Гійом Левассер де Боплан, перебуваючи в Україні близько 17 років, збирав матеріал для великої карти України і спеціальних карт окремих регіонів України. Йому вдалося створити першу детальну карту України. На карті відображено 993 населених пункти, 160 річок. До своїх карт Боплан підготував книгу «Опис України». Вона була надрукована у Франції в 1651 р. й одразу стала популярною. Книга Боплана ознайомлювала європейців із природою, географією України, побутом і звичаями українців.

Номер слайду 11

1. Уважно розгляньте карту де Боплана й покажіть на ній українські землі.2. Напишіть, за якими географічними об’єктами вам вдалося розпізнати українські землі.3. Назви яких країн вам вдалося прочитати на карті?Увага! Карта де Боплана має південну орієнтацію аркуша, тому, щоб правильно виконати завдання, підручник потрібно перевернути.

Номер слайду 12

Запам’ятай!Карта «Україна або козацька земля з прилеглими провінціями Валахії, Молдавії і Малої Татарії» (1712 р.) німецького картографа Йоганна-Баптиста Гоманна створювалась на основі карти Боплана. Унікальність карти полягає в тому, що на ній обриси України наближені до меж розселення українців у XVIII (18) ст. Прикметним є також те, що в назві карти вживається слово «Україна».

Номер слайду 13

1. Уважно розгляньте карту Йоганна-Баптиста Гоманна й покажіть на ній українські землі. 2. Напишіть, за якими географічними об’єктами вам вдалося розпізнати українські землі. 3. Зіставте сучасну карту Чорного моря і з обрисами моря на карті Гоманна і зробіть висновок про точність давньої карти.

Номер слайду 14

Запам’ятай!У 1842 р. видатний мовознавець Павел Шафарик видав книгу «Слов’янський народопис». У книзі було вміщено карту «Слов’янські землі», на якій, на думку окремих дослідників, було вперше окреслено межі розселення «малорусів» (так у ті часи називали українців). Унікальність карти полягає в тому, що на ній назви українських міст «записано на український мотив».

Номер слайду 15

1. Уважно розгляньте карту Шафарика й покажіть на ній українські землі. 2. Напишіть, за якими географічними об’єктами вам вдалося розпізнати українські землі. 3. Зіставте карту Шафарика з сучасною картою України і зробіть висновок про точність відображення географічних об’єктів на давній карті.

Номер слайду 16

Запам’ятай!Території поширення української мови у XIX (19) ст., а отже і проживання українців було відтворено на карті, укладеній Павлом Чубинським і Костянтином Михальчуком. На карті можемо бачити чіткі обриси українських земель.

Номер слайду 17

1. Уважно розгляньте карту й покажіть на ній українські землі. 2. Напишіть, за якими географічними об’єктами вам вдалося розпізнати українські землі. 3. Зіставте позначені на цій карті межі поширення української мови із сучасними кордонами України. Висловте припущення, чому вони не збігаються.

Номер слайду 18

Поміркуймо!Висловіть припущення, якими джерелами інформації могли користуватися давні картографи, укладаючи свої карти.

Номер слайду 19

Зіставте всі давні карти, на яких зображено українські землі, з картою сучасної території України. Визначте, що в них спільного й відмінного. Яка із давніх карт, на вашу думку, є найточнішою. Чим це пояснюється?

Номер слайду 20

Територія сучасної України формувалася упродовж віків і набула остаточних контурів у XX (20) ст. Україна — найбільша за площею держава Європи. Вона має вигідне географічне положення. Суходолом Україна межує із сімома країнами: на заході та південному заході — з країнами Європейського Союзу — Польщею, Румунією, Словаччиною і Угорщиною; на півночі — з Білоруссю, на півночі й сході — з Росією, на південному заході — з Молдовою, має вихід до Чорного й Азовського морів.

Номер слайду 21

1. Покажіть на карті кордони і столицю України.2. Назвіть і покажіть держави, з якими Україна має спільний кордон. З якою із держав в України найдовший кордон?3. На основі інформації карти поясніть, чому географічне положення України вважається вигідним.

Номер слайду 22

Запам’ятай!Контурна карта — особливий вид карт, на які нанесені тільки контури країн, основні об’єкти чи явища. Інколи такі карти називають німими. Для того щоб карта «заговорила», її треба заповнити. Робота з контурною картою захоплива й творча, але потребує дотримання низки правил.

Номер слайду 23

Правила роботи з контурною картою1. Заповнюйте контурну карту після вивчення конспекту та відповідного параграфа підручника.2. Читайте параграф вдумливо, намагайтеся запам’ятати назви історичних областей, місця битв тощо.3. У відведеному місці вкажіть умовні позначення, якими ви будете користуватися під час виконання завдань.4. Виконуйте завдання на контурній карті послідовно. Позначте кордони держав, їхні столиці, потім назви важливих географічних об’єктів — річок, морів, міст, де відбувалися історичні події. Далі виконуйте запропоновані завдання до цієї карти.5. Не заповнюйте контурну карту механічно, під час нанесення відповідних позначок намагайтеся пригадати суть подій і їхні наслідки.6. Наприкінці ще раз перевірте правильність заповнення контурної карти — назву карти, легенду, умовні позначення.

Номер слайду 24

Діємо: практичні завдання. Робота з контурною картою «Україна та її сусіди»1. У відведеному місці оформіть легенду карти, з’ясуйте, які умовні позначення необхідні для роботи із цією картою.2. Нанесіть на карту кордони України.3. Позначте столицю нашої держави. 4. Позначте назви держав-сусідів України.5. Окресліть кордони областей України.6. Окремо виділіть кольором регіон, у якому ви живете.7. Позначте населений пункт, у якому ви живете.8. Позначте на карті України місця, пов’язані з історією вашої родини.9. Нанесіть місця України, які ви хотіли б відвідати.

Номер слайду 25

Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Українські землі на картах упродовж історії. Правила роботи з контурною картою» — поєднайте кожне запитання для самоконтролю з відповідним смайликом успіху.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Sydoruk Olga
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. думік лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дишко Мирослава
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Легенька Аліна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Рибалка Людмила
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Постоян Олена Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
10230
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку