Презентація: " Український художник світового рівня - М. Бойчук".

Про матеріал
Презентація розкриває історію життя та діяльності відомого художника М. Бойчука. Саме він є засновником самобутньої школи українського монументалізму - бойчукізму.
Перегляд файлу

imageimageМихайло

Бойчук

Український художник світового рівня

АВТОПОРТРЕТ

image image

Народився 30 жовтня 1881 року у с. Романівка на Тернопільщині

image

Отримав фінансову підтримку від митрополита Навчався у :

imageimage
                                   image        ВІДНІ

                                 image          КРАКОВІ

                                 image          МЮНХЕНІ (за допомоги Андрея)

                                  image           ПАРИЖІ (за допомоги Андрея)

Навчання у Відні

image
imageЗ травня по жовтень 1899 року обдарований 17-річний юнак мав перші мистецькі студії в Відні.  Як пізніше писав сам художник, півроку він безкоштовно працював у приватній школі якогось віденського маляра і опановував художню науку. За цей час він трохи вивчив німецьку мову і добре засвоїв експозиції столичних музеїв, з яких найбільше полюбив фаюмські портрети, “твори грецьких майстрів, вихованих на єгипетському мистецтві”.

Навчання у Кракові

image
imageП’ять років навчання Михайла Бойчука у краківській Академії витончених мистецтв були для художника і дуже доброю професійною школою, і інтенсивним надолуженням прогалин в загальній освіті. У цей час Польща переживає період відродження національної культури, це  спонукає Бойчука до роздумів над національною культурою, як її розвинути та популяризувати. Під час навчання Михайло березня участь у виставках в Кракові та Львові.

Навчання у Мюнхені

imageУ 1904-1905 роках він вчився у Карла фон Марра. «Щодень малюю в Академії до полудня, а з полудня і в свята роблю вдома композиційні вправи або бігаю переглядати виставки в музей», - писав Бойчук своєму патрону. Крім того, він вдосконалює свою німецьку мову і стежить за мистецьким життям. У листі, написаному в серпні 1905 року, Бойчук пише що відвідує у місті величезні виставки живопису, скульптури й архітектури. Навчання в Мюнхенській академії мистецтв художник мусив перервати

через службу в австрійському війську

Навчання у Парижі

imageУ1907 р. мрія Михайла Бойчука про навчання в Парижі, де «вариться» нове мистецтво, здійснилася.Спочатку Михайло вчився в академії Вітті, в

іспанського художника Г. Англяда, а коли в 1908 році відкрилася академія

Рансона, де заправляли вихідці із художньої групи “Набі”, що практикувала

Академія Вітті постімпресіонізм і продовження гогенівської лінії в мистецтві, Бойчук перейшов туди. Ще у Львові Михайло почав цікавитися давньоруським і

imageвізантійським монументальним мистецтвом, тому практики набістів, яких цікавило водночас монументальне мистецтво, народне і релігійне, були йому близькі.

Академія Рансона

  ШКОЛА БАЙЧУКІВ

image image

Створена за ініціативи Бойчука. Основною метою школи Бойчуків було навчання майстерності в мистецтві, яке базувалося на використанні традицій української народної культури та втілення ідей української національної свідомості в мистецтві. У школі Бойчуків займалися не тільки малюнком та живописом, але й скульптурою, керамікою, театральним мистецтвом та іншими видами мистецтва. В ній вчилися Сергій Колос, Оксана Павленко,

imageІван Падалка, Василь Седляр, Марія Трубецька, Катря Бородіна, Еммануїл Шехтман, image    Антоніна Іванова, Костянтин Єлева, Онуфрій Бізюкова. 

  ШКОЛА БАЙЧУКІВ

imageimageimageУ школі Бойчуків займалися не тільки малюнком та живописом, але й скульптурою, керамікою, театральним мистецтвом та іншими видами мистецтва. 

image image

                                      Ляльки-голови лялькового театру              image

                 image    Радянський агітпром 20-х років

                                                                                                     image                                                                                       «Автопортрет» – Сергій Колос

Скринька та ляльки

image
imageМАЛЮНКИ БОЙЧУКА

Пише свої картини в монументалізькому стилі

image

image
image

image image image               ПОРТРЕТ ШЕПТИЦЬОКОГО

                                                                                                 ПОРТРЕТ ШЕВЧЕНКА image

image

                                                                                   image                            ПОРТРЕТ СЕРДЛЯРА

image

imageТРАГІЧНИЙ ФІНАЛ

25 ЛИСТОПАДА 1936 РОКУ ОРГАНИ НКВС ЗААРЕШТУВАЛИ МИХАЙЛА ЛЬВОВИЧА БОЙЧУКА, А 13 ЛИПНЯ 1937 РОКУ В КИЄВІ РАЗОМ З ЙОГО ТАЛАНОВИТИМИ УЧНЯМИ ІВАНОМ ПАДАЛКОЮ ТА ВАСИЛЕМ СЕДЛЯРОМ РОЗСТРІЛЯЛИ. ДРУЖИНУ СТРАТИЛИ 11 ГРУДНЯ 1937 РОКУ ТАКОЖ ЯК «ШПИГУНКУ» І «ДРУЖИНУ КЕРІВНИКА НАЦІОНАЛІСТИЧНОЇ ТЕРОРИСТИЧНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СЕРЕД ХУДОЖНИКІВ». МАЙЖЕ УСІ ЙОГО УЧНІ БУЛИ РЕПРЕСОВАНІ. БІЛЬШІСТЬ РОБІТ ЗНИЩЕНО, НАВІТЬ СПАЛЕНО ЕСКІЗИ.

ЩО ПРО НЬОГО ВІДОМО СЬОГОДНІ?

imageСЬОГОДНІ, УКРАЇНІ Є ЧИМ ПИШАТИСЬ. НАМ ВАЖЛИВО ЦЕ ПАМ'ЯТАТИ. НАША КРАЇНА МАЄ НЕ ТІЛЬКИ БЕЗЛІЧ ТАЛАНТІВ, А Й НЕПЕРЕСІЧНИХ НОВАТОРІВ ТА ВИНАХІДНИКІВ. СЕРЕД НИХ І МИХАЙЛО БОЙЧУК. ЙОГО ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ ТА УНІКАЛЬНИЙ СТИЛЬ ВПЛИНУЛИ НА ГОЛОВНІ НАПРЯМКИ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО МИСТЕЦТВА. ВІН МАВ ТАЛАНТ ОБ'ЄДНУВАТИ НАВКОЛО СЕБЕ ОДНОДУМЦІВ.

image

pdf
Додано
6 листопада 2023
Переглядів
475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку