Презентація "Український націонал-комунізм"

Про матеріал
Мета. дати поняття україського націонал-комунізму. Ознайомити із найвідомішими представниками націонал-комунізму в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Український націонал-комунізм. Викладач історіїДНЗ «Хмельницький центр ПТО сфери послуг»Яроцька І. М.

Номер слайду 2

Робота з поняттями: Націонал-комунізм — національно орієнтований напрям у комуністичному русі, що виник 1917—1920 в Україні. Його прибічники вважали, що створення комуністичної економіки приведе до знищення як соціального, так і національного гноблення. Водночас вони вважали, що комунізм потрібно не уніфікувати за російським зразком, а пристосовувати до специфічних національних умов.

Номер слайду 3

Поява в Україні такої течії суспільно-політичної думки, як націонал-комунізм, зумовлювалася двома обставинами:1. нерозривним зв'язком попереднього національного руху з соціалізмом;2. порушенням політичних і національно-культурницьких прав Української Радянської Республіки з боку більшовицької Росії.

Номер слайду 4

Основною працею «національного» комунізму був трактат Сергія Мазлаха і Василя Шахрая «До хвилі (Що діється на Україні і з Україною)», в якому було піддано нищівній критиці політику більшовиків стосовно України. Трактат обгрунтував необхідність незалежної УСРР, об'єднаної з Радянською Росією та іншими соціалістичними державами на основі справжньої федерації, і незалежність української комуністичної партії, поєднаної з Російською комуністичною партією через комуністичний Інтернаціонал.

Номер слайду 5

12 березня 1919-го центральний орган ЦК КП(б)У газета "Коммунист" в рубриці "Партійне життя" опублікувала невеличке повідомлення: "Чорна дошка. За постановою Центрального Комітету КПУ від 9 березня 1919 р. громадяни Шахрай і Мазлах (в оригіналі помилково Мазлох) виключаються із партії за дії, спрямовані проти партії. За дії ж, спрямовані проти робітничо-селянської революції на Україні, їм забороняється займати будь-які посади в радянських установах"Саме брошура «До хвилі (Що діється на Україні і з Україною)» й стала причиною виключення із партії В. Шахрая та С. Мазлаха.

Номер слайду 6

До українських націонал-комуністів зараховують вихідців з національних українських партій комуністичного ґатунку (Українська комуністична партія (боротьбистів) та Українська комуністична партія; УКП) і тих представників більшовицької партії, що, зберігаючи вірність ленінізму, відстоювали українську національну специфіку. 

Номер слайду 7

В. Винниченко поділяв ідею утворення федерації радянських республік. Разом з тим у «Листі до українських робітників і селян» В. Винниченко звинуватив більшовицький тоталітаризм у тому, що:існування УСРР як самостійної, незалежної робітничо-селянської держави має місце тільки в деклараціях;декларативно існує уряд УСРР, він не обраний, а призначений Політбюро ЦК РКП(б);правляча революційна партія — це машина, якою управляє невелика група людей;партійні організації втратили активність і перетворилися у бездушну, некритичну масу;влади Рад в Україні не існує, тому що принцип централізму виключає її;в Україні все мілітаризоване і централізоване;така політика спонукає українців-комуністів виступати проти національних прагнень свого народу. Найбільш відомі українські націонал-комуністи

Номер слайду 8

М. Хвильовий вважав, що комунізм можна реалізувати на національному грунті, відкинувши «російський шлях» розвитку у культурній сфері. А для цього потрібно подолати «хохлацьку розляпаність», український просвітянський провінціоналізм та орієнтуватися на ідеал європейської людини-громадянина, творця історії. За його словами, необхідно покінчити не тільки з малоросійством, українофільством, а й москвофільством.

Номер слайду 9

О. Шумський - член член ЦК КП(б)У, був наркомом освіти УСРР, активно проводив політику українізації, виступав за розвиток і поглиблення національного відродження.

Номер слайду 10

М. Скрипник зробив значний внесок у вирішення питань національно-державного й культурного будівництва в Україні: він очолював народний комісаріат освіти УСРР. Наркомат тоді керував розвитком загальної початкової й середньої освіти, вищої школи, науки, літератури, театру, кіно, музики, образотворчого мистецтва.

Номер слайду 11

«Українська Комуністична партія (більшовиків) — … повинна бути.., щоб повести боротьбу за дійсно самостійну, дійсно незалежну Україну, в якій українське робітництво і селянство будуть панами не тільки в прокламаціях Директорії, а й на ділі»С. Мазлах (Робсман)

Номер слайду 12

В. Шахрай в своїх книгах і статтях, особливо у книзі «До хвилі. Що діється на Вкраїні і з Україною?» показав із марксиських позицій процес виникнення та становлення української нації, українського національно-возвольного руху, зокрема під час української революції 1917—1921 років, показав протиріччя між ленінською теорією національного питання та великодержавно-шовіністичною політикою Російської Комуністичної партї (більшовиків) в Україні, обґрунтував необхідність утворення Української Комуністичної партії для боротьби за самостійну Українську радянську соціалістичну республіку:         «Справа самостійної України у світовій революції не безнадійна. Навпаки, міжнародна революція – єдиний шлях до дійсно вільної, дійсно самостійної України.» (Василь Шахрай)

Номер слайду 13

визнання Української Соціалістичної Радянської Республіки як держави трудящих;визнання комунізму як прогресивного ладу, в межах якого можна реалізувати національне-державницький ідеал;підтримка ідеї федерації незалежних державних республік;критика більшовицького режиму Росії як небезпечного ворога для української незалежності;розуміння національної революції як продовження соціальної;надання пріоритету колективним формам власності. Риси ідеології націонал-комунізму:

Номер слайду 14

Націонал-комуністи відчутно допомогли більшовикам встановити радянську владу в Україні. Але модель організації суспільства, що будували більшовики, передбачала унітаризм та однопартійність. Націонал-комуністичні партії були знищені, а їхні члени влилися в ряди більшовицької партії.

Номер слайду 15

Історія націонал-комунізму 1920-х років більш відома як боротьба московського центру з так званим "націонал-ухильництвом" в умовах перетворення СРСР в тоталітарну державу. Націонал-ухильництво — своєрідний ідеологічний штамп, негативна оцінка, що вживалася в агітаційно-пропагандистській роботі в СРСР і стосувалася тих членів компартії, які в теорії і практиці національної політики «переоцінювали, перебільшували значення місцевих особливостей».

pptx
Додано
23 жовтня 2020
Переглядів
7710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку