Презентація " Українське мистецтво- дивуємо світ"

Про матеріал

Презентація до уроку " Українське мистецтво - дивуємо світ"

у 5 класі за підручником І.Д.Васильків " Досліджуємо історію та суспільство "

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО :дивуємо світ Підготувала Вчитель історії Кривішин Любов Ігорівна

Номер слайду 2

Українське мистецтво: дивуємо світ. Згадайте....— з якими видами мистецтва ви вже знайомі;— якими мистецькими творами пишається Україна;— які пам’ятки мистецтва створено вашими земляками. Як ви розумієте...— вислів «самобутнє мистецтво»;— словосполучення «мистецькі шедеври»?

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУТеатр, кіно, музика. Пам’ятки архітектури. Шедеври образотворчого мистецтва

Номер слайду 4

Театр, кіно, музика. Театральне мистецтво відоме з давніх-давен. Вуличні вистави мандрівних акторів користувалися популярністю повсюдно в Європі. В українських землях більш як чотириста років тому набув поширення ляльковий театр (вертеп)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Більш як двісті років тому почалося становлення української класичної драматургії. Засновниками перших театральних колективів та авторами п’єс стали Григорій Квітка-Основ’яненко (Харківський театр) та Іван Котляревський (Полтавський театр). Іван Котляревський (1769 - 1838

Номер слайду 7

Театр корифеїв – перший український професійний театр, вважають однією з найяскравіших сторінок українського театрального мистецтва. Його було відкрито 27 жовтня 1882 року в Єлисаветграді (тепер м. Кропивницький) тріумфальною постановкою «Наталки Полтавки». Засновником театру був Марко Кропивницький, що володів усіма театральними професіями. Цей театр поєднував драматичне й комедійне дійства, тут українці одержали можливість ставити вистави рідною мовою. Слово «корифей» походить від грецького «керівник хору» або «заспівувач». З плином часу слово «корифей» набуло переносного значення провідної особи, світила в будь-якій галузі. Відомою українською акторкою була Марія Заньковецька

Номер слайду 8

Номер слайду 9

БЕРЕЗІЛЬ 31 березня 1922 року у Києві режисер і драматург Лесь Курбас створив студію-театр «Березіль», що стала флагманом модернізму в українському театральному мистецтві. Нині це Харківський державний драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка. На обкладинці: Лесь Курбас

Номер слайду 10

Наші сучасники продовжують найкращі театральні традиції минулого. Далеко за межами України відомі режисери актор Богдан Ступка (1941-2012 рр.) Роман Віктюк (1936-2020 рр.) та Андрій Жолдакта актриса Ада Роговцева.

Номер слайду 11

КІНЕМАТОГРАФІЯ Кінематограф теж активно розвивався на наших землях. Першим в історії світового кіно українським фільмом стала робота Данила Сахненка «Запорізька Січ», створена в 1911 році. Одним з найвидатніших українських кінорежисерів є Олександр Довженко. Його фільм «Земля» не тільки займає другу сходинку у списку «100 найкращих фільмів українського кіно», а й є одним із кращих у світовому кінематографі.

Номер слайду 12

Неперевершеним шедевром стала стрічка «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, яка здобула 39 міжнародних нагород! Саме в цьому фільмі дебютував геніальний український актор Іван Миколайчук.

Номер слайду 13

МУЗИКА Ще одним визнаним корифеєм української музики був Микола Лисенко.

Номер слайду 14

На початку минулого століття на сценах відомих оперних театрів лунав голос Соломії Крушельницької, яку ще за життя визнали найвидатнішою співачкою світу. Всесвітню славу завоював твір для хору «Щедрик» Миколи Леонтовича, створений 1916 року. Під назвою «Колядка дзвонів» («Carol of the Bells») цей твір став однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі. 

Номер слайду 15

У 1862 році відомий український поет і етнограф Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла України» . Невдовзі вірш став піснею . Музику до нього написав Михайло Вербицький .

Номер слайду 16

Композитори Платон Майборода,Олександр Білаш, Володимир Івасюк, Ігор Білозір піднесли українську пісню на нові висоти

Номер слайду 17

Сучасна українська музика розвивається в різних жанрах: рок, поп, джаз тощо. Співачка Руслана Лижичко у 2004 році здобула перемогу на пісенному конкурсі «Євробачення». Другу перемогу Україні на цих музичних змаганнях здобула співачка Джамала з піснею «1944» про трагічну долю кримських татар. Диригентка Оксана Линів прославляє сьогодні українські землі далеко за їх межами.

Номер слайду 18

У 2022 році гурт Kalush Orchestra з піснею «Стефанія» втретє підняв Україну на вершину цього пісенного конкурсу . Наприкінці виступу соліст гурту емоційно звернувся до світової спільноти із закликом врятувати український Маріуполь , який на той час був в облозі російських військ.

Номер слайду 19

Пам’ятки архітектури. Перлинами давнього будівництва є Спасо-Преображенський собор, П’ятницька та Іллінська церкви у Чернігові, Успенський собор у Володимирі-Волинському, храми в Києві, Галичі, Переяславі, Львові тощо.

Номер слайду 20

Десяти́нна це́рква, або Це́рква Успіння Пресвято́ї Богоро́диці — християнська церква, зведена на Старокиївській горі в Києві в 989—996 роках. Присвячена Успінню Пресвятої Богородиці. Вважається першою кам'яною церквою Русі-України. Церкву зруйновано під час монгольського штурму Києва 1240 року. Залишки фундаменту Десятинної церкви разом із містом Володимира є пам'яткою національного значення.

Номер слайду 21

Відомі туристам з усього світу пам’ятки історичного центру міста Львів.

Номер слайду 22

Вражають уяву замок Любарта в Луцьку,Мукачівський замок «Паланок»,фортеця в Білгороді-Дністровському, Катедральний собор із турецьким мінаретом та фортеця в Кам’янці-Подільському і багато-багато іншого

Номер слайду 23

 Шедевром світового паркового мистецтва є «Софіївка» (м. Умань) — парк з давньогрецькими мотивами, закладений Станіславом Потоцьким для своєї дружини-грекині Софії.

Номер слайду 24

Шедеври образотворчого мистецтва. Туристи з усього світу захоплюються внутрішнім оздобленням собору Софії Київської. Майстерно виконані мозаїки (зображення та візерунки, викладені кольоровими камінцями-смальтою) та фрески (ікони та малюнки, виконані фарбами по сирій штукатурці) свідчать про високий рівень розвитку образотворчого мистецтва. Збережені до наших днів шедеври образотворчого мистецтва найчастіше є іконами (зображеннями святих). Згодом набули поширення портрети знатних осіб, а також скульптура.

Номер слайду 25

Софія Київська. Фрески та мозаїка Софії Київської

Номер слайду 26

Популярними в козацькі часи стали зображення козака Мамая. Його малювали як бандуриста, неодмінно з конем, люлькою, шаблею, мушкетом, списом, часто біля дуба. Про поширеність цього сюжету свідчить той факт, що на одному з малюнків Тараса Шевченка — «Дари в Чигирині 1649 року» (1844 рік) — бачимо картину «Козак Мамай». Вона розміщена на стіні в домі гетьмана Богдана Хмельницького так само, як ікона.

Номер слайду 27

Ви, безперечно, знаєте Тараса Шевченка як знаменитого поета, та за фахом наш Кобзар був художником. У його живописних роботах виражені емоції та переживання простих людей (картини «Циганка-ворожка», «Катерина», «Селянська родина»). Мистецька творчість Тараса Шевченка пронизана любов’ю до власної батьківщини і тугою за її долею.

Номер слайду 28

Коли Україна перебувала у складі СРСР, мистецтво опинилося під контролем влади. Тодішні заборони обмежували український культурний розвиток та диктували жорсткі рамки діяльності художників, письменників, поетів та інших творчих людей. Однак, і за таких обставин вражали казкові образи з картин Марії Приймаченко, полонили уяву чудернацькі квіти Катерини Білокур. Живописець Іван Марчук увійшов до символічної сотні геніїв сучасності. Всесвітньовідомими є картини із серії «Двовзори» та інші мистецькі роботи сучасного художника Олега Шупляка.

Номер слайду 29

Марія Приймаченко

Номер слайду 30

Катерина Білокур

Номер слайду 31

Іван Марчук

Номер слайду 32

Олег Шупляк

Номер слайду 33

Домашнє завдання : Опрацювати § 16 Письмово виконати завдання с.32 (1).

pptx
Додано
5 березня 2023
Переглядів
2807
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку