Презентація "Ульф Старк. «Чи вмієш ти свистати, юганно?» Сенс назви твору. Значення символів. Світ добра, людяності і милосердя".

Про матеріал

Працюючи з презентацією, здобувачі освіти матимуть змогу пригадати сюжет твору Ульфа Старка «Чи вмієш ти свистати, Юганно?»; з'ясувати причини самотності героїв, сенс назви; замислитися над значенням символів; розвивати навички аналізу художнього твору; подумати про моральні цінності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ульф Старк. «чи вмієш ти свистати, юганно?»Сенс назви твору. Значення символів. Світ добра, людяності і милосердя

Номер слайду 2

Сьогодні на уроціпригадаємо сюжет твору Ульфа Старка «Чи вмієш ти свистати, Юганно?»;з’ясуємо причини самотності героїв,сенс назви;замислимося над значенням символів;розвиватимемо навички аналізу художнього твору;поговоримо про моральні цінності.

Номер слайду 3

Чому потрібно читати? УЛЬФ СТАРК – шведський дитячий письменник і сценарист, лауреат багатьох престижних премій з літератури. Автор понад 30 творів, перекладених більш ніж 25 мовами світу. Вважається «літературним спадкоємцем» Астрід Ліндгрен.  Ульф Старк: “…У дітей, звичайно, повинна бути можливість гратися, вчитися, їсти нормальну їжу, дружити. Книга – це простір можливого, і дитина може знайти у ній те, чого їй не вистачає в житті. Тому потрібно більше читати і обговорювати прочитане …”

Номер слайду 4

чому нільс опинився в притулку? Ульф і Берра вибрали дідусем для Берри старого Нільса. Той із радістю підтримав дитячу гру, оскільки й сам почувався самотнім. У нього нікого не було, адже кохана дружина Юганна померла, і він вимушений доживати самотньо в притулку для людей похилого віку… Мелодія, яку насвистував Нільс («Чи вмієш ти свистати, Юганно?»), – єдине, що лишилося йому від минулого життя, коли він був щасливий. Мелодія «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» – це спогад про кохану, якої не стало, і водночас вірність їй. Нільс більше не зміг нікого покохати, тому й залишився самотнім.

Номер слайду 5

Сенс назви твору Пісня «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» написана в 1932 р., конкретно ця версія – 1950 р., музика Стен Аксельсон (Sten Axelson), текст Оке Сьодерблум (Еke Sцderblom). У пісні йдеться про роки юності, коли двоє кохали одне одного й могли насолоджуватися безмежним щастям, музикою, природою, простими життєвими ситуаціями і навіть невеличкими дурницями.https://www.youtube.com/watch?v=fb. J2d1nds. Eg

Номер слайду 6

Сенс назви твору. Пісня закінчується словами: Ти вмієш мовчати, Юганно? – Звичайно, умію! То мовчи, Юганно, бо це весело. – Я, я... Чшшш Мовчання, яке завершує пісню, є багатозначним символом:безтурботного життя, сповненого радості й веселих жартів, трагічного уходу Юганни у засвіти. Для Нільса вона тепер назавжди є «мовчазною» Юганною, адже її немає поруч. Однак його серце не мовчить, бо кохання ще живе в ньому, і проста мелодія наповнює світ музикою любові. Цією любов’ю дідусь ділиться зі всім світом, і з хлопцями теж.

Номер слайду 7

Світ добра, людяності і милосердя, який герої творять власноруч Прослідкуйте, як відбувається «родичання» Берри. Які якості він виявляє під час спілкування з дідусем? Доведіть свою думку. Для кого спілкування мало більшу вагу? Він навіть умився з такої нагоди. Берра рідко виглядав таким чистунчиком. На наступний день він вирішив знову навідати Нільса. Навіть дощ його не зупинив. А Берра до того ж всю дорогу ніс дідусеву сумку.— От би мені навчитися свистати! — зітхнув Берра.— Я теж люблю розмірковувати, — не втерпів Берра.— У нього найкраще серце, — вигукнув Берра.— Прекрасний у мене дідусь, — радів Берра.

Номер слайду 8

Світ добра, людяності і милосердя, який герої творять власноруч. В кімнаті сидів дідусь у штанях на підтяжках і розкладав пасьянс. Я сиджу тут сам-самісінький, а тут ти з'являєшся!Так, приємно, коли тебе провідують. Мені не можна виходити далеко. Загубитися можу. Пора нам подихати свіжим повітрям. Нільс теж тихенько насвистував за роботою. Сьогодні я, мабуть, краще полежу і порозмірковую, — прошепотів Нільс. Нільс сидів на стільці посеред кімнати. В кращому костюмі.І Нільс став дертися наверх. — Ось у мене як онучок знайшовся! Прослідкуйте, як змінюється дідусь. Чому це відбувається? Чому Нільс підтримав дитячу гру?

Номер слайду 9

Аналізуємо художній твір{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Що дали друзі Нільсу. Що дав Нільс хлопцям. Як Ульф і Берра допомогають Нільсу?Старий Нільс приводить Ульфа і Берру в їдальню притулку і оголошує всім, що до нього прийшов його онук. Чому Нільс так робить? Про що думає? Він ділиться своєю радістю?Зав’язують йому шнурки на черевиках, несуть його сумку, бо йому важко, голять його. Буденні ситуації… Прості справи, які можна зробити для старих людей. І в цьому якраз виявляється повага й увага молодших до старших. Цей вчинок був не стільки для оточуючих, скільки для малого Берри, якому дуже потрібно було усвідомити, що в нього нарешті з’явився дідусь!

Номер слайду 10

Аналізуємо художній твір{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Що дали друзі Нільсу. Що дав Нільс хлопцям Вони заробили власною працею трохи грошей, щоб влаштувати Нільсові найкращий день народження. Заради них він майструє повітряного змія з шовкової хустки з трояндами, яку дбайливо роками зберігав на споді сумки, та власної краватки. Дає Беррі урок мудрості: якщо довго тренуватися і не полишати справу, то обов’язково навчишся. Цей радісний день – найкращий подарунок, який отримав Нільс незадовго до смерті…

Номер слайду 11

Аналізуємо художній твір{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Що дали друзі Нільсу. Що дав Нільс хлопцям Берра і Ульф віддячують Нільсові щирою любов’ю. Гуляв з ними й дарував радість прогулянки в парку сонячним днем у супроводі співу пташок. Він ділиться з ними спогадами про ті часи, коли був щасливий. Що це за спогади? Душа Нільса залишилася жити в безтурботній мелодії пісні… А його радість від життя і прагнення творити добро для інших назавжди залишаться у серцях хлопчиків. Наприклад, коли міг вільно бігати й залазити на дерева і красти вишні в Густавсоновому саду…

Номер слайду 12

Квітка – символ надії на віднайдення рідної людини, якої так не вистачає в житті. Шовкова хустка – _______. Троянди – _______. Краватка – _______. Сигара – _______. Повітряний змій – _______. Вишні – _______. Мовчання, яке завершує пісню – _______. Міркуємо: Значення символів

Номер слайду 13

Це цікаво Повітряні змії – це найперші літальні апарати, підняті в повітря людиною чотири тисячі років тому. Першими їх навчилися робити стародавні китайці і японці. Барвисті повітряні змії використовувалися для прикраси свят. Їм надавали вид птахів, метеликів або небачених звірів, але особливо вражаюче виглядав літаючий дракон, що вважається на Сході символом влади і благополуччя. А ось київський князь Олег, ідучи війною на Царгород в 906 р, використовував повітряних зміїв для залякування ворога. Він на штурм міста послав полчища повітряних "вершників" і "коней", і Царгород був позбавлений захисників, що застрахались нападників з неба. Повітряних зміїв використовували при встановленні електричної природи блискавки,розробці перших літаків,з’ясуванні коливання температури в атмосфері (підняли термометри),буксируванні колісного екіпажу (розвивав швидкість до 30 км за годину),аерофотозйомці,виловлюванні риби тощо.

Номер слайду 14

Джерела інформаціїОльга Ніколенко, Оксана Кирильчук. Парадигми любові й самотності у творчості Ульфа Старка. - ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА В ШКОЛАХ УКРАЇНИ № 2, 2020. - С. 2-8.https://naurok.com.ua/prezentaciya-vivchennya-povisti-ulfa-starka-peter-i-chervoniy-ptah-104001.htmlhttps://naurok.com.ua/prezentaciya-u-stark-divaki-y-zanudi-dlya-uroku-pozaklasnogo-chitannya-iz-zarubizhno-literaturi-u-8-klasi-802.html https://vseosvita.ua/lesson/ulf-stark-1944-2017-chy-vmiiesh-ty-svystaty-yuhanno-problemy-samotnosti-ditei-i-doroslykh-stavlennia-do-litnikh-liudei-u-tvori-377599.html http://grani.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/%D0%97%D0%9 C%D0%86%D0%99-%D0%9 B%D0%86%D0%A2%D0%90%D0%9 A.pdf https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-de-povitrianykh-zmiiv/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.9
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Засипко Ольга Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Гаркуша Зоя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кайдалова Жанна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мартинова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Гунбіна Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Konopleva Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Сущик Людмила Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Чорняк Зоряна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Тарасенко Юлія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
pptx
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
23497
Оцінка розробки
5.0 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку