Презентація "Ультразвук у медицині"

Про матеріал
Учнівська презентація "Ультразвук у медицині" містить розповідь про застосування ультразвуку в медицині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ультразвук у медициніПідготувала Потьомкіна Дар'я,учениця 10 – Г класу гімназії №46м. Запоріжжя

Номер слайду 2

Ультразвук — це механічні пружні коливання і хвилі, які відрізняються від звуку вищою частотою коливань (понад 20 к. Гц) і не сприймаються вухом людини.

Номер слайду 3

Ультразвук у природі відкрив італієць Ладзарро Спалланцані у 1794 р. Він помітив, якщо кажану заткнути вуха – він втрачає орієнтування у просторі, та припустив, що той випромінює та сприймає певні невидимі промені. Надалі вони отримали назву ультразвукових хвиль. 

Номер слайду 4

Наступне відкриття за видатним нобелівський лауреатом - П'єром Кюрі. У 1880 році вчений разом зі старшим братом відкрив ефект виникнення електрики в кристалах, які стискаються - п'єзоелектричний ефект. Саме він є основою детекторів ультразвуку в апаратах УЗД.

Номер слайду 5

 Засновником УЗД-діагностики вважається австрійський невролог, психіатр Дьюсік. У 1947 році він розглянув пухлину мозку з огляду на інтенсивність, з якою ультразвукова хвиля проходила крізь череп пацієнта.

Номер слайду 6

Прорив у розвитку ультразвукової діагностики стався 1949 року, коли США було створено перший апарат для медичного сканування. Цей пристрій являв собою резервуар з рідиною, в яку містився пацієнт, змушений довгий час сидіти нерухомо, поки довкола нього пересувався сканер черевної порожнини – сомаскоп. Але початок було покладено. УЗД-сканери вдосконалювалися дуже швидко, і до середини 60-х років вони стали набувати звичного вигляду з мануальними датчиками.

Номер слайду 7

Завдяки розвитку мікропроцесорної технології протягом 1980-1990-х років якість УЗД значно покращилася. Сьогодні ультразвукову діагностику активно застосовують в різних галузях медицини, оцінивши її нешкідливість у порівнянні з рентгенівськими променями та простотою використання порівняно з магнітно-резонансною томографією.

Номер слайду 8

Застосування ультразвуку в діагностиціНайпоширеніше застосування хвильової ультразвукової технології – діагностичні УЗ сканери для візуалізації внутрішніх органів і структур. УЗ картинка показує структурні аномалії внутрішніх органів, пухлини, дифузні зміни тканин печінки, нирок, підшлункової залози, камені в жовчному міхурі і нирках.

Номер слайду 9

Наприкінці 1990-х років у багатьох країнах УЗД стало стандартним дослідженням, за допомогою якого визначали термін вагітності, виявляли вади розвитку плода. Застосування ультразвуку в гінекології та акушерстві1968 р Garrett, Robinson і Kossoff одними з перших опублікували роботу «Анатомія плода, яка відображається за допомогою УЗД»Інновацією став винахід сканерів, що працюють в режимі реального часу. Перший такий апарат під назвою Vidoson розробили німецькі дослідники W. Krause і R. Soldner (спільно з J. Paetzold і O. Kresse). Він був випущений в 1965 році в Німеччині компанією Siemens Medical Systems і робив в секунду 15 знімків, які дозволяли фіксувати рухи плоду.

Номер слайду 10

Розвиток сучасних технологій привів до появи в акушерстві 3 D і 4 D УЗД при вагітності. РЗD УЗД-апаратом тривимірний сканер має велику поверхню, він обладнаний спеціальними датчиками і вбудованим комп'ютерним модулем, що виводить на монітор об'ємне зображення. 4 D УЗД – це реконструкція тривимірного зображення в режимі реального часу. При проведенні дослідження можна спостерігати за мімікою і рухами дитини

Номер слайду 11

Застосування  ультразвуку в кардіології Ехографія дозволяє побачити проблеми серця, його структури, оцінити розміри передсердь, шлуночків, міжшлуночкової перегородки, визначити товщину міокарда, шлуночків і стан клапанів, виявити в перикарді рідину. За допомогою ультразвукової діагностики (УЗД) можна обстежити захворювання серцево-судинної системи.

Номер слайду 12

Ультразвук надає сприятливу дію на стан здоров’я людини:сприяє швидкому загоєнню і відновленню тканинвідновлює прохідність волокон нервівнадає розсмоктуючу вплив на гематоми і набряклість, викликану травмамизнімає запаленняусуває біль і спазмрегулює кровотікмає бактерицидний ефектнормалізує метаболізм в клітинах. Ультразвукова терапія – це застосування в лікувальних цілях ультразвукових коливань. 

Номер слайду 13

Ультразвук в фізіотерапіїУльтразвукова фізіотерапія заснована на тому, що хвилі надають фізико-хімічний, механічний, тепловий вплив на тканини організму. Вони активують реакції імунітету і обмінні процеси. Для лікування в фізіотерапії є процедура ультрафонофорез лікарських речовин – ультразвук дозволяє медикаментам глибше проникати в слизові оболонки органів і під шкіру.

Номер слайду 14

Ультразвук в косметологіїВирівнювання рельєфу шкіри. Поверхневий пілінг. Видалення відмерлих клітин і забруднень шкіри. Ліфтинг. Зменшення запальних процесів. Лімфодренаж. Поліпшення харчування м’язів, шкіри і підшкірної клітковини. Поліпшення мікроциркуляції в цілому.

Номер слайду 15

Використані джерела інформації: Довідка [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://dovidka.biz.ua/zastosuvannia-ultrazvuku/ (Дата звернення: 02.12.2023)2. Вікіпедія [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BB%D1%8 C%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA (Дата звернення: 01.12.2023)3. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://medgarant.net.ua/uk/reabilitacijne-obladnannja/fizioterapija-u/ultrazvukova-terapija/ (Дата звернення: 10.12.2023)4. Сперанський А. П. і Рокитянський В. И. Ультразвук і його застосування. М., 1970.5. Хорбенко. Звук, ультразвук, інфразвук. Видавництво «Знання» М., 1978

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
Додано
23 квітня
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку