Презентація. Умови грунтоутворення, структура грунту, грунтові горизонти, родючість. Основні типи грунтів, закономірності їх поширення.

Про матеріал
Ця презентація наглядніше дає змогу показати матеріал про грунти та сформувати систему знань про основні грунтоутворювальні фактори в межах України та сформовані типи грунтів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальний заклад«Вільнянська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»Запорізької обласної ради. Географія 8 клас. Тема: Умови грунтоутворення, структура грунту, грунтові горизонти, родючість. Основні типи грунтів, закономірності їх поширення. Карта грунтів. Підготувала та провелавчитель-дефектологІвженко В. П.

Номер слайду 2

МЕТА:навчальна: поглибити знання учнів про грунти; сформувати систему знань про основні грунтоутворювальні фактори в межах України та сформовані типи грунтів;розвивальна: розвивати картографічну компетенцію, уміння аналізувати, систематизувати дані;виховна: виховувати дбайливе ставлення до грунтів, як до унікального природного утворення та виховувати пізнавальний інтерес;корекційна: корегувати увагу, мовлення учнів та осанку. Епіграф до уроку: Світ, що нас оточує – це світ географії, тож давайте його пізнавати!Девіз уроку: Люблю я свій розум, увагу та пам'ять, Працює мій мозок і вчусь я старанно, Сприймаю нове все і мислю логічно, Учителя слово здійсню я практично.

Номер слайду 3

Нервово – психологічна підготовка У – уміння навчатися і працювати С – співробітництво в групі П – подолання труднощів І – ініціативність Х – хороший настрій Нехай проблеми і незгоди Не роблять в класі нам погоди Нехай нам щастить!

Номер слайду 4

Девіз уроку: Люблю я свій розум, увагу та пам'ять, Працює мій мозок і вчусь я старанно,Сприймаю нове все і мислю логічно,Учителя слово здійсню я практично.

Номер слайду 5

Епіграф до уроку: «Світ, що нас оточує – це світ географії, тож давайте його пізнавати!»

Номер слайду 6

Діти , як ви вже здогадалися ми сьогодні будемо вивчати землю, але не планету, а грунт. ЗЕМЛЯ – планета. Земля - грунт

Номер слайду 7

Тема уроку: Умови грунтоутворення, структура грунту, родючість. Основні типи грунтів, закономірності їх поширення.

Номер слайду 8

Сказала лопата: - земля, щоб рити. Черевики сказали: - земля, щоб ходити. А люди сказали: - земля, щоб жити. У всі часи золото було і є найвищим еталоном якості, забезпеченості та надійності. Назва золота навіть переросла в метафори та вислови. Всі ми чули про «золоті руки», «чорне золото», «золоте правило механіки», «мовчання – золото», «золота дитина» та багато інших. В  Україні ж, неодноразово почуєте, що земля – наше золото, оскільки українська земля майже на 60 % складається із чорнозему. Великий вміст гумусу  та зерниста й грудкувата структура роблять його найродючішими не тільки в Україні, а й у світі.

Номер слайду 9

Докучаєв Василь Васильович. Українські чорноземи складають 9 відсотків світових запасів та 30 відсотків – європейських. Засновник генетичного ґрунтознавства Василь Докучаєв писав: “Чорнозем — цар грунтів, який дорожчий за вугілля, дорожчий за золото”.

Номер слайду 10

Ґрунт — це поверхневий тонкий шар земної кори, зазвичай вкритий рослинністю і має природну родючість. Грунтоутворюючі процеси відбуваються у верхніх шарах материнської (підстилаючої) гірської породи. Леси – це осадові гірські породи, де переважають пилуваті частинки, між якими багато найдрібніших порожнин. Лес не тільки є основним матеріалом для утворення грунту, а й сприятливо впливає на його фізичні властивості, водний і повітряний режим. На формування грунтів суттєво впливає клімат. Від нього залежить інтенсивність процесів вивітрювання, надходження вологи й тепла в грунт, характер рослинного світу, а отже, збагачення грунту органічними речовинами.

Номер слайду 11

Основні чинники грунтоутворення Ґрунти України сформувалися в результаті взаємодії різних Ґрунтотвірних чинників: Материнських порід, природних вод, клімату, рельєфу, рослинного покриву, діяльності тварин і мікроорганізмів, господарського впливу людини.

Номер слайду 12

Грунтові горизонти Родючість грунту залежить не тільки від вмісту в ньому поживних рнечовин, а й від інших властивостей. Велике значення має його структура. Грунти можуть мати грудкувату, горіхувату, зернисту, стовпчасту, навіть пластинчасту структуру. Для розвитку рослин найбільш сприятливою є грудкувата або зерниста структура. У процесі утворення грунтів відбувається їх розшарування та формуються грунтові горизонти.

Номер слайду 13

Грунтові горизонти Структура грунту та співвідношення його частин у різних грунтових горизонтах неоднакові. Сукупність грунтових горизонтів утворрює грунтовий профіль – вертикальний розріз грунту від поверхні до материнської породи. Залежно від складу, вмісту гумусу, потужності горизонтів виділяють різні типи грунтів. Першу у світі їх наукову класифікацію створив відомий вчений і звсновник грунтознавства Василь Васильович Докучаєв. Він виділяв десять типів грунтів, а сьогодні їх налічують понад 100. Сучасні грунти України сформувалися в післяльодовиковий період. Їхній розподіл підпорядкований закону широтної зональності на рівнинах і вертикальної поясності в горах. Величезний вплив має рельєф місцевості, а також характер рослинного покриву в минулому й сьогодні.

Номер слайду 14

Основні типи грунтів:

Номер слайду 15

Основні типи грунтів Дерново-підзолисті грунти поширені на Поліссі. Вони сформувалися під дубово0сосновими лісами з розвиненим травяним покривом в умовах надмірного зволоження. Сірі лісові грунти розвивалися в умовах теплого й помірного вологого клімату під грабовими, грабово-дубовими, іноді дубовими лісами з незначним травянистим покровом. Чорноземні грунти найбільш поширені у лісостепу і степу. У чорноземів грудкувато-зерниста структура, вони сформувалися в умовах достатньої кількості тепла, світла й вологи для розвитку травяної рослинності. Чорноземи бувають: типові чорноземи, чорноземи звичайні, чорноземи південні. Каштанові грунти поширені на півдні Причорноморської низовини й частини степового Криму. Коричневі грунти знаходяться на Південному березі Криму в умовах субтропічного клімату.

Номер слайду 16

Ґрунти України Їх поширення підпорядковане закону широтної зональності,тобто ґрунти змінюються з півночі на південь.

Номер слайду 17

Домашнє завдання:а) Опрацювати параграф 27.б) Виписати в зошити головне на ст. 140.в) Закінчити роботу з контурними картами (нанести основні грунти Запорізької області).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левочко Мирослава
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Левочко Мирослава
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Божескул Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Никончук Лариса Аркадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
23 січня 2021
Переглядів
8207
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку