Презентація "Управління державою"

Про матеріал
Урок 5 з предмету "Досліджуємо історію і суспільство" в 5 класі. Підручник Васильків І.Д.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Управління державою. Підготувала вчитель зарубіжної літератури. Березівської гімназіїМалікова Інесса Григорівна. Досліджуємо історію і суспільство 5 клас

Номер слайду 2

Ще у прадавні часи люди об’єднувались у спільноти. Саме тоді вони зрозуміли, що порядок, спокій і внутрішню стабільність можуть забезпечити правила, яких повинні дотримуватися всі. Спочатку такі правила поведінки були усними і називалися звичаями. Згодом особи, які представляли державу, вирішили записувати найголовніші загальнообов’язкові правила, оприлюднювати і карати за їх невиконання. Так з’явилися закони.

Номер слайду 3

Перші писані закони, які дійшли до нас, походять із міста Вавилона. Цар Хаммурапі наказав витесати їх на величезній кам’яній брилі і поставити на центральному майдані міста, щоб усі знали закони, дотримувалися їх і не уникали відповідальності за порушення. Це відбулося майже 4 тисячі років тому.

Номер слайду 4

У наш час закони ухвалюють спеціальні законодавчі органи держав (Парламент, Сейм, Кнесет, Державна Дума, Конгрес, Верховна Рада України тощо) за чіткою процедурою і публікують у вигляді належно оформлених документів. Найголовніші питання існування держав регулює їхній Основний Закон, який називають Конституцією (латиною це слово означає «установлення», «устрій», «порядок»).

Номер слайду 5

У Конституції України закріплено загальні засади державного ладу, права та обов’язки людини, територіальний устрій, систему відносин між органами державної влади, їхні повноваження і порядок формування, основи місцевого самоврядування. Чинна Конституція України ухвалена Верховною Радою України 28 червня 1996 року. Відтоді й відзначаємо цього дня державне свято – День Конституції.

Номер слайду 6

Жоден закон, жоден інший документ, ухвалений для виконання закону, не може суперечити Конституції, за цим стежить Конституційний Суд України. І лише він може офіційно тлумачити наш Основний Закон.

Номер слайду 7

Україна є республікою. Стаття 5. Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Республікою називають державу, громадяни якої обирають представників, котрим доручають здійснювати вищу державну владу від свого імені впродовж певного терміну. Бувають держави, якими пожиттєво керує одна особа (князівство, королівство, царство, ханство), а вся повнота влади передається від батьків до дітей. Республіка Президент. Монархія Монарх

Номер слайду 8

ТІЛЬКИ Верховна Рада України має право ухвалювати закони. До складу ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ входять 450 народних депутатів України, яких обирають громадяни України строком на 5 років. Державна влада

Номер слайду 9

Президент. В Україні посада Президента не належить до жодної з гілок влади. Перебуваючи на посту глави держави, особа, обрана Президентом України, представляє державу на міжнародній арені. Тобто виступає від імені держави, є гарантом державного суверенітету і територіальної цілісності. Главу держави обирають громадяни України на 5 років і не більше, ніж на два терміни поспіль. Кандидат у Президенти України має бути її громадянином, досягти віку 35 років, володіти державною мовою, мати право голосу, проживати в Україні впродовж останніх десяти років перед днем виборів.

Номер слайду 10

Демократія – це такий лад, за якого люди вирішують спільно всі найважливіші проблеми, кожен може вільно висловлювати свою думку, а його права захищає закон. Демократія в перекладі з грецької означає народна (демос) влада (кратос). Вибори. Спосіб формування деяких органів державної влади і місцевого самоврядування - народних депутатів України - Президента України - до органів місцевого самоврядування. Референдум. Спосіб ухвалення рішень шляхом всенародного голосування - всеукраїнський референдум місцеві референдуми

Номер слайду 11

§ 5. Управління державою. Читати, переказувати. Стор. 39 виконати завдання. Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мотельчук Ольга
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
297
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку