Презентація "Упровадження здоров’язбережувальних інноваційних технологій"

Про матеріал
Йога для дітей - це добре продумана система зміцнення молодого організму, заснована на багаторічній практиці. Здоров'я, бадьорість, уміння зосередитися, фізичний розвиток і гарний настрій малюка. Йога - це можливий альтернативний шлях для зміцнення організму і для підвищення імунітету в цілому. Тому в життя дошкільнят надійно увійшли оздоров­чі заняття з йоги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відділ освіти Кролевецької міської ради. Упровадження здоров’язбережувальних інноваційних технологій в Кролевецькому закладі дошкільної освіти (ясла – садок) №11 «Оленка»

Номер слайду 2

Здоров'я – це дар не тільки для людини, а й для суспільства. Древній філософ Сократ говорив: «Здоров’я – не все, але без здоров'я – нічого». Бути здоровим – це природне прагнення людини. Здоров'я означає не тільки відсутність хвороб, а й фізичне, психічне, соціальне благополуччя. Сьогодні приділяется все більше уваги здоров’язберігаючим технологіям, які направлені на вирішення головного завдання дошкільної освіти – зберегти, підтримати та збагатити здоров’я дітей. У закладі дошкільної освіти «Оленка» впроваджуються різноманітні оздоровчі та профілактичні технології інноваційного та здоров'язбережувального характеру, враховуючи при цьому індивідуальні особливості вихованців. Зокрема, в життя дошкільнят надійно увійшли оздоров­чі заняття з йоги.

Номер слайду 3

Йога для дітей особливості та обґрунтування. Йога для дітей - це не релігія, це добре продумана система зміцнення молодого організму, заснована на багаторічній практиці. Здоров'я, бадьорість, уміння зосередитися, фізичний розвиток і гарний настрій малюка - ось основні плюси таких занять. Йога - це можливий альтернативний шлях для зміцнення організму і для підвищення імунітету в цілому. Фахівці підкреслюють першочергове значення йоги для формування постави і нормального кровообігу. Дитяча йога створена не для змагань, саме тому, при виконанні вправ від дитини, в жодному разі, не можна вимагати ідеальної реалізації асан. Важливо, щоб дитина робила всі вправи з задоволенням, у міру своїх можливостей. Діти, на відміну, від дорослих освоюють всі пози набагато швидше в силу податливої кісткової і м’язової системи. Для дошкільників 4-6 років рекомендується проводити заняття у вигляді гри.

Номер слайду 4

Приступаючи до занять, бажано, дотримуватися деяких правил: не займатися йогою на ситий шлунок; не звертати увагу на дихання, тобто не затримувати його, а дихати довільно і глибоко; не слід чекати від малюків чіткого виконання асан, тому що для цього потрібно чітка координація рухів та вміння слухати своє тіло, що не є природним для дошкільнят. Асани для дітей корисні тим, що відбувається стимуляція і зміцнення всіх систем організму, в той час як дорослій людині - починаючому йогу - доводиться спочатку відновлювати зміни системи обміну речовин і енергії. Діти більше рухаються, ніж дорослі, і йога допомагає відновити організм після бурхливого навантаження (емоційного й фізичного).

Номер слайду 5

Заняття йогою вдосконалюють: рухові вміння і навички дітей, зміцнюють м’язи тіла, формують правильну поставу, зберігають і розвивають гнучкість і еластичність хребта, рухливість суглобів, рівновагу, координацію рухів. Вправи (асани) переважно спрямовані на підтримку оздоровчого стану хребта.

Номер слайду 6

Оздоровчі завдання: охорона і зміцнення фізичного та психічного здоров'я дітей ;формування правильної постави;вдосконалення функцій організму, навичок підвищення його захисних властивостей і стійкості до захворювань засобами руху, дихальної гімнастики, самомасажу, йоги, повітряного загартовування;формування гігієнічних навичок;

Номер слайду 7

Виховні завданнявироблення звички до дотримання режиму;виховання потреби у здоровому способі життя;потреба у фізичних вправах та іграх; результати здорового способу життя.

Номер слайду 8

Принципи організації роботи з дітьмисистемність - педагогічний вплив вибудовано в систему спеціальних занять, вправ і завдань; наступність - кожний наступний етап базується на сформованих навичках і, в свою чергу, формує «зону найближчого розвитку»;вікова відповідність - пропоновані ігри та вправи (пози)враховують вікові можливості дітей даного віку; діяльнісний принцип - завдання розвитку фізичних якостей досягаються через ігрову діяльність;здоров'язберігаючий принцип - забезпечено поєднання статичного і динамічного становища дітей, зміна видів діяльності. 

Номер слайду 9

Казка-йога - новий підхід до розвитку дитини. Казка-йога – це виконання вправ йоги, об’єднаних єдиною сюжетною лінією. Діти, захоплюючись казкою, спонтанно вигадують пози, перетворюючись на предмети або героїв. За основу сюжету можна взяти будь-яку українську народну казку. В них, зазвичай, присутні тварини, чарівні предмети, явища природи та ін. Або вигадати з дитиною свою власну казку. Це допоможе дізнатися про страхи дитини, її почуття та бажання. Крім розвитку фізичних якостей, казка-йога сприяє формуванню творчої особистості, розвитку уяви, здатності до самовираження, позбавленню комплексів і страхів.

Номер слайду 10

Завдяки впровадженню інноваційних оздоровчих технологій заклад має позитивну динаміку оздоровлення. Діти стали міцнішими, зменшилась кількість простудних захворювань, батьки більше зацікавились різними методами оздоровлення дітей. Отримані позитивні результати дозволяють дійти висновку про ефективність впровадження здоров’язбережувальних технологій та подальше їх використання в освітньому процесі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
29 травня 2023
Переглядів
430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку