Презентація "Урок з позакласного читання за творчістю В.Крищенка"

Про матеріал
Ознайомлення із здобутками української поезії кінця XX — початку XXI ст. на прикладі поезії В.Крищенка; формувати сучасний погляд на світ і людину в ньому; з’ясувати, що сучасна українська література побудована на фундаменті вікових традицій і водночас це якісно новий продукт сучасного глобалізованого інформаційного світу, на філософському осмисленні проблеми людського буття, що виявляється у відповідальності людини перед природою й суспільством, виховання почуття патріотизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

https://www.youtube.com/watch?v=pQecxHoCRxs&ab_channel=%D0%92%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%2C%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D1%96%D1%81%D0%BD%D1%8F%D1%80

Номер слайду 2

Хай щастить вам, добрі люди! (Вадиму Крищенку – 85) Мета: ознайомитися із здобутками української поезії кінця XX — початку XXI ст. на прикладі поезії В.Крищенка; формувати сучасний погляд на світ і людину в ньому; з’ясувати, що сучасна українська література побудована на фундаменті вікових традицій і водночас це якісно новий продукт сучасного глобалізованого інформаційного світу, на філософському осмисленні проблеми людського буття, що виявляється у відповідальності людини перед природою й суспільством, виховувати почуття патріотизму. Виконавець Трухіна Наталя Миколаївна, учитель української мови та літератури Харківської гімназії №16з м.Харкова https://z1.fm/song/18475605

Номер слайду 3

Вадим Дмитрович Крищенко В. Д. Крищенко (народився 1 квітня 1935 року, Житомир) — український поет-пісняр. Заслужений діяч мистецтв України. Автор 45 поетичних збірок, понад 1000 пісень.

Номер слайду 4

https://www.youtube.com/watch?v=H217B9KU2Yc&ab_channel=%D0%92%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%2C%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D1%96%D1%81%D0%BD%D1%8F%D1%80

Номер слайду 5

Батьки поета Дитинство минуло на берегах річки Хомори в бабусі з дідусем у селі Глибочок Баранівського району. Після повернення батька з фронту Крищенки оселилися в Житомирі. Батько працював директором середньої школи. Коли Вадиму виповнилося 14 років (навчався в сьомому класі), померла його мати. Її світлий образ і тема малої батьківщини проходять крізь усю творчість поета.

Номер слайду 6

Писати вірші почав ще в школі. Великий вплив на його становлення як поета-пісняра справив Андрій Малишко. Учився на факультеті журналістики Київського університету, відвідував літературну студію, якою керував Юрій Мушкетик, а старостою був Василь Симоненко. Згадує Вадим Крищенко: «Один із перших своїх поетичних зошитів я віддав читати Андрію Малишку. По якомусь часові приходжу до нього і з хвилюванням запитую: «Андрію Самійловичу, ну як?.. У відповідь чую: «Твої вірші, Вадиме, як пісня». Я тоді подумав: «А це добре чи погано?» Тільки через багато років потому зрозумів, що великий Майстер, який сам прекрасно писав пісні, зумів розгледіти в поетові-початківцеві цю схильність до пісні». 

Номер слайду 7

Після закінчення університету працював журналістом. 1963 року побачила світ перша збірка поезій «Тепла прорість». . Після третьої книжки, на початку 1970-х років, прийняли у Спілку письменників. А вже відомим став тоді, коли почали звучати пісні. У наступні роки з’явилося ще 40 поетичних збірок Крищенка, він автор понад 1000 пісень. Працював у співавторстві з такими композиторами, як Геннадій Татарченко, Олександр Злотник, Ігор Поклад, Олександр Морозов, Павло Дворський і багато інших.

Номер слайду 8

Вадим Крищенко (другий зліва) співпрацював з відомими українськими виконавцями та композиторами: (зліва направо) Андрієм Демиденком, Лілією Сандулесою, Іво Бобулом, Олександром Морозовим. Софія Ротару, Василь Зінкевич, Лілія Сандулеса, Іво Бобул, квартет “Гетьман”, Оксана Білозір, Іван Попович, Павло Дворський, Павло Зібров, Віталій і Світлана Білоножки, Віктор Шпортько та багато інших українських співців охоче включають до свого репертуару пісні Вадима Крищенка, стаючи разом із композиторами його співавторами. Неперевершеними виконавцями пісень поета були Назарій Яремчук і Раїса Кириченко.

Номер слайду 9

— Менталітет нашого народу такий, що пісня супроводжує нас усе життя: і в сумні, і в радісні хвилини. Пісня — це жанр, який найшвидше й найглибше торкається серця. Мабуть, ніщо з усього літературно-мистецького різноманіття так не зачіпає, як вона. Навіть на підсвідомому рівні українська пісня живе глибоко в серці. Мене свого часу оперував хірург Олександр Шалімов, і хоч він розмовляв російською, одного разу, запросивши мене в гості, почав співати українські пісні. Скільки гарних українських пісенних творів він знав! Навіть я, професійний поет-пісняр, не всі пам’ятаю, а він так любив українську пісню! Гадаю, що саме вона зробила його певною мірою українцем.

Номер слайду 10

Нині поетичний ужинок В. Крищенка становить 45 збірок: «Щирість»(1966), «Зустрічі з літом» (1971), «Допоки живу»(1985),  «Дзвонар»raquo; (1998), «Спаси мене, пісне» (2001), «Не опускаючи очей»(2010),  «Час одкровення» (2015) та ін.

Номер слайду 11

ВМИРАЄ СЕЛО Вмирає краю рідного село, Хати пустіють і дітей немає. І світлих вікон лагідне тепло Все меншає... Й тихесенько зникає. Вмира село... Лиш кілька димарів Пускають в небо викрутаси диму... На вулицю дідок старий забрів Й вмоча цигарку у борідку дивну. Вмира село, не витерпівши бід, Викреслює з життя свою адресу. І рветься ниточка, що зветься «родовід». А ви горланите про поступи прогресу.

Номер слайду 12

ФОРМУЛА ЖИТТЯ   У муках ми з’являємось на світ І покидаємо його також у муках. А поміж них іще десяток бід До нас приходять, простягають руки.    Яка фатальна формула життя — Немов до неї чорний знак пришитий… І все ж крізь болі, сум і каяття Вуста шепочуть спрагло: жити, жити…

Номер слайду 13

Вітер, вітер, вітровінь Мчиться полем, наче кінь. Я схоплю його за гриву, Від дощів і сонця сиву. Ти мене туди неси, Де весняні голоси, Там, де сонечко встає Й миє личенько своє. Окремо слід виділити збірки поезій для дітей. Збірочка віршів для дошкільнят «Паперові човники», яка вийшла в 1972 році, була першою спробою в дитячій літературі Вадима Дмитровича. Ця збірочка сподобалась читачам, власне, маленьким слухачам та вихователям, і це надихнуло Крищенка писати вірші для дітей і далі. З-під його пера вийшли такі збірки віршів для дошкільників, як «Сонячне яблучко» (1973), «Ласкаві промінці» (1975), «Завтра в школу» (1978). Для дітей  Вадим Дмитрович створив і художній нарис «У містечку чудес» (1977), у якому цікаво розповів про виставку досягнень народного господарства України.

Номер слайду 14

- Були малими мої діти – то й писав дитячі вірші, які, до речі, видавалися не тільки в Україні,  перекладалися різними мовами. Написав більше 10 дитячих книжок. Потім якось віддалився, а як пішли онуки, знову взявся. Недавно вийшла книжка «Ранкове сонечко»  для малюків 2-5 років з чудовими ілюстраціями Костя Лавро.

Номер слайду 15

Із кожним новим твором Крищенко утверджувався в культурно-мистецькому світі неординарним, самобутнім майстром. Якщо характеризувати його поезію, то вона вкладається в слова «роздумлива лірика». Справді-бо, віє чимось щемно-мрійливим і вічним від таких його творів, як «До маминих очей», «Білі нарциси», «Берег любові», «Осінні яблука», «Одинокий вожак», що стали улюбленими піснями мільйонів. У цей ряд осібно лягають пісні високопатріотичні — «Родина», «Молитва», «Одна-єдина», «Кришталеві чаші».

Номер слайду 16

Я низький — без неба, Я вузький – без поля, Без кохання й дружби Згіркне моя доля. Як без мрій – без сонця І дощів навскісних. Я глухий – без мови, Мовчазний без пісні. Без Дніпра – мілкий я, У піски затертий. А без Батьківщини – Я навіки мертвий.  Поетична палітра Вадима Крищенка воістину багата. У його дивосвіті любов до сонця і хліба, до батьків і друзів, до України, філософське осмислення людського буття, звеличення любові і добра. У поезії «Я низький — без неба» автор підіймається до широких філософських узагальнень, знаходить точні і свіжі образи, у яких відбито любов до Вітчизни. 

Номер слайду 17

РОДИНА  Може, в житті хтось принаду підкине У чарівничих звабливих очах… Тільки родина, як зірка єдина, Твій порятунок, надійний причал.    Ні, не шукай в своїм серці причину, Якщо зневіра тебе обпече… Тільки родина у прикру годину Схилить надію тобі на плече.    В морі спокуси є хвилі великі, Та не забудь у захопленні ти, Що лиш родина – бальзамові ліки, Ліки від старості і самоти.    Все відцвітає, і жовкне, і гине, Вітром розноситься, ніби сміття… Тільки родина – як вічна зернина На невмирущому полі життя.    Родина, родина – від батька до сина, Від матері доні добро передам. Родина, родина – це вся Україна З глибоким корінням, з високим гіллям.

Номер слайду 18

Білі нарциси (1991) Ще день димить туманом сизим, Iще троянди зимнi сплять, Та вже цвiтуть, цвiтуть нарциси, Тендiтним полум'ям горять. Згадалося, згадалось знову: Цвiли нарциси на вiкнi, I в пелюстках — три вiчнi слова - Сказав ти пошепки менi… Заспiв: Бiлi нарциси — нiжностi квiти. Спомин далекий iще не погас. Бiлi нарциси щирим привiтом З рук весняних усмiхнулись до нас. I через днi, i через роки, Як тi слова неголоснi, Несу нарциси свiтлоокi У нашу осiнь iз весни. Згадалося, згадалось знову: Цвiли нарциси на вiкнi, I в пелюстках — три вiчнi слова - Сказав ти пошепки менi…

Номер слайду 19

ЗАПИТАННЯ   Мужі високі з телевежі В екстазі творчого вогню Так ловко брешуть, брешуть, брешуть Й самі вже вірять у брехню.     Я слухаю словес лавину… І хочеться спитать мені: Чи ти збудуєш, Україно, Своє майбутнє на брехні?

Номер слайду 20

- Як на мене, митцю не важливі нагороди – важливе ім’я, а здобути його – справа непроста! Маю звання «Народний артист України», що для поета-пісняра рідкість. Тішить не безліч відзнак, а величезна слухацька аудиторія шанувальників моєї творчості й відчуття, що потрібен людям. Коли мені пишуть: «Я три дні ходжу під враженням від Вашої книги… Біля мого ліжка дві книжки – Біблія і Ваша», значить, не даремно жив і працював.

Номер слайду 21

Використані джерела інформації: Календар знаменних і пам’ятних дат. № 4, 2010 : довідкове видання / Авт.-уклад. : А. С. Боліла, О. І. Бохан, В. В. Патока, О. А. Рожнятовська, С. С. Савченко. – К. : Нац. парламент. б-ка України; Книжк. палата України, 2010. – 211 с. Календар знаменних і пам`ятних дат`2000. ІV квартал : рекомендаційний бібліографічний довідник / Авт.-уклад. : О. В. Булгак, О. В. Заваліна, К. В. Камінська, Л. А. Кухар, І. О. Негрейчук, О. А. Рожнятовська. – К. : Нац. парламент. б-ка України ; Книжк. палата України, 2000. – 139 с. Календарь знаменательных дат и событий в странах СНГ. Январь-июнь 2000 / Авт.- сост. О. Е. Платонова. – М. : Новости, 2000. – 53 с. Календарь знаменательных дат и событий в странах СНГ. Июль-декабрь 2000 / Авт. - сост. О. Е. Платонова. – М. : Новости, 2000. – 59 с. Крищенко, Вадим.  Бо так не хочеться в мінорі… : поезія / В. Крищенко // Демократична Україна. – 2002. – 19 лют. – С. 4. Крищенко, Вадим. Веселий дударик : вірші / В. Крищенко ; худож. Л. Постних. – К. : Веселка, 1985. – 16 с. : ілюстр. Крищенко, Вадим. Вишиванка : вірші / В. Крищенко ; худож. О. Юдіна. – К. : Веселка, 1984. – 16 с. : ілюстр. Крищенко, Вадим. Завтра в школу : вірші / В. Крищенко ; худож. І. Дмітрієва. – К. :  Веселка, 1978. – 16 с. : ілюстр. Крищенко, Вадим. Ласкаві промінці : вірші / В. Крищенко ; мал. Г. Тульчевська. – К. : Веселка, 1975. – 16 с. : ілюстр.

Номер слайду 22

Крищенко, Вадим. Март, откуда ты идешь? : стихи / В. Крищенко ; пер. с укр. Р. Заславского; худож. Т. Еремина. – М. : Дет. лит.,1972. – 16 с. : ил. Крищенко, Вадим. Медсестра : [вірш] / В. Крищенко // Людина працею велична : зб. худож. творів для дітей / упоряд. В. Х. Кос’ян. – К. : Рад. школа, 1989. – С. 237. Крищенко, Вадим. Слово про Київ : [вірш] / В. Крищенко // Вічно молодий : зб. / упоряд. П. І. Осадчук. – К. : Рад. письменник, 1982. – С. 135-137. Крищенко, Вадим. Сонячне яблучко : вірші / В. Крищенко ; мал. Г. Тульчевська. – К.: Веселка, 1973. – 28 с. : ілюстр. Крищенко, Вадим. Спаси мене, пісне : [поезії та пісні]. – К. : Віра Інсайт, 2001. – 160 с. : ілюстр. Крищенко, Вадим. Паперові човники : вірші / В. Крищенко ; мал. В. Кавун. – К. : Веселка, 1972. – 24 с. : ілюстр. Крищенко, Вадим. Щирість : поезії / В. Крищенко. –   К. : Молодь, 1966. – 94 с. Крищенко, Вадим. Я хочу встигнути сказати : [поезія] / В. Крищенко // Літ. Україна. – 2007. – 27 верес. – С. 5.  Харченко, Т. Н. 100 знаменитых людей Украины / Т. Н. Харченко, О. Ю. Очкурова, И. А. Рудычева ; худож. - оформ. Л. Д. Киркач-Осипова. – Харьков : Фолио, 2004. – 511 с. – (100 знаменитых).

Номер слайду 23

Про життя та творчість Вадима Крищенка[Вадим Крищенко (нар. 1935)] : [ коротка біографічна довідка] // Більчук, М. Українські та зарубіжні письменники : розповіді про життя і творчість. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2006. – С. 86-87. [Вадим Крищенко] : [ коротка біографія та добірка віршів] // Веселка : Антологія української  л-ри для дітей :      в 3 т.  — К. : Веселка, 1984. – Т. 2. : Твори радянського    періоду : поезія. — С. 449-451. Крищенко, Вадим. Хай хоч одна пісня тебе перелетить / В. Крищенко ; беседу вів В. Бойко // Літературна Україна. — 2009. — 16 квіт. — С. 8. http://www.pisni.org.ua/persons/ Біографія В. Крищенка, тексти  пісень  http://referatik.com.ua/songs/author/15/ Список пісень В. Крищенка

ppt
Додано
31 січня 2021
Переглядів
1788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку