Презентація уроку 6 клас "Рондо запрошує в коло"

Про матеріал
Презентація уроку з музичного мистецтва на тему "Рондо запрошує в коло" за програмою для 6 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема ІІІ Жанри камерно-інструментальної музики Тема уроку Рондо запрошує в коло

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Який характер твору? Яке враження справила на вас музика? Поміркуйте, які почуття композитора “зазвучали” в творі? Хто з композиторів минулого міг би бути автором цієї музики?

Номер слайду 4

Йоганн Себастьян Бах 1685-1750

Номер слайду 5

ВЕСНЯНА ПІСНЯ Муз. Й.С. Баха, укр. текст М. Яскулка Сонечко в травні – Милі для ока Ясне, яскраве Гори високі, Вже ллє на ниви Зелень ялини, Щедрі розливи – Ніжність соснини. Свого проміння Пахощів дивних Цілющого світ. Скрізь повне життя. Серцем щасливим Гудять, кружляють Вітаємо ниви. Вже радісно бджоли, Землю духмяну, Славлять сіяння І небо весняне, Та святкування. Як дороге нам О променистая Цвітіння твоє! Госте весна!

Номер слайду 6

Людвиг ван Бетховен 1770-1827

Номер слайду 7

Во́льфганг Амаде́й Мо́царт (1756 — 1791) Австрійський композитор, представник віденського класицизму, який вважається одним із найгеніальніших музикантів в історії людства. Музика Моцарта стала вершиною класичної епохи за чистотою мелодії та форми.

Номер слайду 8

Вічне сонячне світло в музиці – ім’я тобі – Моцарт! А. Рубінштейн

Номер слайду 9

Творчий доробок Моцарта складає понад 600 творів: більш як 40 симфоній, понад 20 опер, велику кількість інструментальних концертів (зокрема 27 фортепіанних), 13 струнних квартетів, 35 сонат для скрипки, Реквієм та багато інших інструментальних та хорових творів.

Номер слайду 10

Будинок, в якому народився Вольфганг Амадей Моцарт

Номер слайду 11

Леопольд Моцарт Анна Марія Моцарт

Номер слайду 12

«Я пишу концерт для клавесина»

Номер слайду 13

Леопольд Моцарт Марія Анна Моцарт з родиною (старша сестра)

Номер слайду 14

«Лягаю опівночі, прокидаюся о п’ятій ранку, увесь день займаюся з учнями, щовечора граю в салонах” (лист до батька)

Номер слайду 15

Серенада була написана у 1787 році у Відні, де молодий композитор заробляв гроші на життя своєї родини, створюючи музику на замовлення. Однак, цей світлий, витончений, граціозний і безмежно мелодійний твір Вольфганг написав за велінням душі, вклавши у нього найщиріші почуття. Це був подарунок жінці до п'ятої річниці їхнього весілля. Констанца Моцарт (дружина композитора)

Номер слайду 16

Музичний словничок Серенада (італ. sera – вечір) – лірична пісня-звернення до коханої, що виконується ввечері перед її вікнами. У ХVІІ – ХVІІІ ст. серенада стала жанром ліричної інструментальної музики для невеликого оркестру.

Номер слайду 17

Музичний словничок Сюїта (фр. suite – ряд, послідовність) – інструментальний музичний твір, що складається з кількох самостійних контрастних частин (частіше танцювального типу), об'єднаних спільним художнім задумом) Рондо (ітіл. rondo – коло) – музична форма, яка складається з кількаразового чергування головної теми (рефрену) з побічними, де початком і кінцем завжди є саме головна тема

Номер слайду 18

Номер слайду 19

„Веснянка” Сл. А.Навроцький муз. В.Філіпенка Прийди, прийди, весно красна, Чепури наш рідний край, Засвіти нам сонце ясне, З нами в гурті погуляй. Там, там, та-ба-да-ба... Приспів: Принеси, весно, нам Рясні дощі, рясні дощі. Принеси, весно, нам Радощі, радощі. Хай всюди пісня луна, Пісня луна, пісня луна. Хай нам зустрінеться Дівчинонька гарна. Прийди, весно, в наші села, Принеси нам дивних див – Очі синії веселок З хуртовинами садів. Там, там, та-ба-да-ба...

Номер слайду 20

Музичний словничок Реквієм ( лат. – спокій) – траурний, скорботний твір, присвячений пам'яті померлих.

Номер слайду 21

Реквієм (1791 р.) — останній твір Вольфганга Амадея Моцарта. Незважаючи на те, що його перу фактично належить тільки до двох третин нотного тексту, він є одним із його найшановніших та найпопулярніших творів. Моцарт помер протягом написання композиції. Через те, що це був твір на замовлення, Реквієм був доповнений та завершений його учнями.

Номер слайду 22

Рукопис Реквієму В.А.Моцарта

Номер слайду 23

Сьома частина Реквієму – геніальна Lacrimosa (у перекладі з латині – “скорботна”, “слізна”). У ній – сердечна молитва, глибокі душевні страждання і гіркий біль прощання з рідними, світом, життям… Злагоджений хор звучить зворушливо та щиро: “Цей день буде днем сліз…”

Номер слайду 24

Реквием Сергей Граховский Душа изныла от чужого горя, И сердце от чужой беды болит: Под тёмным сводом Домского собора Торжественная музыка звучит. .

Номер слайду 25

Смешались боли, были и легенды, И потянуло холодом от плит, Когда гремело грозное крещендо И замирало, уходя в зенит.

Номер слайду 26

Неудержимой бурею эмоций Гудят и задыхаются басы, И в каждом звуке оживает Моцарт, Хоть сочтены его часы

Номер слайду 27

Тревога, нежность, вдохновенья взлёты Оставили следы в его судьбе, И понял он в разгар работы, Что сочиняет «Реквием» себе.

Номер слайду 28

Гусиное перо из рук упало, А музыка живёт и тем сильна, Что не печалью, и тревогой стала А жизнью вдохновенною полна.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Які почуття передає і викликає музика? Що вас найбільше вразило у звучанні “Лакримози”? Як композитор досяг такого звучання?

Номер слайду 31

Довгий час точне місце розташування могили великого композитора залишалося невідомим – навіть дружина Моцарта вперше прийшла на цвинтар через 18 років після смерті чоловіка, не знаючи де шукати поховання… Лише 1859 року був знайдений план цвинтаря, за яким визначили передбачуване місце упокоєння композитора. Але чи є воно справжнім місцем поховання Моцарта – невідомо.

Номер слайду 32

Два сини Моцарта, що вижили. Зліва – молодший Франк Ксавер Моцарт.

Номер слайду 33

Франк Ксавер Моцарт 30 років жив у Львові.

Номер слайду 34

Підсумок уроку Яка музика звучала на уроці? Чим вона вас вразила? Дайте визначення реквієму, серенади, рондо.

Номер слайду 35

Счастье! Звучит нестареющий Моцарт! Музыкой я несказанно обласкан, Сердце в порыве высоких эмоций Каждому хочет добра и согласья! Виктор Боков

Номер слайду 36

Дякуємо за роботу! Урок завершено.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. I. S.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 січня 2020
Переглядів
6767
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку