Презентація уроку "Харчові добавки, Е-числа. Ознайомлення із змістом етикеток на харчових продуктах

Про матеріал
Презентація уроку з хімії: "Харчові добавки, Е-числа. Ознайомлення із змістом етикеток на харчових продуктах". Тип уроку - урок дослідження. Метою уроку є формування поняття про харчові добавки; 2.визначення їхньої потенційної небезпеки для здоров’я людини, вивчення вмісту харчових добавок у найбільш популярних продуктах харчування й визначення ступеня ризику їх вживання; 3.розвиток вміння читати і аналізувати інформацію на етикетці товару; 4.виховання свідомого розуміння зв’язку між якістю харчових продуктів і здоров’ям людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробив: викладач хімії та біології КПЛ НАЗАРЧУК О.В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Харчові добавки Е100-Е182- барвники Е200-Е299- консерванти Е300-Е399- антиокислювачі Е400-Е499- стабілізатори Е500- Е599- емульгатори Е600-Е699- посилювачі смаку та аромату Е700-Е899- запасні індекси Е900-Е999- піногасники

Номер слайду 5

Шкідливі харчові добавки Особливо небезпечні-Е123,Е510,513,Е527 Небезпечні-Е102,Е110,Е120,Е124,Е127,Е129,Е155,Е180,Е201,Е220 Е222,Е223,Е224,Е228,Е233,Е242,Е400,Е401,Е402 ,Е404,Е405,Е501,Е502,Е503, Е620,Е636,Е637 Канцерогенні-Е131,Е142,Е153,Е210,Е212,Е213, Е214,Е215,Е216,Е219,Е230,Е240,Е249, Е280,Е281,Е282,Е283,Е310,Е954 Розлад шлунка-Е338,Е339,Е340,Е341,Е343,Е450, Е461,Е462,Е463,Е465,Е466 Розлад кишечника-Е154,Е625,Е627,Е628,Е629,Е630,Е631, Е632,Е698,Е634,Е685 Підвищують тиск-Е154,Е250,Е252 Небезпечні для дітей-Е270 Заборонені- Е103,Е105,Е111,Е121,Е123,Е125,Е126,Е130,Е152, Е211,Е952 Підозрілі-Е104,Е122,Е141,Е171,Е178,Е241,Е477

Номер слайду 6

Е102-н Е102-н Е160-шш Е232-шш Е343-рк Е527-дн ШШ-шкідливий для шкіри Е103-з Е171-п Е233-н Е400-н Е620-н З-заборонений Е104-п Е172-пн Е239-шш Е401-н Е621-г К-канцерогенний Е105-з Е173-п Е240-к Е402-н Е628-рк ДН-дуже небезпечний Е110-н Е180-н Е242-н Е403-н Е629-рк Н-небезпечний Е111-з Е201-н Е249-к Е404-н Е630-рк П-підозрілий Е120-н Е210-к Е250-ат Е407-в Е631-рк Г-головна біль Е121-з Е211-к Е251-ат Е447-к Е632-рк РШ-розлад шлунку Е122-п Е212-к Е252-ат Е450-рш Е633-рк АТ-артеріальний тиск Е123-дн Е213-к Е270-к Е451-рш Е634-рк В-висипання Е124-н Е214-к Е280-н Е452-рш Е635-рк Х-холестерин Е125-з Е215-к Е281-к Е453-рш Е636-н РК-кишкові розлади Е126-з Е216-к Е282-к Е454-рш Е637-н ПН-захворювання печінки та нирок Е127-н Е217-к,рк Е310-в Е461-рш Е907-в Е128-к Е219-к Е311-в Е462-рш Е951-шш Е129-н Е220-н Е312-в Е463-рш Е952-з Е130-з Е221-рк. Е313-в Е464-рш Е954-к Е131-к Е222-н Е320-х,рк Е465-рш Е967-рш Е141-п Е223-н Е321-х,рк Е466-рш Е1105-шш Е142-к Е224-н Е322-рк,пн Е477-п Е150-п Е225-рк Е338-рш Е501-н Е151-з Е226-рк Е339-рш Е510-дн Е152-з Е231-шш Е340-рш Е513-дн

Номер слайду 7

Чудо - приправа Заощаджує на м’ясі рибі, грибах Маскує низьку якість продукту Рибних , курячих, грибних,соєвих напівфабрикатів, сухариках, соусах, сухих супах Повинно бути не > 1,5г. на 1кг.В продуктах - завжди більше

Номер слайду 8

“КОКА-КОЛА” Фосфорна кислота Н3РО4 Поліція США змиває кров після аварії Використовують фермери замість пестицидів В домашніх умовах як засіб, що чистить навіть іржу За 4 дні розчинає нігті, за 10 днів -пластмасовий гребінець

Номер слайду 9

Акриламід - отрута Канцерогени Рак Чіпси Захворювання серця та нервової с-ми Целюліт Цигарки Виразка шлунку Гастрит

Номер слайду 10

Е – 171 Титанові білила “Жуйка” Е – 131 Стіморол Утворення ракових клітин Аспартам – Е951 Підсолоджувач Головний біль і тошнота Деревний спирт СН3ОН – сильна отрута Захворювання печінки і нирок Мурашину кислоту НСООН

Номер слайду 11

Рейтинг шкідливих продуктів І місце (лідер) Газові напої від компанії “Кока-кола”, “Фруктайм-дюшес” ІІ місце Жувальні гумки “Dirol”,”Orbit” ІІІ місце Енергетичні напої ІV місце Чіпси та сухарики V місце Йогурти “Даніссімо”, ”Ростинка” VII місце Морозиво VI місце Ковбаси

Номер слайду 12

Комп’ютерне тестування 1.Що ми називаємо харчовими добавками?: А. речовини , що вживаються самостійно; В. збільшується термін зберігання продукції; С. поліпшуються умови розфасовки; Д. поліпшується зовнішній вигляд 2. Перші харчові добавки: А. перець; В. гвоздика; С. аспартам; Д. мускатний горіх 3. Що означає розміщена на упаковці літера Е?: А. синонім хімічноі речовини; В. екологічний термін; С. ототожнюється зі словом; Д. дана речовина перевірена на безпеку

Номер слайду 13

4.Заборонені до використання харчові добавки: А. Е121- барвник цитрусовий червоний; В. Е123- барвник червоний амарант; С. Е240- консервант формальдегід(НСОН); Д. Е100- барвник. 5. Найбільш шкідливі харчові добавки: А. Е102- барвник тартразин(цукерки,морозиво,напої); В. Е128- червоний барвник(ковбаси,сосиски(дешеві)); С. Е216- консерванти(цукерки,м’ясні продукти,супи); Д. Е700- запасний індекс. 6. Яка роль барвників у виробництві продуктів?: А. забарвлюють харчові продукти; В. барвники- це найпоширеніші харчові добавки; С. вводять споживача в оману про якість продукту; Д. роблять продукти кориснішими.

Номер слайду 14

7.Які консерванти роблять продукти шкідливими для харчування?: А. Е230- консерванти(фенол-С6Н5ОН); В. Е250- нітрит натрію(NаNО3); С. Е231- консервант(не псуються банани, апельсини); Д. Е600- підсилювач аромату. 8. Яка роль емульгаторів в продуктах харчування?: А. створюють однорідну масу з не змішуючих продуктів; В. завдяки емульгаторам зберігається форма морозива; С. деякі емульгатори завдають великої шкоди здоров’ю людей; Д. емульгатори всі не шкідливі для здоров’я. 9. Підсолоджувачі-це: А. низькокалорійні речовини, що використовуються замість цукру; В. в десятки разів солодший за цукор; С. постійний прийом аспартаму не впливає негативно на здоров’я; Д. підсолоджувач цикламат заборонений у США. 10. Застосовують “Кока-колу”: А. щоб змивати кров із шосе у США; В. щоб захистити рисові плантації від шкідників; С. як миючий засіб; Д. як лікувальний засіб.

Номер слайду 15

11. Рейтинг шкідливих продуктів: А. Кока-кола та її похідні(І місце); В. жуйки “Дірол” та “Орбіт”(ІІ місце); С. енергетичні напої(ІІІ місце); Д. морозиво(ІV). 12. При використанні харчових продуктів необхідно дотримува-тись таких вимог: А. додавати в мінімальних кількостях; В. харчові добавки повинні мати високу ступінь чистоти; С. не збільшувати ризик захворювання населення; Д. харчові добавки мусять бути токсичними.

Номер слайду 16

Відповіді 1.А 7.Д 2.С 8.Д 3.В 9.С 4.Д 10.Д 5.Д 11.Д 6.Д 12.Д

Номер слайду 17

Завдання учням, які бажають отримати: - від 4 до 6 балів- термінологія уроку; - від 7 до 9 балів- вміти читати і аналізувати інформацію на етикетці товару; - від 10 до 12- створити міні-проект на тему: “Поняття про синтетичні лікарські засоби(на прикладі аспірину).”

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
20 березня 2021
Переглядів
2083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку