Презентація уроку із зарубіжної літератури для 5-го класу на тему "Елеонор Портер "Полліанна". Система образів твору"

Про матеріал

Мета: ознайомити п'ятикласників із життям та творчістю письменниці Елеонор Портер; формувати навички виразного читання, коментування, висловлювання власної позиції щодо прочитаного, виділення ключових моментів; виховувати прагнення пізнавати світ, поважати загальнолюдські цінності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Елеонор Портер “Полліанна”. Система образів твору

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Знайомство з Елеонор Портер Елеонор Портер (19 грудня 1868 р. – 21 травня 1920 р.) Народилася письменниця 19 грудня 1868 року в місті Літтлтон у родині перших переселенців до Америки. Росла у християнській сім'ї, була членом місцевої церковної общини, співала в церковному хорі. Сім'я Ходжман була невеликою: мама, батько і всього дві дитини – Елеанор і її старший брат Фред. Жили вони в достатку, батько займався аптечним бізнесом, мама була художницею, на жаль, важко хворіла. Сама Елеонор була теж дуже хворобливою, в початкових класах навіть не ходила до школи, до неї запрошували вчителів додому.

Номер слайду 5

Елеонор мала талант до співу, після закінчення школи вона їде в Бостон і вступає на вокальне відділення в консерваторію. Елеонор стає солісткою Бостонського хорового ансамблю. В той час вона знайомиться з бізнесменом із Вермонта Джоном Лайманом Портером. Вони листувалися протягом п'яти років, в результаті чого у 1892 році одружилися. Відразу після весілля Портери переїжджають в Чаттанугу (Массачусетс), а потім - в Нью-Йорк. Справи чоловіка ідуть вгору, скоро він стає президентом однієї з американських машинобудівних компаній.

Номер слайду 6

Кар'єра співачки для Елеанор завершилася, але її бог нагородив іншим талантом. Стан здоров'я не дозволив Елеанор стати мамою, та вона знайшла розраду в тому, що почала придумувати різні історії для дітей. В останні роки свого життя вона з чоловіком переїхала в невелике містечко Кембрідж; там писала по книзі в рік. Померла Елеанор Портер у 1920 році від туберкульозу.

Номер слайду 7

У 1890-х роках на сторінках американських журналів з'являються її перші оповідання, написані під псевдонімом Елеонор Стюарт, а в 1907 році побачив світ її перший роман «Зустрічі течії». Елеонор Портер створила 4 томи коротких оповідань і 14 романів для дітей та дорослих. Найвідоміший твір «Полліанна» вийшов у світ у 1913 році і відразу став шалено популярним. Описуючи в свої романах дітей-сиріт, Портер доказує: «Не стільки ми потрібні цим нещасним дітям, скільки вони нам. Щоб, дивлячись на те, як вміють радіти життю діти, обділені всім, ми самі би захотіли змінитися».

Номер слайду 8

Книга відразу ж зустріла захоплений прийом у читачів різного віку, і попит на неї не могли задовольнити мільйонні тиражі ( вже у 1920 р. книга була перевидана 47 разів!). По всій Америці створювалися " Клуби Полліанни “. На адресу Елеанор Портер посипався шквал листів з проханням розповісти, що сталося з головною героїнею роману далі. Тому вже в 1915 р. письменниця видала друком наступну повість –«Юність Полліанни».

Номер слайду 9

Портер продовжувала писати до самої смерті, і її нові твори викликали чималий інтерес публіки. Три письменниці (Вірджинія Моффат, Харрієт Сміт і Елізабет Бортон ) по черзі створювали все нові книги, об'єднані образом головної героїні. Так з'явилася ціла серія – «Радісні книги Полліанни»

Номер слайду 10

Візитна картка автора «Полліанна», «Юність Полліанни» Твори, які принесли успіх 14 романів, 4 томи оповідань Літературна спадщина Співи, музика Інтереси та захоплення 19 грудня 1868 р. Дата народження США, м. Літтлтон Батьківщина Елеонор Портер Ім’я

Номер слайду 11

Сюжетно-рольова гра “Лист”

Номер слайду 12

Руханка «Пантоміма» За допомогою одних лише жестів, міміки, рухів та поз потрібно показати: Спортсмена-легкоатлета. Млина з вітряками. Зайченя. Дерево, гілля якого гойдає вітер. Людину, що збирає камінчики біля самого моря та кладе їх у відерце. Веселого клоуна.

Номер слайду 13

Робота з текстом Словникова робота Валіза – дорожня сумка. Леді – пані. Ластовиння –веснянки. Небога – племінниця. Потяг – поїзд.

Номер слайду 14

Вправа “У кінотеатрі” - Зіставте прочитане та побачене:

Номер слайду 15

Вправа «Центр зайнятості» Знайди пару і з’єднай (ім’я героя — рід діяльності). Полліанна кухарка Тітка Поллі хвора жінка Ненсі господиня садиби Тімоті хлопчик-сирота Том водій Містер Пендлтон садівник Місіс Сноу весела дівчинка Джиммі Боб лікар Чилтон священик Пол Форд одинокий багатій

Номер слайду 16

Інтерактивна вправа «Продовж речення» Елеонор Портер народилась … Країна, де вона жила, це – …. Майбутня письменниця спочатку здобула професію …. Елеонор Стюарт – це псевдонім …. У 1913 р. світ побачила повість …. У 1920 р. книгу «Полліанна» перевидавали … разів. Полліанна переплутала тітоньку Поллі з …. Жіноча допомога – це …. Бути багатим – мати в кожній кімнаті … та їсти щонеділі …. Полліанна раділа з того, що не мала раніше гарних речей, тому що ….

Номер слайду 17

Букет настрою Який букет ви візьмете сьогодні з уроку, чому? світлий, приємний настрій сумний настрій душевний настрій спокійний настрій захоплений настрій творчий настрій

Номер слайду 18

Домашнє завдання Для всіх: прочитати розділи «Кімната на горищі, «Гра». (188-195) Для групи художників: оформити обкладинку до книги Е. Портер «Полліанна» (намалювати або придумати комп’ютерний варіант). Для групи акторів: підготувати інсценізацію «Зустріч Поліанни з тіткою Поллі». Для групи дослідників: підготувати розповідь «Режим дня Поліанни».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поворознюк Анна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Анадруцька Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 лютого 2018
Переглядів
23947
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку