Презентація уроку із зарубіжної літератури на тему Туве Янссон "Комета прилітає"

Про матеріал
Презентація створена для використання під час вивчення творчості Туве Янссон. Презентація знайомить коротко з біографією авторки, історією створення історій про Мумі-істот, зайомить з героями твору, закликає до читання твору "Комета прилітає".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туве Янссон"КОМЕТА ПРИЛІТАЄ"

Номер слайду 2

Знайомство через світлини. Спрогнозуйте, чим могла займатися Туве Янс. Сон

Номер слайду 3

Туве Маріка Янс. Сон народилася 9 серпня 1914 р. в столиці Фінляндії м. Гельсінкі. Батько, Віктор Янсон, був скульптором, навчив своєї справи й маленьку Туве. Мати, Сігне Гаммартсен, була популярним дизайнером-графіком, учила дітей малювати. Батьки приділяли багато уваги вихованню дітей. У дружній і творчій родині Янсонів сповідували ідеали свободи, відповідальності, любові й вірності одне одному. Добрі стосунки в сім'ї дали поштовх для створення Туве в подальшому образу родини мумі-тролів та їхніх друзів. Ще в дитинстві, коли сім'я відпочивала біля Фінської затоки, у Т. Янсон виникла ідея намалювати веселу карикатуру на свого братика Ларса у вигляді незграбного бегемотика. Цей образ через багато років стане основним казковим персонажем письменниці. Діти в сімействі Янсонів були дуже дружними, вони все життя допомагали одне одному. Стосунки між сестрою й братами також згодом знайшли відображення в розповідях про мумі-тролів. 1930 р. Т. Янсон переїхала з Гельсінкі до Стокгольма (столиця Швеції), де навчалася в Коледжі мистецтв, ремесла і дизайну. Там вона серйозно займалася малюванням, вивчала художнє оформлення книжок, кераміку. Немає потреби уявляти, що ви неймовірно красиві,адже ви такими І Є Туве Янс. Сон

Номер слайду 4

Живучи в домі свого дядька Ейнара, дівчина нерідко залазила до комірчини, шукаючи щось попоїсти. Дядько жартома лякав її злими тролями, які немовби живуть у комірці й охороняють харчі. Однак злих персонажів скандинавського фольклору (які, зазвичай, у легендах шкодять людям) письменниця перетворила на добрих казкових героїв. Перша книжка письменниці про мумі-тролів побачила світ 1945 р. Це була повість " Маленькі тролі і великий паводок", яка одразу сподобалася читачам у різних країнах. З того часу вона створила ще п ятнадцять книжок про мумі тролів, які ілюстрували сама та її брати. Протягом усього життя письменниця вигадувала історії про мумі-тролів для того, щоб сучасний світ став трохи добрішим і людянішим. З 2002 р. у Фінляндії засновано Літературну премію імені Туве Янсон, яку щороку вручають письменникам, які пишуть для дітей. Книжки популярної фінської авторки перекладено 40 мовами світу, у тому числі й українською — їх переклала на початку 2000-х років Наталя Іваничук.

Номер слайду 5

Work. Цікаві факти У м. Наанталі (Фінляндія) збудовано один із найкращих дитячих парків — Долина мумі-тролів, де шанувальники творчості Т" Янсон можуть побачити будиночок казкових персонажів і пройти стежками їхніх пригод. У м. Тампере в приміщенні дитячої бібліотеки знаходиться Музей мумі-тролів. У ньому зібрано понад 2000 ілюстрацій до книжок Т. Янсон, а також малюнки мисткині до інших творів. На північному заході Фінляндії на острові Кайло розташовано тематичний парк, де гостей розважають герої книжок. У парку немає атракціонів. На зиму, коли мумі-тролі впадають в сплячку, парк зачиняється. Story telling

Номер слайду 6

Story telling. Мумі-тролі дуже популярні в Японії. У тематичному кафе Moomin Bakery & Cafe в Токіо за столиками сидять великі мумі-тролі, а деякі страви вам можуть подати у формі улюбленого персонажа. Янсон написала лібрето Мумі-опери, яка йшла на сцені оперного теару Турку до 2003 року. Партії виконували 9 співаків у костюмах мумі-тролів. Окрім того, в опері задіяний один оповідач і танцівниця. На гонорари від книжок, коміксів, сувенірної продукції Туве змогла купити острів Клувхар у Фінській затоці, де жила зі своєю подругою, художницею Тууліккі Пієтіля. В Україні всі повісті про мумі-тролів видало «Видавництво Старого Лева». Це «Країна Мумі-тролів» у трьох книгах, а також «Рецепти Мумі-мами». Окрім того, комікси «Джунглі в Долині Мумі-тролів» вийшли у видавництві «Основи».

Номер слайду 7

Буктрейлер"Пригоди Мумі-тролів"Якщо ви не знайомі з сімейством мумі-тролів та їхніми друзями, то у вас є добра нагода познайомитися з ними і зануритися у веселі, а інколи й небезпечні, пригоди героїв книг фінської письменниці Туве Янс. Сон.

Номер слайду 8

Туве Маріка Янссон народилася 9 серпня 1914 р. в столиці Фінляндії м. Гельсінкі. Мати, Сігне Гаммартсен, була популярним хореографом, учила дітей танців. Кожного літа батьки вивозили дітей на відпочинок на один з островів у Фінській затоці, де Туве разом із братами проводила все літо. Ставши дорослою, Туве збудувала на острові Клувхару (вона називала його Хару) невеличкий будиночок, протягом двадцяти років поспіль їздила туди, Ще в дитинстві у Т. Янссон виникла ідея намалювати веселу карикатуру на свою сестричку. Туве Янссон навчалася в Коледжі мистецтв, ремесла і дизайну Вона створила десять книжок про мумі тролів, які ілюстрували сама та її брати. З 2000 р. у Фінляндії засновано Літературну премію імені Туве Янссон. Книжки авторки перекладено 10 мовами світу. За ініціативи письменниці почали йти вистави за мотивами мумі-казок. У 1966 році Туве Янссон отримала премію імені Ганса Крістіана Андерсена. Померла письменниця у віці 90 років. Вікторина "Так-Ні"

Номер слайду 9

Туве Маріка Янссон народилася 9 серпня 1914 р. в столиці Фінляндії м. Гельсінкі. (Так) Мати, Сігне Гаммартсен, була популярним хореографом, учила дітей танців. (Ні) Кожного літа батьки вивозили дітей на відпочинок на один з островів у Фінській затоці, де Туве разом із братами проводила все літо. (Так) Ставши дорослою, Туве збудувала на острові Клувхару (вона називала його Хару) невеличкий будиночок, протягом двадцяти років поспіль їздила туди. (Так) Ще в дитинстві у Т. Янссон виникла ідея намалювати веселу карикатуру на свою сестричку. (Ні) Туве Янссон навчалася в Коледжі мистецтв, ремесла і дизайну. (Так) Вона створила десять книжок про мумі тролів, які ілюстрували сама та її брати. (Ні) З 2000 р. у Фінляндії засновано Літературну премію імені Туве Янсон. (Ні) Книжки авторки перекладено 10 мовами світу. (Ні)За ініціативи письменниці почали йти вистави за мотивами мумі-казок. (Так)У 1966 році Туве Янссон отримала премію імені Ганса Крістіана Андерсена (Так)Померла письменниця у віці 90 років. (Ні)Вікторина "Так-Ні"

Номер слайду 10

Назва твору. Автор. Жанр ТемаІдея. ГероїПаспорт твору

Номер слайду 11

Автор - Туве Янссон. Рік видання - 1946 Жанр - повість-казка. Тема: про Велику Подорож, про справжню дружбу, про сімейний затишок, про найважливіші цінності на землі. Головна думка твору – ніколи не треба впадати у відчай і втрачати надію. Завжди варто вірити в краще. План до казки "Капелюх чарівника": 1. Несподівана знахідка. 2. Хмаринки. 3. Чудернацьке звірятко із капелюха. 4. Експеримент над мурашним левом. 5. Самотній острів гатіфнатів. 6. Гемуль ледве врятувався від вогню. 7. Королівський рубін. 8. Риболовля хропуся. 9. Загибель Мамелюка. 10. Будинок перетворився на джунґлі. 11. Усі щасливі.Ідея: роздуми над цінністю усього живого в світі, над сенсом пізнання довкілля та самого себе, над цінністю теплих і щирих взаємин між рідними людьми та людьми в цілому, над прагненням відкриттів і пригод, над необхідністю зберегти цей вразливий світ і зробити його кращим.

Номер слайду 12

Головні герої "Комета прилітає"

Номер слайду 13

Чого вчить твір"Комета прилітає"

pptx
Додано
22 травня 2023
Переглядів
780
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку