Презентація уроку на тему: "Ремонт електродигунів 6/0, 4 кВ. Сушка електродвигунів, вимірювання опору ізоляції та коефіцієнта абсобрції".

Про матеріал

Розробка уроку для учнів закладів професійно (професійно-технічниної) освіти на уроки виробничого навчання, за професією "Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ремонт електродвигунів 6/0, 4кВ. Сушка електродвигунів, вимірювання опору ізоляції та коефіцієнта абсорбції.

Номер слайду 2

Кінцева мета По закінченні вивчення теми, учень буде здатний продемонструвати знання з технології ремонту електродвигунів 6/0, 4кВ, необхідні для якісного виконання ремонтних робіт згідно з технологічним процесом.

Номер слайду 3

Проміжні цілі ПЦ-1 Пояснити призначення сушки електродвигунів. ПЦ-2 Описати правила вимірювання опору ізоляції. ПЦ-3 Сформулювати визначення «коефіцієнт абсорбції» ПЦ-4 Описати спосіб сушіння електродвигуна зовнішнім нагріванням.

Номер слайду 4

Проміжні цілі ПЦ-5 Описати спосіб сушіння струмом короткого замикання. ПЦ-6 Описати спосіб сушіння постійним струмом. ПЦ-7 Пояснити способи визначення початку і кінця обмоток статора. ПЦ-8 Перерахувати вимоги до маркування кінцевих виводів обмотки статора.

Номер слайду 5

Призначення сушки електродвигунів Всі нові електродвигуни, а також електродвигуни, у яких опір ізоляції не задовольняє вимогам, перед пуском повинні бути піддані сушці. Електродвигуни, обмотки яких мають опір ізоляції нижче 0,1 Мом, не рекомендується сушити струмом через можливість пробою ізоляції на корпус. При сушінні струмом корпус електродвигуна повинен бути надійно заземлений. Під час сушіння заліза або обмотки температура не повинна перевищувати 80 °. Нагрівання має відбуватися поступово, інакше температура внутрішніх частин електродвигуна може швидко досягти небезпечної величини

Номер слайду 6

ПУ-ЦРЭО-004 Призначення сушки електродвигунів При сушінні струмом слід підвищувати струм поступово, ступенями, щоб на кожному ступені досягалася цілком встановлена температура обмоток Абсолютно неприпустимо форсувати сушку швидким підвищенням температури на початку сушіння або перевищенням максимально допустимої температури При сушінні електродвигуна, який працював при плюсовій температурі охолоджуючого повітря, слід протягом перших 2 - 3:00 піднімати температуру не вище 50 ° С При сушінні двигуна, який працював при мінусовій температурі охолоджуючого повітря, слід протягом 1,5-2 годин підтримувати температуру не вище 10-20 ° С, потім поступово підвищувати її протягом 2-3 годин до температури 50 ° С По досягненні температури 50 ° С слід надалі підвищувати температуру поступово з тим, щоб температура 80 ° С, 100 ° С була досягнута не раніше ніж через 7-10 годин

Номер слайду 7

Вимірювання опору ізоляції Для вимірювання опору ізоляції користуються мегомметром, в якому постійний струм виробляється невеликим індуктором, що приводиться в рух рукояткою При вимірюванні опору ізоляції електродвигун повинен бути зовсім відключений від мережі і розподільного пристрою Підставою для міркування про ефективність сушіння є опір ізоляції Якщо електродвигун не піддається сушінню, тобто якщо не буде досягнуто найменший допустимий опір ізоляції, слід сушку припинити, дати електродвигуну охолонути до температури на 5-10 ° С вище навколишнього середовища і повторити сушку.

Номер слайду 8

Вимірювання опору обмоток за допомогою універсального моста

Номер слайду 9

Випробування електричної міцності ізоляції обмоток щодо корпусу ИДО ІДО

Номер слайду 10

Перевірка відсутності короткозамкнених витків в обмотці якоря

Номер слайду 11

Випробування електричної міцності міжвиткової ізоляції

Номер слайду 12

Визначення коефіцієнта абсорбції. Мінімальний опір ізоляції всієї обмотки статора при температурі 75 ° С, перевірене мегомметром з робочою напругою не менше 1000В, повинно бути не менше 1 Мом / кв напруги двигуна Необхідним критерієм сухості ізоляції є коефіцієнт абсорбції - відношення значень опору ізоляції при різній тривалості програми напруги. Для цього вимірюють опір ізоляції мегомметром через 15 сек і 60 сек з моменту прикладення напруги при одній і тій же швидкості обертання рукоятки і беруть ставлення показань мегомметра:

Номер слайду 13

Сушка електродвигуна зовнішнім нагріванням. Для нагрівання застосовуються лампи розжарювання, нагрівальний опір, закриті печі (відкриті печі або жаровні застосовувати не рекомендується, так як вони небезпечні в пожежному відношенні) або батареї парового опалення, що не пропускають пари. Хороші результати сушіння виходять при обдуванні електродвигуна нагрітим повітрям При сушінні зовнішнім нагріванням допускається дещо більша температура, ніж при інших способах сушіння, так як нагрівання обмоток відбувається ззовні і всередині електродвигуна не можуть виходити місцеві перегріви, що при сушінні електродвигуна струмом.

Номер слайду 14

Сушка обмоток в шафі 1 2 3 4 1-Пар підігріву 2-Видалення вологи 3-Оглядове вікно 4-Термомет

Номер слайду 15

Сушка струмом короткого замикання Статор приєднати до мережі напругою, рівним 1/8 1/10 номінальної напруги електродвигуна, а ротор загальмувати (якщо ротор фазовий, загальмувати і з'єднати з пусковим реостатом). Необхідно стежити за тим, щоб струм не перевищував 40-60% номінального Під час сушіння струмом короткого замикання необхідно уважно стежити за нагріванням бандажів фазового ротора Залежно від величини напруги струм може бути підведений до ротора, а статор замкнутий накоротко. Амперметр і в цьому випадку повинен бути включений в ланцюг статора

Номер слайду 16

Сушка постійним струмом Схема сушки електродвигуна постійним струмом з включенням фаз послідовно Ротор обертати не можна. Нульова точка або загальні точки з'єднань багатофазної системи розкриваються, обмотки всіх фаз включаються послідовно, і через них пропускається постійний струм

Номер слайду 17

Сушка постійним струмом Перемикати фази приблизно кожну годину, щоб обмотка нагрівалася рівномірно у всіх трьох фазах. Включення і виключення необхідно робити через реостат при струмі не більше 20% номінального щоб уникнути можливості пробою ізоляції обмоток від екстраструми. Струм сушіння не повинен перевищувати 40-60% номінального значення. Схема сушки електродвигуна постійним струмом з перемиканням фаз

Номер слайду 18

Визначення початку і кінця обмоток статора Для перевірки правильності позначень виводів обмотки кінці фаз С4 С5 і С6 з'єднують між собою, а початок фаз С1 С2 і С3 з'єднують з джерелом трифазної напруги. При цьому можливі чотири варіанти умовних позначень і під'єднувань фаз обмотки двигуна 1-й спосіб

Номер слайду 19

Визначення початку і кінця обмоток статора 2-й спосіб Якщо кінці фаз з'єднані так, як показано зліва на малюнку 3, то на вільній фазі (С5-С6) буде напруга, приблизно рівна напрузі джерела. Якщо підключення виконано, так як показано праворуч на рис 3, що відповідає правильному маркуванні фаз, - напруга на фазі (С5-С6) буде близька до нуля. Замість вольтметра в зазначеному способі можна скористатися лампою розжарювання. В останньому випадку лампа не загориться.

Номер слайду 20

Визначення початку і кінця обмоток статора 3-й спосіб За допомогою омметра або пробника визначають виводи обмоток кожної фази. Якщо до умовного початку фази підключити "плюс" акумулятора, а до умовного кінця - "мінус", то при розмиканні рубильника на інших фазах буде "плюс" на засадах і "мінус" на кінцях. Визначити полярність напруги на вільних фазах можна за допомогою мілівольтметри магнітоелектричної системи.

Номер слайду 21

Виводи обмоток розробляються АД

Номер слайду 22

Виводи обмоток статора раніше розроблених і модернізованих АД

Номер слайду 23

Виводи обмоток роторів АД

ppt
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
2088
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку