Презентація уроку на тему "Римська республіка в V-ІІІ ст. до н. е."

Про матеріал

Презентація уроку на тему "Римська республіка в V-ІІІ ст. до н. е."

План уроку

1. Римська республіка: організація влади і римське суспільство.

2. Завоювання Римом Італії.

3.Війни Риму з Карфагеном.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РИМСЬКА РЕСПУБЛІКА У V — ІІІ СТ. ДО Н. Е.

Номер слайду 2

Бесіда 1.Де розташовувалася Давня Італія? Якими були її природні умови? 2. Витлумачте поняття: етруски,сенат,патриції,плебеї. 3.Коли та за яких обставин виникло місто Рим? 4.Хто та як управляв Римом за найдавніших часів?

Номер слайду 3

План нового матеріалу 1. Римська республіка: організація влади і римське суспільство. 2. Завоювання Римом Італії. 3.Війни Риму з Карфагеном.

Номер слайду 4

509 р. до н. е. утворення республіки у Римі

Номер слайду 5

Першим консулом Римської республіки став Юній Брут

Номер слайду 6

Представники кількох десятків найбагатіших римських сімей з року в рік обіймали державні посади. Так у Римі утворилася знать – нобілітет.

Номер слайду 7

Боротьба плебеїв і патриціїв у Римі

Номер слайду 8

Завоювання Римом Італії Війни римлян з етрусками

Номер слайду 9

Війна з галами, перемога римлян

Номер слайду 10

Боротьба з саммітами

Номер слайду 11

Боротьба з грецькими колоністами

Номер слайду 12

Вправа «Коло ідей» Завдання Опрацюйте матеріал підручника с.210-211 та визначте, що означають крилаті вислови: «Гуси врятували Рим» «Горе переможеним» «Піррова перемога»

Номер слайду 13

Підкорення всієї Італії

Номер слайду 14

Войовничий характер Римської республіки Війни Риму за підкорення Італії тривали понад 200 років. Вони проводили політику, зміст якої визначався словами: “Розділяй і владарюй!”

Номер слайду 15

Пунічні війни Робота в групах 1-а група - «Перша Пунічна війна» с.212 2-а група - «Друга Пунічна війна» с. 213-214 3-я група - «Третя Пунічна війна» с.214 Подія Роки Хто переміг Значення Перша Пунічна війна Друга Пунічна війна Третя Пунічна війна

Номер слайду 16

І Пунічна війна (264–241 рр. до н. е.) У середині ІІІст. До н.е. розпочалася війна між римом і Карфагеном. Карфагенян римляни називали “пунами”, тому війна дістала назву Пунічної.

Номер слайду 17

КАРФАГЕН Місто Карфаген було розташоване на півночі Африки. Його заснували фінікійці. З часом Карфаген став найсильнішим і найбагатшим містом Західного Середземномор'я

Номер слайду 18

У середині ІІІ ст. до н.е. розпочалася війна між Римом і Карфагеном. Карфагенян римляни назівали “пунами”, тому війна дістала назву Пунічної.

Номер слайду 19

Причиною конфлікту став великий багатий острів Сицилія, яким здавна володіли карфагеняни. Римляни хотіли його захопити.

Номер слайду 20

Війна точилася на морі та на суші. Карфагеняни зневажливо поставилися до римського флоту, який був набагато гірший, ніж у них. Але несподівано зазнали поразки на морі.

Номер слайду 21

На прохання Карфагену укладено мир. Сицилія переходить під владу римлян. Карфаген протягом 10 років зобов’язаний сплатити контрибуцію в розмірі 3 тис. 200 талантів.

Номер слайду 22

Пунічні війни Пунічні війни Подія Роки Хто переміг Значення Перша Пунічна війна 264-241 рр. до н. е. Рим Рим отримав Корсику,Сардинію, Сицилію,Карфаген мав сплатити контрибуцію Друга Пунічна війна Третя Пунічна війна

Номер слайду 23

ІІ ПУНІЧНА ВІЙНА (218–201 РР. ДО Н. Е.) Карфаген був переможений, але не скорився. Місто почало готуватися до наступної війни з Римом

Номер слайду 24

Нова Пунічна війна. Вона почалася на землях Іспанії, куди вирушили в пошуках нових земель, багатств і рабів карфагеняни. Полководець пунійців Ганнібал «Наскільки був він сміливим, кидаючись у небезпеку, настільки ж бував обачливим у самій небезпеці. Не існувало такої праці, від якої б він стомлювався тілом або занепадав духом» (Тіт Лівій).

Номер слайду 25

Ганнібал повів свою армію через високі гори Альпи. Баггато воїнів загинуло і чимало обморозилось під час переходу.

Номер слайду 26

Біля селища Канни відбувається нова битва, що скінчилася для римлян загибеллю 45 тис. воїнів, 90 сенаторів, 30 консулів, преторів і едилів. В битві при Каннах у 216 р. до н. е. яскраво виявився талант полководця Ганнібала: військо, удвічі менше, обороняючись, заманило римлян у пастку, оточило й знищило їх.

Номер слайду 27

Після розгрому при Каннах римляни згуртувалися. На чолі римського війска став талановитий полководець Сціпіон Африканський.

Номер слайду 28

Він вирішив завдати удару по самому Карфагену. Для цього він переплив через море і висадився зі своїм війском біля Карфагена.

Номер слайду 29

Ганнібал змущений був залишити Італію і поспішити на допомогу рідному місту. Але, у битві при Замі (202 р. до н.е.), його спіткала невдача, і він зазнав поразки

Номер слайду 30

Друга Пунічна війна тривала 17 років и закінчилась перемогою Риму. Карфаген втратив усі свої заморські володіння, весь війсковий флот, він виплатив Риму велику суму грошей – контрибуцію.

Номер слайду 31

Пунічні війни Пунічні війни Подія Роки Хто переміг Значення Перша Пунічна війна 264-241 рр. до н. е. Рим Рим отримав Корсику,Сардинію, Сицилію,Карфаген мав сплатити контрибуцію Друга Пунічна війна 218-201 рр. до н. е. Рим Рим здобув Іспанію,Північну Італію. Карфаген мав знищити свій флот,сплатити контрибуцію Третя Пунічна війна

Номер слайду 32

ІІІ Пунічна війна 149–146 рр. до н. е. Римляни ненавиділи Карфаген і не полишали думки його знищити.

Номер слайду 33

Римський сенатор Катон щоразу закінчував свої виступи в сенаті словами: «Карфаген треба знищити!»

Номер слайду 34

У 149 р. до н.е. римська армія висадилася в Африці. Римляни збудували навколо Карфагена свою систему укріплень і нікого не випускали з міста. Вони перегородили греблею морську гавань.

Номер слайду 35

Три роки тривала Третя Пунічна війна. Римляни застосовували бойову техніку, метальні машини.

Номер слайду 36

Після жостокого штурму місто було взято. Його було спалено і зруйновано.

Номер слайду 37

Пунічні війни Пунічні війни Подія Роки Хто переміг Значення Перша Пунічна війна 264-241 рр. до н. е. Рим Рим отримав Корсику,Сардинію, Сицилію,Карфаген мав сплатити контрибуцію Друга Пунічна війна 218-201 рр. до н. е. Рим Рим здобув Іспанію,Північну Італію. Карфаген мав знищити свій флот,сплатити контрибуцію Третя Пунічна війна 149-146 рр. до н. е. Рим Рим став повним володарем Середземномор'я. Карфаген був знищений

Номер слайду 38

Історичний диктант У 509 р. до н. е. в Римі було утворено… Найвища державна посада в Римі… Представник обраний плебеями для захисту їхніх інтересів… У 5 ст. до н. е. у Римі було ухвалено … Урочистий вїзд і хода Римом полководця та армії… Війни між Римом і Карфагеном називають… Перша пунічна війна закінчилася перемогою… 8. Завойована римлянами область,країна,що розташовувалася за межами Італії…

Номер слайду 39

Історичний диктант 9.Він походив із старовинного патриціанського роду Корнеліїв, був консулом.За успішне здійснення висадки римського війська у 204 р. до н. е. в Африці дістав призвісько Африканський. 10.Імя цього видатного діяча Карфагену у перекладі означає «Дар Ваала»,син полководця Гамількара Барки.Уславився тривалою війною проти Риму на його власній території. 11.Політичний діяч Риму,учасник Другої Пунічної війни. Щоразу свою промову в сенаті з будь-якого приводу завжди закінчував словами: «А Карфаген має бути зруйнований!»

Номер слайду 40

Історичний диктант У 509 р. до н. е. в Римі було утворено республіку Найвища державна посада в Римі - консул Представник обраний плебеями для захисту їхніх інтересів – народний трибун У 5 ст. до н. е. у Римі було ухвалено Закони 12 таблиць Урочистий вїзд і хода Римом полководця та армії - тріумф Війни між Римом і Карфагеном називають Пунічними Перша пунічна війна закінчилася перемогою Риму Завойована римлянами область,країна,що розташовувалася за межами Італії - провінція

Номер слайду 41

Історичний диктант 9.Він походив із старовинного патриціанського роду Корнеліїв, був консулом.За успішне здійснення висадки римського війська у 204 р. до н. е. в Африці дістав призвісько Африканський.Сципіон 10.Імя цього видатного діяча Карфагену у перекладі означає «Дар Ваала»,син полководця Гамількара Барки.Уславився тривалою війною проти Риму на його власній території.Ганнібал 11.Політичний діяч Риму,учасник Другої Пунічної війни.Щоразу свою промову в сенаті з будь-якого приводу завжди закінчував словами: «А Карфаген має бути зруйнований!»Катон

Номер слайду 42

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1. Опрацювати відповідний матеріал за підручником - параграф 43 2. Опрацювати нові поняття, скласти три речення із запропонованими словами. • Громадяни, республіка. • Плебеї, народні трибуни. • «Закони дванадцяти таблиць», консул.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Рибалка Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Волкова Вікторія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дубовська Олена Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
3 липня 2018
Переглядів
22908
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку