Презентація уроку на тему "Європейське суспільство й держави в Х-ХV ст. Скандинавія."

Про матеріал
Презентація до уроку всесвітньої історії у 7 класі. Розділ ІІІ. Європейське суспільство ф держави в Х- ХV ст. Тема. Скандинавія.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Європейське суспільство й держави в Х-ХV ст. Скандинавія.

Номер слайду 2

Питання класу 1. Пригадайте з уроків історії України, що таке «шлях із варягів у греки».2. Хто такий Рюрик? Як його доля пов’язана з історією України?

Номер слайду 3

1. Назва основного водного торгового шляху Київської Русі, що зв'язував північні райони країни з південними руськими землями і скандинавські країни з Візантійською імперією. Цей шлях пролягав від Варязького моря (Балтійського моря) Фінською затокою по річці Неві, Ладозьким озером, озером Ільмень, р. Дніпро, потім Руським (Чорним) морем уздовж західного берега до Царгороду (тепер Стамбул).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

2. Рюрик — легендарний князь-засновник правлячого роду Рюриковичів. Згідно з переказом "Повісті временних літ" він 862р. був запрошений на княжіння групою слов’янських і фінських племен півночі Східної Європи. Князь ладозький, батько київського князя Ігоря.

Номер слайду 6

Піднявши вітрила своїх дракарів, вони долали моря, відкриваючи нові країни й континенти. Своєю хоробрістю та безжальністю наводили такий жах на сучасників, що ті вірили буцімто цих воїнів наділено чаклунською силою і зброя проти них безсила. Вони звались «Люди Півночі».

Номер слайду 7

План уроку: 1. Природно-географічні умови Скандинавії.2. Суспільне життя скандинавів.3. Вікінги.4. Завойовані території та відкриття вікінгів.5. Виникнення та розвиток скандинавських держав у ХІІ-ХV ст.

Номер слайду 8

Поняття, терміни та дати: нормани, вікінги, варяги, дракар, особиста унія, Кальмарська унія,793р. –напад норманів на монастир, 793р.- середина ХІ ст.- «епоха вікінгів», 1397р.-Кальмарська унія,

Номер слайду 9

На півночі Європи знаходиться регіон, який називається Скандинавією. Це територія сучасних Норвегії, Швеції та Данії (учні знаходять території на карті)

Номер слайду 10

Природа цього краю не надто гостинна: літо коротке і прохолодне, зима тривала, земля кам’яниста і малородюча, більшість території вкрита густими лісами. Люди в основному заселяли морське узбережжя та родючі долини. Місцеве населення гуртувалося навколо трьох центрів:

Номер слайду 11

• На півдні данські племена мали столицю у місті Росквіл та заснований на перехресті морських торгових шляхів порт Гедебю;• Шведи гуртувалися навколо Уппсали — міста, де жив їхній верховний король-жрець, а торговими центрами були Бірка та острів Готланд;• На норвезькому узбережжі існувало одразу кілька малих королівств.

Номер слайду 12

Населення Скандинавії об’єднували спільні культура, релігія та суспільний устрій. Основу населення становили вільні люди, які володіли землею, худобою, кораблями, а нерідко й рабами. Сім’ї вільних людей об’єднувались у роди, а роди — у племена. На чолі союзу з кількох племен стояв конунг (король). Також були ярли — вожді у військових походах. Питання внутрішнього життя вирішувались спільно на загальних зборах роду або племені.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Скандинавський півострів був диким і суворим краєм. Скелясті береги, порізані вузькими затоками, гори, вкриті вічними снігами, густі непролазні ліси, бурхливі ріки, численні озера і болота - такою була Давня Скандинавія. Сміливі, сильні, войовничі племена, що населяли її створили барвисті міфічні історії і перекази. В них розповідалось про створення світу, про вічну боротьбу богів-асів з велетнями-грімтурсенами, про великі битви, перемоги і поразки богів і їх супротивників. Через багато років, ці історії були складені в цикли, які називались сагами. Головне божество скандинавів, голова північно германського пантеону - могутній і загадковий бог Одін. Загиблих у боротьбі, він приймає у Валгаллі - у чертогу вбитих, де воїни проводять час у застіллях і боях. Бог-ошуканець Локі. Він самий підступний і виверткий з всіх богів, який в своїх інтересах часто підводить своїх братів, але іноді допомагає їм.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Земля Скандинавії не могла прогодувати всіх своїх жителів, тому для них важливими стали інші заняття: морська торгівля, поєднана з піратством та розбійними нападами на чужоземні поселення. Європейці цих морських розбійників називали норманами, тобто «північними людьми». Самі себе вони називали «вікінги». На Русі вікінгів називали варягами. Епоха вікінгів тривала з кінця VIII до середини ХІ ст.

Номер слайду 19

Першим зафіксованим нападом вікінгів вважається 8 червня 793 р., коли вони пограбували монастир Св. Кутберта на острові поблизу північно-східного узбережжя Англії.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Вікінги на своїх кораблях — дракарах — запливали у гирла річок та підіймалися ними до найбагатших поселень. Під час нападу вікінги вбивали тих, хто чинив спротив, а решту забирали у рабство. Цінне майно привласнювали, а саме поселення зазвичай спалювали. Одночасно з грабіжницькими походами вікінги займалися торгівлею. Вони торгували з найрізноманітнішими народами та країнами: франками, германцями, русичами, візантійцями, арабами, татарами. Для того, щоб було зручніше вести торгівлю, вони облаштовували постійні укріплені поселення. Одне з них розташовувалось на території Русі, у Гнєздові (неподалік сучасного Смоленська). Це поселення було на шляху «із варяг у греки». Тут вікінги збирали податки з кораблів, що пропливали повз.

Номер слайду 23

Поступово вікінги від набігів переходять до захоплення земель. В Англії утворилась Денло - область датського права. В 911р. ярл Роллон змусив французького короля Карла Простуватого віддати йому у феод частину північної Франції, яка почала називатись Нормандією. У ХІ ст. нормандський вождь Робер Гвіскар (Лукавий) підкорив Південну Італію. Він вигнав звідти візантійців. Згодом така ж доля спіткала арабів Сицилії.

Номер слайду 24

Крім загарбання чужих земель, вікінги вели мирну колонізацію. У 80-і роки Х ст. ярл Ерік Рудий, якого вигнали з батьківщини за вбивство, вирушив у незвіданий шлях на захід. Випадково відкрив він узбережжя Гренландії. Син Еріка Лейв не дарма отримав прізвисько Щасливий. Близько 1000 року, ще далі на захід, він висадився на берег, де було тепло, було багато риби, а у лісах ріс виноград. Вінланд ("Країна винограду") був Америкою, відкриття зроблене за 500 років до Колумба.

Номер слайду 25

Займались вікінги і торгівлею. Саме вони торували шлях „з варяг у греки" річками Київської Русі. Поступово натиск вікінгів вичерпався. У Скандинавії утворились окремі королівства, і сили норманів спрямовуються на вирішення внутрішніх проблем. Сприяло зміцненню королівської влади і прийняття християнства на межі Х-ХІ ст.

Номер слайду 26

Із зміцненням королівств починаються вже більш планомірні війни. Датський король Кнут Могутній підкорив Норвегію, Англію і частину Швеції. У ХІІ ст. датчани захопили частину Прибалтики. Шведи у середині ХІІІ ст. захопили частину Фінляндії і спробували заволодіти землями у гирлі Неви, проте зазнали поразки від князя Олександра Невського (Невська битва 1240 р.)Суспільство у скандинавських країнах було організовано дещо по-іншому, ніж у інших країнах Європи. Селяни панщини не знали, а лише платили оброк. Їх захищав закон і королівський суд.

Номер слайду 27

Найбільш розвиненою серед скандинавських країн була Данія. Значну роль у швидкому піднесенні відіграв Вальдемар IV Аттердаг(1340—1375 рр.). Донька й наступниця короля Маргарита (Маргрете)(1387—1412 рр.) продовжила політику батька, спрямовану на об’єднання Скандинавії під своєю владою. Як дружина норвезького короля Гакона VI Маргарита в 1375 р. домоглася обрання на данський престол свого сина Олафа, який після смерті Гакона в 1380 р. успадкував і норвезький престол. Таким чином, Данія та Норвегія об’єдналися особистою унією. Після смерті Олафа в 1387 р. Маргарита стала королевою Данії та Норвегії. У 1397 р. у шведському місті Кальмар Данія, Норвегія та Швеція уклали Кальмарську унію.

Номер слайду 28

Використовуючи уривок із договору про унію Данії, Швеції та Норвегії, з’ясуйте, що мала забезпечити учасникам союзу ця угода. (стор.50)Ерік Померанський (1382-1459), 44-й король Норвегії (1389-1442), 67-й король Швеції (1396-1439), 32-й король Данії (1412-39) Фрагмент картини з герцогського замку в Дарлово, Польща

Номер слайду 29

Перевірте свої відповіді: За її умовами на всі три країни поширювалася влада одного короля, але в кожній державі зберігалися свої закони й органи влади. Він не був союзом рівних держав, у ньому головувала сильніша за інших Данія.

Номер слайду 30

ЗАВДАННЯ КЛАСУ: Зобразіть схематично «Причини походів вікінгів»

Номер слайду 31

ПЕРЕВІРКА ВІДПОВІДЕЙ: ПРИЧИНИ ПОХОДІВ ВІКІНГІВНестача у Скандинавії земель, придатних для сільського господарства. Розвиток торгівлі та мореплавання у скандинавів, прогрес у суднобудуванніПрагнення родової знаті та верхівки племен до збагачення й політичного впливу. Політична слабкість сусідніх країн

Номер слайду 32

Користуючись підручником та картою, складіть схему «Напрямки походів вікінгів»

Номер слайду 33

Перевірте свої відповіді: НАПРЯМКИ ПОХОДІВ ВІКІНГІВ-X ст. Ейрік Рудий. Відкриття Гренландії — «Зеленої країни» -Ісландія. IX ст. Заселення «Льодової країни» -Русь-Україна. Шлях «із варягів у греки» СКАНДИНАВІЯ ЮТЛАНДІЯ-Близько 1000 р. Лейв. Дісталися узбережжя Північної Америки — Вінланду, «Країни винограду» -Південна Італія, о. Сицилія, Сицилійське королівство -Візантія

Номер слайду 34

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:І рівень- опрацювати §9 , читати та переказувати, підготувати відповіді на питання після тексту параграфа:-”епоха вікінгів” тривала…-назва “нормани”перекладається як…-у Русі-Україні норманів називали…-Уперше загін норманів напав на …..в….-кораблі норманів називали…-Кальмарську унію було підписано...

Номер слайду 35

ІІ рівень-у зошиті складіть хронологічну таблицю відомостей про походи вікінгів (використовуючи додаткові джерела)ІІІ рівень- Висловіть свою думку та обгрунтуйте її. У 888 р. під час усіх церковних та монастирських богослужінь Західної Європи до молитви додавали слова «…і від люті норманів збережи нас, боже!». Поясніть, яку інформацію може отримати дослідник за цим фактом.

Номер слайду 36

Для перевірки своїх знань, перейдіть за посиланням та дайте відповіді на питання тесту:https://forms.gle/ok. Sk. Ngxdy. MFQSTWV9

pptx
Додано
13 січня 2021
Переглядів
2936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку