Презентація уроку з природознавства для 3-го класу на тему "Сонце - найпотужніше джерело енергії"

Про матеріал

Мета : формуати уявлення про роль Сонця в житті на планеті; донести, що Сонце - найголовніше джерело енергії на Землі; наголосити на необхідності економного використання природних ресурсів; розвивати уяву, мислення, фантазію учнів; формувати інформаційно-комунікаційну компетентність, зв'язне мовлення; виховувати прагнення бути здоровим і сильним, піклуватися про планету.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок № 24 3 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

А ось чи ви знаєте, коли людина вперше почала використовувати вогонь? Відбулося це ще у часи синантропів та неандертальців.  Спочатку перші люди використовували так званий природний вогонь, що найчастіше виникав від блискавок. Штучно ж добувати вогонь людина навчилася вже значно пізніше - десь 100-50 тисяч років до нашоі ери.  Відомо декілька давніх способів добування вогню. Найбільш поширені - тертя між собою двох шматків дерева та висікання іскор із кременя. Давні люди використовували вогонь для захисту від холоду та хижих звірій, а також для освітлення печер та приготування їжі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Потужну енергію мають і вітер, і вода, і Сонце. Сонце – найголовніше джерело енергії на Землі. Адже сонячна енергія є джерелом енергії вітру, води, тепла морів, живих організмів, а також причиною утворення протягом тисячоліть торфу, бурого й кам’яного вугілля, нафти і природного газу. Проте ця енергія накопичена протягом тисяч і мільйонів років.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Кам’яне вугілля, нафта і газ утворилися з решток давніх організмів, тому енергія, що зберігається в них, також є енергією Сонця. Саме вона і вивільняється під час горіння паливних корисних копалин.

Номер слайду 11

Сонце було джерелом енергії ще з початку давніх часів. Коли ми вішаємо одяг на вулиці, аби він висохнув на сонці - ми використовуємо сонячне тепло для того, щоби робити роботу

Номер слайду 12

Рослини використовують сонячне світло як їжу. Цей процес називається фотосинтезом. "Фото" означає світло, а "синтез" - поєднуватися. Таким чином, за допомогою сонячного світла рослини поєднують воду та інші речовини і роблять для себе їжу.

Номер слайду 13

     Сонце можна використовувати, щоби нагріти воду в будинку й на роботі. За допомогою сонячного світла можна навіть готувати їжу.

Номер слайду 14

     Ми можемо перетворювати сонячне світло на електричну енергію, використовуючи прилад, що називається фотоелементом. "Фото", як Ви пам'ятаєте, означає світло, а елемент - частину чогось великого. Це велике називається сонячною батареєю, і в ній є дуже багато фотоелементів.

Номер слайду 15

Електрична енергія від сонячних батарей може використовуватися прямо в будинку. Сонячні батареї використовуються в багатьох маленьких приладах, таких як калькулятори, та можуть бути дуже великими й використовуватись у великих машинах, таких як космічні кораблі. На малюнку видно величезні крила станції, та насправді це не крила, а сонячні батареї, завдяки яким на станції працюють прилади.

Номер слайду 16

Деякі експериментальні автомобілі також використовують сонячні батареї. Вони перетворюють сонячне світло на електрику, що обертає електромотори в автомобілі.

Номер слайду 17

На сонячних електростанціях уловлюють промені спеціальні дзеркала, які можуть бути розташовані на величезній площі, що дорівнює 70 футбольним полям.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Енергію Сонця використовують для перетворення її на електричну, так звану сонячну електрику. Її можна використовувати всюди : у калькуляторах і автомобілях, водонагрівачах, фонтанах, будівлях, на електростанціях і супутниках. Від Сонця залежать усі джерела енергії : енергія вітру, води, вугілля, нафти і природного газу.

Номер слайду 20

Основним недоліком сонячної енергії є те, що вона може зникати у хмарні дні і недоступна в нічний час. Однак з появою на небі Сонця - поновлюється.

Номер слайду 21

Сонячна енергія належить до відновлювальної енергії. Енергія Сонця не забруднює навколишнє середовище, не виділяє шкідливих газів, її не можна розлити, як нафту. Вона є абсолютно безкоштовною. Сонячні батареї довговічні.

Номер слайду 22

В Україні встановлено декілька експериментальних сонячних батарей, які використовуються для постачання електрики досить великим споживачам.

Номер слайду 23

Є інші способи використання сонячної енергії. Можна, наприклад, установити високу башту, в яку буде закачуватись вода, а навколо башти встановити величезну кількість дзеркал. Віддзеркалюючи сонячні промені на резервуар, встановлений на башті, вони перетворюють воду на пару, а пара працює в паровій турбіні та виробляє енергію.      Можливо, Ви самі винайдете спосіб перетворення сонячного світла на електрику.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Дослідження в Арктиці привели учених до висновку , що біле хутро північних тварин, особливо ведмедів, уловлює 95% сонячного тепла. Особливості будови волосини цих тварин беруть до уваги під час виробництва сонячних батарей.

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Рибакіна Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гусар Галина Пилипівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ординович Марія Богданівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
24283
Оцінка розробки
4.5 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку