Презентація уроку з природознавства для 3-го класу на тему "Використання енергії рухомої води"

Про матеріал

Мета : продовжувати формувати знання учнів про значення води в житті людини; ознайомити зі способами використання людиною енергії рухомої води, із поняттям "гідроелектростанція"; удосконалювати навички роботи з географічною картою; розвивати пізнавальний інтерес, мислення, комунікативну компетентність, уміння співпрацювати в парі; виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок № 26 3 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

З давніх-давен люди, спостерігаючи за тим, як течуть річки, зрозуміли, що можна використовувати енергію води у власних цілях. Момент усвідомлення цієї можливості став переломним для цивілізації: на берегах річок і у водоспадів стали будувати млини, лісопилки та інші технологічні споруди, які в своїй роботі використовували силу водних потоків. Спадання води здавна використовувалось для обертання лопатних коліс і турбін. Вода була першим джерелом енергії, а першою машиною, за допомогою якої людина використовувала енергію води, була примітивна водяна турбіна. Понад 2000 років тому горці на Ближньому Сході вже користувалися водяним колесом у вигляді валу з лопатками: потік води, відведений зі струмка або річки, тиснув на лопатки, передаючи їм свою кінетичну енергію. Лопатки рухалися, а оскільки вони були жорстко скріплені з валом, то обертався вал. До нього у свою чергу прикріплювалося млинове жорно, яке разом з валом оберталося відносно нерухомого нижнього жорна. Саме так працювали перші "механізовані" млини для зерна. Але їх споруджували тільки у гірських районах, де річки і струмки мали великі перепади і сильний тиск.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

     Вода, що рухається або падає, може використовуватися для того, щоби робити роботу. Пам'ятаєте, енергія - це є здатність робити роботу, таким чином, вода може бути могутнім джерелом енергії.

Номер слайду 12

Сотні років тому, вода, що рухається, обертала дерев'яні колеса, які, в свою чергу, обертали великі, важкі кам'яні колеса, що називаються "жорна", і жорна розмелювали зерно в борошно. Сьогодні її використовують для вироблення електроенергії.

Номер слайду 13

     Гідроелектростанції використовують воду, аби виробляти електрику. Слово "гідро" означає воду. Греблі гідроелектростанцій зазвичай будують у горах, але це не обов'язково. Греблі затримують річкову воду, що збирається в озеро за греблею, і це озеро називається водосховищем.

Номер слайду 14

В Україні є 65 гідроелектростанцій і відповідна кількість водосховищ. Ось деякі з них: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Каховське, Дніпродзержинське. Найбільшим в Україні є Кременчуцьке водосховище.

Номер слайду 15

     З водосховища вода тече по величезній трубі й потрапляє в машину, яка називається турбіною. Турбіна є великим колесом із лопатками навколо, трошки схожим на млин. Вода штовхає лопатки, і це величезне колесо обертається. Обертаючись, турбіна обертає іншу машину - генератор, який і виробляє електроенергію.

Номер слайду 16

     Від генератора електроенергія йде по проводах у Ваш будинок, школу, кінотеатр, на фірми, фабрики, заводи.

Номер слайду 17

Ще одною формою гідроенергії є сила морських і океанських хвиль. У майбутньому, ми зможемо використовувати енергію хвиль для вироблення електроенергії. Коли-небудь, на узбережжі Чорного й Азовського морів побудують маленькі гідроелектростанції, що будуть перетворювати рух хвиль угору-додолу на електрику.

Номер слайду 18

Також є можливість використовувати енергію припливів. У тих місцях, де висота припливу сягає кількох метрів, можна будувати греблі та затримувати воду, використовуючи її для вироблення електрики. Декілька таких електростанцій уже працюють та виправдали себе.

Номер слайду 19

Як Ви бачите, на гідроелектростанції проходить перетворення потенціальної енергії води, що запасається у водосховищі, на кінетичну енергію падаючої води, яка, в свою чергу, обертає турбіну. Це є механічна енергія. А для того, щоби перетворювати цю механічну енергію на електричну, було винайдено генератор.

Номер слайду 20

Треба додати, що чим вища гребля гідроелектростанції, тим більше енергії запасається у воді та, зрозуміло, більше енергії ми отримуємо у вигляді електрики.

Номер слайду 21

     У наш час дуже поширені гідро-акумулятивні електростанції (ГАЕС). Акумулювати означає накопичувати, збирати. Такі електростанції вдень, коли існує велика нестача електрики, виробляють її, а вночі, коли електрики забагато, станція працює як величезний насос, що закачує воду нагору, до водосховища.

Номер слайду 22

     Такою станцією є Київська ГАЕС. Існують проекти будівництва ще чотирьох станцій подібного типу.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Ця гідроелектростанція збудована на річці Дніпро. Станція розташована в Запоріжжі. Це - найбільша електростанція України. Вона найстаріша серед багатьох електростанцій на Дніпрі. Будували станцію впродовж п’яти років. Щоб збільшити силу падаючої води, насипали греблю, піднявши рівень до 37 м. Вода падає на турбіну, яка виробляє електричну енергію, що лініями електропередач надходить в оселі, школи, заводи. На енергії цієї станції працює металургійний, хімічний і машинобудівний промисловий комплекс нашої країни.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Мелешко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. підіпригора олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бідношея Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
22892
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку