Презентація уроку з природознавства для 3-го класу на тему "Тварини. Різноманітність тварин"

Про матеріал

Мета : формувати знання учнів про різноманітність тваринного світу; з'ясувати особливості будови представників різних груп тварин; розвивати логічне мислення, спостереження, уяву та мислення учнів; виховувати зацікавленість тваринним світом планети, бажання його вивчати й берегти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок № 40 3 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Світ тварин надзвичайно різноманітний. Кого ви найперше уявляєте, коли чуєте слово «ТВАРИНА» ? Науку про тварин називають – зоологія. Ученим відомо близько півтора мільйона видів тварин. З них понад мільйон – це комахи. Риб відомо приблизно 20000 видів, земноводних – 3400, плазунів – 6000, птахів – 8600,звірів – 4000.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ЧЕРВИ Вам знайомий дощовий черв’як. Напевне доводилося бачити п’явок. Вони живуть у водоймах. У природі живе багато інших червів.

Номер слайду 11

МОЛЮСКИ Молюски – поширені безхребетні тварини. Тіло їхнє м’яке, іноді захищене черепашкою. Розміри молюсків переважно невеликі : чорноморський рапан має довжину 12 см, равлик – 8 см. Найбільші представники – це кальмари та восьминоги. Більшість із них пересувається за допомогою ніг, деякі із них пересувається за допомогою ніг, деякі – щупальцями.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Найзубатішою твариною на Землі є слимак! У його маленькому ротику налічується до 30 тисяч крихітних зубів. А у звичайного садового равлики, який водиться в Америці, на язику вміщується 135 рядів дрібнесеньких зубів по 105 штук у кожному ряду. Разом це – понад 14 тисяч! Такою своєрідною терткою равлик стирає частини рослин, якими харчується.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Рапан – ненажерливий хижак. Її основна їжа – устриці, мідії…

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

РАКОПОДІБНІ Ракоподібні мають скелет, схожий на шкаралупу. Він захищає тіло від ушкоджень та хижаків. Мешкають у прісній та солоній воді. Частину ракоподібних людина використовує в їжу. Крім того, вони дуже корисні для природного середовища, бо очищують водойми, поїдаючи відмерлі рештки тварин.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

ПАВУКОПОДІБНІ Павукоподібні відрізняються від комах тим, що мають вісім ніг. Дехто боїться павуків. Проте павуки, що мешкають у нашій місцевості, не становлять загрози людям, хоча користь їх очевидна. Павуки дуже спритні й винахідливі. Жителі тропічних країн тримають їх у домашніх умовах для знищення шкідливих комах.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

РИБИ Риби живуть у водоймах. Тіло в них вкрите лускою. Рухаються за допомогою плавців. Дихають киснем, розчиненим у воді.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

ЗЕМНОВОДНІ Усі земноводні мають гладеньку шкіру, через яку легко проникає рідина й кисень, що містяться у повітрі. Тому шкіра в них є додатковим органом дихання. Більшість земноводних проводять життя у вологих місцях, чергуючи перебування у воді та на суходолі. Вони активні лише в теплих умовах. При похолоданні земноводні впадають у заціпеніння. За температури нижче -2 градуси – гинуть. Більшість цих тваринок живе лише у прісній воді. Проте існує морська жаба, яка може мешкати й у солоній воді.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

ПЛАЗУНИ Плазуни – тварини, у яких тіло вкрите сухими лусками, а в деяких ще й панцирем. Вони рухаються «плазуючи», тобто тягнуть своє тіло по землі. Плазуни поширені в різних середовищах : у воді, на суходолі. Деякі з амфібій для розмноження ( відкладання яєць) виходять на суходіл. Плазуни періодично линяють, скидаючи старий покрив. Це холоднокровні тварини. Тому вони віддають перевагу місцевостям із теплим і жарким кліматом. В Україні живе близько 20 видів плазунів.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Існує давня легенда про те, що крокодили, поїдаючи свою жертву, плачуть «крокодилячими сльозами». Учені довели, що крокодили плачуть зовсім не від жалю. Виявляється, таким чином тварина позбавляється зайвої солі, яка є в організмі. Для цього є спеціальні залози, розміщені прямо біля очей та на язику.. Через це крокодили можуть мешкати й у солоних водоймах.

Номер слайду 49

Крокодили та алігатори з’явилися на землі ще 200 мільйонів років тому. Вони є представниками давньої групи тварин, старшої від динозаврів, яка вимерла в далекому минулому. Алігатори відрізняються від крокодилів тим, що в них не виглядають зуби, коли закрита паща ( у крокодилів виглядає четвертий зуб), і вони мають тупу морду. Ці тварини – плазуни.

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Крім крокодила ще є тварина з довгим родоводом. Від часів стародавніх ящерів відома й шкіряста черепаха. Представники цих плазунів є найбільшими сучасними черепахами. Їхня довжина сягає 2 метри, а маса – 600 кг. Черепахи живляться молюсками, ракоподібними, рибою та водоростями.

Номер слайду 53

Купуючи черепаху, варто знати, чим сухопутна черепаха відрізняється від водяної. У водяних черепах між пальцями є перетинки, хвіст тонкий, набагато довший, ніж у сухопутної, панцир плоский, темний. У сухопутної він опуклий і круглий. Сухопутну черепаху утримувати легко : їдять вони здебільшого рослинну їжу – молочай і люцерну, листя фруктових дерев, суниці, овочі. Можна пустити тваринку й на травичку попастися, але слід бути пильними : хоча й кажуть про повільність черепах, насправді вони пересуваються швидко і на великі відстані.

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

КОМАХИ Комахи – тварини, у яких шість ніг ( три пари). До них належать жуки, метелики, бджоли, мухи, бабки, мурашки, коники, джмелі та багато інших.

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Номер слайду 68

Номер слайду 69

Номер слайду 70

Номер слайду 71

Номер слайду 72

Номер слайду 73

ПТАХИ У птахів тіло вкрите пір’ям. Передні кінцівки у птахів перетворилися на крила, тіло має обтічну форму, пристосовану до польоту. Пір’яний покрив зберігає тепло, і навіть у люті морози птах не мерзне.

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Номер слайду 76

Номер слайду 77

Номер слайду 78

Номер слайду 79

Номер слайду 80

Номер слайду 81

Номер слайду 82

Номер слайду 83

ЗВІРІ Звірі, або ссавці, - тварини, які вигодовують малят молоком. Тіло в більшості цих тварин укрите волоссям.

Номер слайду 84

Номер слайду 85

Номер слайду 86

Номер слайду 87

Номер слайду 88

Номер слайду 89

Номер слайду 90

Номер слайду 91

Номер слайду 92

Номер слайду 93

Номер слайду 94

Номер слайду 95

Номер слайду 96

Номер слайду 97

Номер слайду 98

Номер слайду 99

Номер слайду 100

Номер слайду 101

Номер слайду 102

Номер слайду 103

Номер слайду 104

Номер слайду 105

Номер слайду 106

Номер слайду 107

Номер слайду 108

У далекій Австралії живуть дуже незвичайні звірі, кумедні на вигляд, із великою кишенею на животі, яку називають сумкою. У сумці вони виношують своїх дитинчат. Цих тварин називають сумчастими. До них належать кенгуру, вомбат, летяга, коала.

Номер слайду 109

Номер слайду 110

Номер слайду 111

Номер слайду 112

Сумчастий ведмедик коала живе на деревах і спускається на землю тільки заради того, щоб перейти на інше дерево. Проте він дуже спритний і вміє плавати. Удень тваринка спить, а вночі лазить по дереву й харчується пагонами та листям евкаліпта. Коала виношує своє дитинча в сумці, а коли воно виростає, носить його на спині. Через знищення людиною евкаліптових лісів цій тварині загрожує небезпека вимирання.

Номер слайду 113

Є тварини, які є національними символами. Їх захищають найбільше. В Австралії це кенгуру і коала. У Сполучених Штатах - орлан.

Номер слайду 114

У Єгипті - верблюд.

Номер слайду 115

А в Індії священною твариною вважається корова.

Номер слайду 116

В Україні ж однією з національних тварин є бджола.

Номер слайду 117

П З К З М П Р

Номер слайду 118

Номер слайду 119

П Т А Х И О В О Д Н Н М Е З І К О М А Х И З В І Р І Ю С К И Л О М П Л А З У Н И Р И Б И

Номер слайду 120

Номер слайду 121

Номер слайду 122

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Попова Лідія Володимирівна
    Дуже велика та кропітка робота проведена під час підготовки презентації! Море інформації! Картинки якісні, яскраві! Дітям дуже сподобається дистанційний урок, який сьогодні проведу за Вашим ресурсом, шановна Олена Володимирівна. Щиро дякую за Ваш труд!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Lipska Tatiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бараш Ганна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Свідницька Вікторія
    Дякую за чудову роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ахмадеева Светлана
    Дякую за Вашу роботу!Натхнення у подальшій роботі
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
13814
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку