Презентація уроку з української мови для 6-го класу на тему "Відмінювання іменників першої відміни"

Про матеріал

Запропонована презентація містить цікавий матеріал про пори року. Учні уявно подорожують у різні пори року та при цьому в ігровій формі вивчають теоретичний матеріал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Люби природу не як символ Душі своєї, Люби природу не для себе – Люби для неї. Вона – не тільки тема вірша Або картина, - В ній є висоти незміримі Й свої глибини… Максим Рильський

Номер слайду 2

ВІДМІНЮВАННЯ ІМЕННИКІВ ПЕРШОЇ ВІДМІНИ

Номер слайду 3

Завдання уроку: повторити і поглибити знання про іменник як частину мови; правильно вживати відмінкові закінчення іменників першої відміни твердої, м`якої та мішаної групи в однині та множині; правильно визначати відмінок іменників.

Номер слайду 4

Цифровий диктант Так – 1 Ні – 0 За відмінковими закінченнями іменників в українській мові розрізняють чотири відміни. До першої відміни належать іменники жіночого, чоловічого та спільного роду, що в початковій формі мають закінчення –а, -я. До другої відміни належать іменники чоловічого роду з нульовим закінченням або –о та іменники середнього роду із закінченнями –о, -е, -я в початковій формі. До третьої відміни відносяться іменники жіночого роду із закінченням –о.

Номер слайду 5

Іменники середнього роду, які при відмінюванні набувають суфіксів –ат, -ят, -ен, належать до четвертої відміни. Іменники ім`я, плем`я, кошеня відносяться до четвертої відміни. В українській мові п`ять відмінків. До третьої відміни належать іменники жіночого роду з нульовим закінченням. Іменники в орудному відмінку відповідають на питання ким? чим? 10. Іменник мати належить до першої відміни.

Номер слайду 6

Цифровий диктант Код 1 110 110 110

Номер слайду 7

Пори року

Номер слайду 8

Осінь Осінь - щедра господиня, Принесла нам всім дари: Дині, яблука і груші, Золотисті килимки. Осінь – красная дівчина, Все прикрасила вона. Золотом, багрянцем, блиском Зачаровує всіх нас.

Номер слайду 9

Господиня, диня (м`яка група). Груша (мішана група). Дівчина (тверда група).

Номер слайду 10

Н. дівчина Р. дівчини Д. дівчині З. дівчину О. дівчиною М. (на) дівчині Кл. дівчино Н. диня Р. дині Д. дині З. диню О. динею М. (на) дині Кл. дине Н. груша Р. груші Д. груші З. грушу О. грушею М. (на) груші Кл. груше

Номер слайду 11

листоноші нероби соні

Номер слайду 12

Н. нероби Р. нероб Д. неробам З. нероб О. неробами М. (на) неробах Кл. нероби Н. соні Р. сонь Д. соням З. сонь О. сонями М. (на) сонях Кл. соні Н. листоноші Р. листонош Д. листоношам З. листонош О. листоношами М. (на) листоношах Кл. листоноші

Номер слайду 13

Запам`ятай! У Р. в. множини іменники першої відміни мають, як правило, нульове закінчення і зрідка – закінчення –ів (суддів), - ей (сімей). Приголосні перед закінченням – ей не подвоюються: статей (стаття).

Номер слайду 14

М`яка група Будівля Ерудиція Заготівля Мішана група Каша Огорожа Раджа Іржа Невдача Ноша Яремче Немає дерева без коріння. Тверда група Недотепа Екзотика М`ята Азбука Єхидна Думка Епоха Ракета Естрада Ваза Ангіна

Номер слайду 15

Зима

Номер слайду 16

Грудень землю грудить, а хати студить. До завірюхи треба кожуха. Зима

Номер слайду 17

Запам`ятай! У давальному й місцевому відмінках однини відбувається чергування приголосних ( річка – у річці, сестричка – сестричці, дорога – на дорозі, стріха – на стрісі).

Номер слайду 18

Весна

Номер слайду 19

Микола сидів на траві й замислено, не кліпаючи, дивився в землю .

Номер слайду 20

Микола (Н.в.) сидів на траві (М.в.) й замислено, не кліпаючи, дивився в землю (З.в.).

Номер слайду 21

Коли так кажуть ? Не чути землі під собою. Хоч з-під землі викопай. Як із-під землі з'явитися. Як крізь землю провалитися.

Номер слайду 22

Коли так кажуть ? Не чути землі (Р.в.) під собою. Хоч з-під землі (Р.в.) викопай. Як із-під землі (Р.в.) з'явитися. Як крізь землю (З.в.) провалитися.

Номер слайду 23

Літо

Номер слайду 24

Загадки Сидить баба на грядках, вся закутана в хустках. 2. В земляній сиджу коморі, а коса моя надворі. 3. І печуть мене, і варять, і їдять мене, і хвалять. 4. Хто мене бачить, той гірко плаче.

Номер слайду 25

Домашнє завдання §34 (стор. 113, 114); написати твір “Улюблена пора року” (використати іменники другої відміни) БАЖАЮ УСПІХІВ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Заборонок Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Саморядова Марія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Каракоц Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мандзюк Олеся Володимирівна
    Раджу скористатися матеріалом до уроку креативних педагогів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
15 січня 2018
Переглядів
10763
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку