Презентація «Усе на світі боїться часу, але час боїться пірамід»

Про матеріал
Історичний підхід у навчанні сприяє свідомому засвоєнню математичних знань і формуванню творчої особистості. З цією метою використовується презентація «Усе на світі боїться часу, але час боїться пірамід» при вивченні теми «Піраміда».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усе на світі боїться часу,але час боїться пірамід

Номер слайду 2

Піраміда як одне із 100 чудес світу. Призначення пірамід у Давньому ЄгиптіКрасномовним свідком високої культури древніх єгиптян є дивні храми, знамениті єгипетські піраміди – гробниці фараонів. Піраміди служили фараонам, відповідно до їхньої релігії, східцями, по яких вони виходили на небо. Тому найстародавніші піраміди були східчастими, мали форму східців. Археологи нарахували 80 пірамід. Вони піднімаються серед гарячих пісків Лівійської пустелі і тягнуться на десятки кілометрів від сучасного Каїра до Фаюмського каналу. Найвідоміші три великі піраміди біля Гізи: Хеопса, Хефрена і Мекерина.

Номер слайду 3

Велика піраміда Хеопса (Хуфу)2589—2566 рр. до н.е.

Номер слайду 4

Піраміда Хефрена (Хафра)Старовинна назва: Хафра Великий 2558-2532 рр. до н.е.

Номер слайду 5

Піраміда Хефрена (Хафра)Старовинна назва: Хафра Великий 2558-2532 рр. до н.е. 2532—2504 рр. до н. е. Старовинна назва: Мікерін Божественний

Номер слайду 6

Будівництво навіть середньої піраміди було нелегкою справою. Піраміди були побудовані за допомогою мускульної сили. На правому березі Ніла, в каменоломнях поблизу Мемфіса, тисячі людей були зайняті видобутком тонкозернистого вапняку. У горі спочатку визначали границі майбутнього блоку, потім вибивали глибоку канаву, а в неї забивали дерев’яні клини , які обливали водою. Будівництво пірамід. Через деякий час дерево збільшувалось в об’ємі, тріщина розширялась, і моноліт відділявся від скали. Потім кам’яну глибу на місці обробляли інструментами із каменю, міді і дерева. Вона набувала форму куба. Оброблені глиби на човнах перевозили на інший берег Нілу.

Номер слайду 7

Щоб підняти блоки, єгиптяни будували із цегли і каменю нахилений насип під кутом 15°. Довжину насипу збільшували зі збільшенням розмірів піраміди. По цих насипах кам’яні блоки тягнули на дерев’яних санях, а щоб зменшити силу тертя, трасу постійно поливали водою. Потім з допомогою дерев’яних важелів блоки встановлювали на місце. Коли будівництво в основному закінчувалося, насип вирівнювали, а поверхню піраміди закривали спеціальними блоками. Будівництво пірамід

Номер слайду 8

Якість праці будівників, які жили ще 47 століть тому, була такою, що незбіг горизонтальних і вертикальних ліній піраміди був не більшим за ширину великого пальця. Каміння так тісно приєднувалось одне до одного, що між ними не можна було всунути навіть голку. Будівництво пірамід. На цій піраміді ще й досі збереглися сліди від насипів, по яких тягли блоки.

Номер слайду 9

У багатьох пірамідах робили лабіринти, сліпі камери і пастки, які повинні були перешкодити грабіжникам добратися до мумій і могильних коштовностей. Та це не допомогло. До того часу, коли вчені серйозно зайнялись вивченням пірамід, вони були вже майже порожні. Будівництво пірамід

Номер слайду 10

Піраміда Хеопса або велика піраміда, перше з 7 чудес світу. Споруджена в XXVIII сторіччі до нашої ери. Спочатку вона піднімалася на 147 метрів, але через підхід пісків її висота зменшилася до 137 метрів і на її вершині утворився майданчик шириною 10 метрів. Кожна сторона квадратного підніжжя піраміди складає 232 метри, або, якщо бути точним, одна сторона довша від іншої на 20 сантиметрів, тобто помилка усього в 0,0009. Площа основи піраміди більша 50 тисяч метрів квадратних. Піраміда Хеопса – одне з семи чудес світу. Отже, піраміда Хеопса має форму правильної чотирикутної піраміди. Її чотири грані орієнтовані за чотирма сторонами світу. Ширина грані в основі дорівнює 232 метри, а висота піраміди - 147 метри, площа основи - 5,3 гектара.

Номер слайду 11

При сході сонця, коли її вершина ще покрита туманом, піраміда здається рожево-персиковою, у ті рідкісні хвилини, коли горизонт затягнений хмарами, - сірувато-чорною, а при холодному сяйві місяця вона нагадує засніжену гірську вершину. Велич піраміди. Велику піраміду Хеопса нерідко називають Біблією в камені.

Номер слайду 12

У XXIст. жоден архітектор навіть за допомогою сучасної техніки і знань не зумів повторити піраміду Хеопса. Першою найвищою спорудою, яка з’явилася після піраміди Хеопса, стала Ейфелева вежа, побудована як символ технічного прогресу в ХХ ст. нашої ери. У наші дні сотні-тисяч людей з’їжджаються з усіх кінців світу, щоб подивитися на найвеличніший пам’ятник давньоєгипетської цивілізації – піраміди в містечку Гіза. Ці вражаючі уяву усипальниці фараонів продовжують і сьогодні зберігати безліч таємниць, а про те, якими засобами користувались стародавні майстри під час їх зведення, досі сперечаються інженери й історики. Почуті вами факти свідчать, що піраміда Хеопса - творіння людського генія - це пам’ятник не тільки архітектури, але й математики. Велич піраміди

Номер слайду 13

І кожна цегла, статуя, колона,Мережечка, різьба і малювання. Незримими устами промовляє:«Мене створив Єгипетський народ іТим на вік своє імення вславить»Велич піраміди. Так переклала напис на руїні піраміди Леся Українка.

pptx
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
719
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку