Презентація"Усна народна творчість"

Про матеріал

Даний матеріал може бути використаний учителем початкових класів при проведенні уроку позакласного читання у 2 класі з теми "Усна народна творчість".
Він допоможе поглибити знання учнів про малі жанри усної народної
творчості та їх призначення; про казку як вид усної народної творчості; збагачувати словниковий запас слів, розвивати уяву, логічне мислення, пам'ять,спостерігати за діями персонажів, навчати міркувати над вчинками героїв казок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Фольклорні жанри ЛІЧИЛКИ КАЗКИ ПРИСЛІВЯ СКОРОМОВКИ ЗАГАДКИ ПІСНІ

Номер слайду 3

Ми, українці, - нація дуже давня. Ми самі творили свою національну культуру. Протягом своєї багатовікової історії український народ склав безліч прекрасних казок, прислів’їв, загадок, пісень. Я люблю читати, бо народна мудрість вчить, як на світі жить.Хочу сама більше дізнатися про це і розповісти вам.

Номер слайду 4

РОЗПОВІДНИЙ ТВІР ПРО ВИГАДАНІ, ЧАСТО ФАНТАСТИЧНІ ПОДІЇ. Та чи всі зібрались до моєї хати? Всі. Тоді вже й можна казку починати.

Номер слайду 5

ДОТЕПНЕ ЗАПИТАННЯ АБО ВИСЛІВ, В ЯКОМУ НАЗИВАЄТЬСЯ НЕ САМ ПРЕДМЕТ, А ПОДІБНИЙ ДО НЬОГО ЗА ІСТОТНИМИ ОЗНАКАМИ. Я ВАМ НЕЮ НАТЯКАЮ, НЕЮ ДУМАТЬ СПОНУКАЮ, ЩОБ КМІТЛИВИЙ ВРАХУВАВ, ЩОБ Я В НЕЇ ПРИХОВАВ, ВАС МОРОЧАЧИ НАВМИСНЕ, І ТОДІ ВІДГАДКА ЗБЛИСНЕ. Дмитро Білоус А ЯКІ ЗАГАДКИ ЗНАЄТЕ ВИ?

Номер слайду 6

ЗАГАДКИ - ВІРШІ ЗАГАДКИ - ЗАПИТАННЯ ЗАГАДКИ - ОПОВІДАННЯ ПЕРЕТВОРИ ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИ НА ЗАГАДКИ. БЕЗ РОСИ І ТРАВА НЕ РОСТЕ. ВОДА КАМІНЬ ТОЧИТЬ.

Номер слайду 7

КОРОТКІ РИМОВАНІ ВІРШІ, ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ РОЗПОДІЛУ РОЛЕЙ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОСЛІДОВНОСТІ УЧАСТІ ДІТЕЙ У ГРІ. ВИЙШЛА ОЛЯ НА СТЕЖИНКУ, ЗАГУБИЛА ТАМ КОРЗИНКУ, А В КОРЗИНЦІ – ПАЛЯНИЦЯ, ХТО З’ЇВ - ТОМУ ЖМУРИТЬСЯ. КОТИЛАСЯ ТОРБА З ВИСОКОГО ГОРБА, А В ТІЙ ТОРБІ – ХЛІБ-ПАЛЯНИЦЯ. КОМУ ДОВЕДЕТЬСЯ – ТОЙ БУДЕ ЖМУРИТЬСЯ. РОЗКАЖИ СВОЇ ЛІЧИЛКИ ЯКІ ЗНАЄШ !

Номер слайду 8

ЗАДИРАЙ НОСА НАСТІЛЬКИ, ЩОБ ШАПКА НЕ ЗЛЕТІЛА. ВЕЛИКИЙ РОСТИ, ЩАСЛИВИЙ БУДЬ, СЕБЕ НЕ ХВАЛИ, ДРУГОГО НЕ ГУДЬ. БЕЗ ТРУДА НЕМА ПЛОДА. ВЛУЧНИЙ НАРОДНИЙ ВИСЛІВ З ПОВЧИЛЬНИМ ЗМІСТОМ.

Номер слайду 9

ЖАРТІВЛИВИЙ ВИСЛІВ ІЗ ВАЖКИХ ДЛЯ ШВИДКОЇ ВИМОВИ СЛІВ ЩИГЛИ В КУЩАХ ПИЩАЛИ, ЩОРАНКУ СПОВІЩАЛИ: “ В КУЩАХ ВІТРИЩЕ СВИЩЕ, ГУЛЯЄ МОРОЗИЩЕ.” УСІХ СКОРОМОВОК НЕ ПЕРЕСКОРОМОВИШ, НЕ ПЕРЕВИСКОРОМОВИШ.

Номер слайду 10

НЕВЕЛИКИЙ ПОЕТИЧНИЙ ТВІР, ЩО МАЄ КУПЛЕТНУ ПОБУДОВУ Й ПРИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ СПІВУ. НАРОДНІ ПІСНІ ПОБУТОВІ ЕПІЧНІ ЯКУ ПІСНЮ ТИ МОЖЕШ ЗАСПІВАТИ? ОБРЯДОВІ

Номер слайду 11

КОЛИСКОВА ПІСНЯ, КОЛИСКОВА – ТО НАЙПЕРША МАТЕРИНА МОВА. ХОДИТЬ СОН КОЛО ВІКОН, А ДРІМОТА КОЛО ПЛОТА. ПИТАЄТЬСЯ СОН ДРІМОТИ: ДЕ МИ БУДЕМ НОЧУВАТИ? - ДЕ ХАТИНКА ТЕПЛЕНЬКАЯ, ДЕ ДИТИНКА МАЛЕНЬКАЯ,- ТАМ МИ БУДЕМ НОЧУВАТИ, МАЛЕ ДИТЯ ПРИСИПЛЯТИ. ЩОБ ВИРОСЛО, НЕ ЗМАРНІЛО, ЩОБ ТЯЖЕНЬКО НЕ ХВОРІЛО, СИЛИ Й РОЗУМУ НАБРАЛОСЬ, СВОЇХ БАТЬКІВ ПОТІШАЛО.

Номер слайду 12

КОЛЯДКА – СТАРОВИННА ОБРЯДОВА РІЗДВЛЯНА ПІСНЯ. ЩЕДРІВКА – СТАРОВИННА ОБРЯДОВА НОВОРІЧНА ПІСНЯ.

Номер слайду 13

1.К.С.Прищепа. Тематичний словник школяра. 2.C.С. Коструба. Золоте джерельце. 3.Т.М. Байдара. Я і Україна. 4.О.Я. Савченко. Читанка. 4 кл. 5.Н.С. Іватьо. Дивосвіт. 6 В.І. Цимбалюк. Дивограй.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. грабовецька ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Середа Вікторія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кравчук Ольга Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 березня 2018
Переглядів
11333
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку