Презентація "Усна народна творчість"

Про матеріал
Презентація "Усна народна творчість" 3 клас.Презентація містить теоретичний матеріал,завдання та цікаву інформацію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Усна народна творчість»

Номер слайду 2

УВАГА СТАРАННІСТЬ ЛІНЬ ПРАЦЬОВИТІСТЬ БАЙДУЖІСТЬ ІНТЕРЕС ХОРОШИЙ НАСТРІЙ

Номер слайду 3

УВАГА СТАРАННІСТЬ ЛІНЬ ПРАЦЬОВИТІСТЬ БАЙДУЖІСТЬ ІНТЕРЕС ХОРОШИЙ НАСТРІЙ

Номер слайду 4

ЧИСТОМОВКАВа-ва-ва-щедра прекрасна мова. Да-да-да-прозора як вода. Ни-ни-ни-мова України. Та-та-та-вічно молода й багата. Ня-ня-ня колискова пісня. Це-це-це заходить у серце. Ова-ова-ова наче пташка світанковаІт-іт-іт-гордо лине у політ

Номер слайду 5

Асоціативний кущ. Усна народна творчість. ЗАГАДКИСКОРОМОВКИКАЗКИЛЕГЕНДИПІСНІПРИКАЗКИЛІЧИЛКИ

Номер слайду 6

Усна народна творчість ( фольклор ) - народна мудрість. Народна. Усна. Творчість. Автор-народ. З вуст в вуста. Жанри. Пісні, загадки, легенди, приказки,прислів’я ,скоромовки, лічилки,потішки.

Номер слайду 7

Казка – твір, у якому є вигадка, фантазія.

Номер слайду 8

Чарівні Побутові Про тварин. Казки●Чари●Герої-злодії●Чарівні предмети●Чарівнні випробування●Герої-прості люди●Висміюються погані риси характеру●Захоплення розумом,винахідливістю●Герої-тварини●Тварини розмовляють●Сильний захищає слабкого

Номер слайду 9

ЗАЧИНОСНОВНА ЧАСТИНАКІНЦІВКА

Номер слайду 10

Боротьба добра зі злом. Боротьба розуму з тупістю. Боротьба справедливості з підлістю. ОСНОВНА ЧАСТИНА

Номер слайду 11

ГероїПОЗИТИВНІНЕГАТИВНІ

Номер слайду 12

 Скоромовки-коротка фраза з штучно ускладненою артикуляцією, що містить складні для вимови поєднання звуків. Декілька правил для вас, які допоможуть вивчити скоромовки: Спочатку потрібно промовити скоромовку повільно та чітко, практично по складах. Спробуйте промовити її беззвучно. Проговоріть текст пошепки. Не шиплячи, не тихо, а саме пошепки. Скажіть скоромовку ще раз, але вже використовуючи різні інтонації: від засудження до співчуття, від усмішки до роздратування. Тепер потрібно вимовити скоромовку якнайшвидше.

Номер слайду 13

Загадка-вислів розповідного або питального характеру, що потребує відгадки.

Номер слайду 14

«Придумай загадку»______________маленька,______________руденька,______________стрибає,______________збирає,______________ховає.______________звірок,______________клубок,______________стирчать,______________не взять.______________грибочки,______________листочки.

Номер слайду 15

Прислів’я-це короткий влучний вислів, який уміщує в собі оцінку подій, якостей і рис характеру людей, повчання. Приказки-стислий крилатий вислів,близький до прислів'я, але без повчального значення. Іноді це укорочене прислів'я.

Номер слайду 16

«Плутанина»Вік живи-вік трудись. Хто багато читає , той мало знає. Хочеш більше знати , треба більше спати.

Номер слайду 17

Лічилки-невеликий віршований твір, зазвичай дитячий, яким визначається роль і місце у колективній грі кожного учасника.

Номер слайду 18

Українські народні пісніВсесвітньо-культурне значення української народної пісні. Фольклористи підрахували, що досі було записано понад півмільйона українських народних пісень. З них опубліковано лише неповних десять відсотків, найбільше у п'ятдесятитомнику «Українська народна творчість» та десятитомному корпусі «Українські народні мелодії», який охоплює 11 447 записів. Жодна нація за всю історію не має такої кількості пісень, як самостійно створив український народ. В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень. На другому місці перебуває Італія з кількістю 6 тисяч народних пісень●ПОБУТОВІ●ЖАРТІВЛИВІ●КАЛЕНДАРНО-ОБРЯДОВІ (калядки,щедрівки,веснянки,жниварські)●КОЛИСКОВІ

Номер слайду 19

Усна народна творчість має велике значення у житті народу як у минулому, так і в наш час. Адже недарма в одному з українських прислів'їв говориться: "Пісня ні в добру, ні в злу годину не покидає людину". Вона полегшує працю, виражає і радісні, і важкі настрої, розважає в горі, веселить під час відпочинку, навчає любити батьківщину, бути їй вірним, відданим.     Величезне значення має усна народна творчість також і для розвитку науки, літератури, мистецтва.     У спадщину ми дістали величезну кількість пісень, дум, балад, казок, створених багатьма поколіннями наших предків, і зобов'язані берегти усну народну творчість як найдорожчий скарб народу, вивчати, знати її та збагачувати новими перлинами.

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, Презентації
НУШ
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку