Презентація "Усний докладний переказ розповідного тексту художнього стилю з елементами опису тварини"

Про матеріал

Презентація до уроку розвитку зв'язного мовлення за темою "Усний докладний переказ розповідного тексту художнього стилю з елементами опису тварини, що містить синоніми та антоніми (за колективно складеним простим планом)." (5 кл. НУШ) за модельною навчальною програмою «Українська мова» (автори – О.В.Заболотний, В.В.Заболотний).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення. Усний докладний переказ розповідного тексту художнього стилю з елементами опису тварини, що містить синоніми та антоніми (за колективно складеним простим планом)Підготувла Шищенко Н. М.

Номер слайду 2

Мета предметні: ознайомити учнів з особливостями переказу тексту розповідного характеру з елементами опису тварини; комунікативні:розвивати мовленнєво-мислительні вміння усвідомлювати тему й основну думку, тип і стиль мовлення, запам'ятовувати конкретні факти, послідовність викладу матеріалу; мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати змістово-композиційний і мовний аналіз художнього тексту розповідного характеру з урахуванням типологічної і стильової характеристики, ключові: сприймати письмовий текст, розуміти його, докладно відтворювати зміст прочитаного тексту, уводячи в нього опис тварини; загальнокультурні: виховувати ціннісне ставлення особистості до природи. 

Номер слайду 3

Бесіда. Що таке текст ?Які ознаки тексту ?Які типи мовлення ви знаєте ?Які стилі мовлення вам відомі?Назвіть особливості художнього стилю та типу – розповіді та опису?

Номер слайду 4

Типи мовлення. Опис Розповідь. Роздум

Номер слайду 5

ОПИСТип висловлювання, в якому йдеться про ознаки предмета, явища, чи особи. До тексту типу опису можна поставити запитання: який?

Номер слайду 6

Структура опису:

Номер слайду 7

Художні засоби для опису

Номер слайду 8

Загадка. Ця мала сліпа тваринка. Має чорну-чорну спинку,Під землею риє хід. День і ніч трудяга –(Кріт)

Номер слайду 9

Загадка. Цей хлопець незвичайний –Зовсім не публічний. Він, краде, коренеплоди,Плюндруючи городи.(Кріт)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Цікаві факти про кротаhttps://www.youtube.com/watch?v=Z6 I_RHzh. TFE

Номер слайду 12

Чому кріт спочатку був сердитий, а потім повеселішав?КРІТРанньої весни ворухнулася раптом суха бур’янина, похиталася і впала. А на тому місці, де вона стояла, зробилася нора. У норі хтось важко посапував і сердито бурмотів. А трохи згодом з-під землі виткнувся гострий писок, за ним – сердитющі настовбурчені вуса, а за вусами – уся голова й короткі лапи з довгими кігтями. Велика голова була припорошена пилом, з маленькими ямочками замість вух. Кріт понюхав туман і прислухався.

Номер слайду 13

У бур’янах було тихо. Тоді підземельник повільно, неспішно підняв угору дві заслінки побіля вух, і з-під них вигулькнуло на світ двоє маленьких очей. «Гм, де ж це я опинився?» – подумав Кріт сердито, бо йому дуже хотілося їсти, і вибрався з нори весь.

Номер слайду 14

Він був кволий, безсилий після зимового сну, тому ледве переставляв ноги. Наткнувшись на якийсь курінь, він покуштував язиком вологий мох і став швидко його лизати. Ах, як прохолодно стало йому в грудях, скільки сили прибуло одразу! І кріт повеселішав (За Г. Тютюнником).

Номер слайду 15

Бесіда. Яка основна думка тексту ?Визначити тип мовлення ? Яким був кріт ?

Номер слайду 16

Чи можна стверджувати, що поданий текст належить до якогось одного типу мовлення ?На які частини можна поділити текст ? Виділіть мікротеми, як вини взаємопов’язані. В якій частині тексту міститься опис?

Номер слайду 17

Визначте, які типи мовлення поєднано в тексті. Знайдіть опис крота й заповніть таблицю.

Номер слайду 18

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Частини тіла крота. Характеристика частин тілаписок вуса лапи кігті голова очігострий

Номер слайду 19

Випишіть:1) антоніми, ужиті для опису крота; 2) із другого й третього абзаців синоніми.

Номер слайду 20

Складіть колективно й запишіть план тексту. Послухайте текст удруге. Користуючись планом і виписаними словами, перекажіть докладно текст (усно). Поясніть, якими видами мовленнєвої діяльності ви скористалися, виконуючи вправу.

Номер слайду 21

Поясніть розділові знаки в реченні: А трохи згодом з-під землі виткнувся гострий писок, за ним – сердитющі настовбурчені вуса, а за вусами – уся голова й короткі лапи з довгими кігтями. Поясніть правопис слів: з-під, сердитющі, настовбурчені, кігтями,угору, безсилий.

Номер слайду 22

Творча робота «Розфарбуй крота”

Номер слайду 23

КРІТ -невеликий комахоїдний ссавець, що живе під землею; цінний своїм хутром. Байдуже кротові, що поверх його.. нори привітно сяє ясне сонечко ; Кріт риє під землею дуже довгі проходи, такі собі підземні дороги;  * Образно. — Сліпі кроти. Не вміють вони підійти до дитини! * У порівняннях. — Живемо, як кроти, риючись у землі, і байдуже нам, що світить сонце .

Номер слайду 24

«Мікрофон»- Що сподобалося на уроці? - Як змінювався настрій упродовж уроку? - Для чого потрібні знання, здобуті на уроці? 

Номер слайду 25

Домашня робота. Опрацювати матеріал підручника (С.262-263). Виконати вправу 583 (ІІ). *Скласти сенкан зі словом “кріт” або написати акровірш.

Номер слайду 26

https://www.youtube.com/watch?v=Z6 I_RHzh. TFEhttps://skarbnu4ka.com/chomu-krit-ne-zyavlyayet-sya-na-svit/https://educalingo.com/uk/dic-uk/krit

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Кулик Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Демченко Людмила Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чабан Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Маринич Ганна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
13731
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку